co brzmi lepiej, CD czy winyl ?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

nawalonych7krasnali pisze:Czytając trochę o tych tematach nie widziałem żeby ktoś był zwolennikiem i tego, i tego.
Wojtek jestem, miło mi :)

Są osoby o skrajnych poglądach, ale uważam, że są oni w mniejszości, a nie w większości jak twierdzisz :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Masa

Post autor: Masa »

Racja. Ja sam winyle traktuję raczej jako kolekcję i hobby niż nośnik do odsłuchiwania "o tak o" na bierząco, chociaż oryginalne płyty cd mam poprzegrywane i słucham z kopii a oryginały "robią wrażenie" w stojaku.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: co brzmi lepiej, CD czy winyl ?

Post autor: JacK »

Masa ależ to jest pokręcone. Winyle kolekcjonujesz , cd nabierają kurzu w stojaku , a Ty na codzień słuchasz ich kopi :o

Pana od 7krasnali też nierozumiem, albo "winyl albo nic" lub może "cd albo nic". Gdzieś się tego naczytał - być może na audiofilskich forach gdzie wypisują takie bzdury różne snobistyczne kretyny.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 00:12 przez JacK, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

a ja słucham ripów we flaku na komputerze (: (płyty są niewygodne... trzeba je zmieniać... cd plajer nie ma interfejsu www... gramofon także... mój gramofon nawet pilota nie ma...)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
nawalonych7krasnali

Post autor: nawalonych7krasnali »

JacK pisze:Masa ależ to jest pokręcone. Winyle kolekcjonujesz , cd nabierają kurzu w stojaku , a Ty na codzień słuchasz ich kopi :o

Pana od 7krasnali też nierozumiem, albo "winyl albo nic" lub może "cd albo nic". Gdzieś się tego naczytał - być może na audiofilskich forach gdzie wypisują takie bzdury różne snobistyczne kretyny.
he,he,he - jak dotąd to nie znalazłem forum, w którym nie ma - jak to ująłeś - snobistycznych kretynów :-D i myślałem, że są TYLKO takie fora, a inni - NORMALNI - takich for nie prowadzą. A żeby się czegoś dowiedzieć to trza tam wejść, nasłuchać się jakim to jestem nieosłuchanym i niezorientowanym....
Po tych patologiach musicie mnie nastawić na powrót na normalne tory :-D

CDów słucham skopiowanych we flackach przez foobarka, a te mniej cenione na mp3 z minimum 192 "brt".... to z racji, że narzędziem odtwarzającym mam napęd CD który co jakiś czas nabiera obrotów.... Karte w kompie mam Audiotraka Prodigy 7.1 Hi-fi podłączonym do amplitunera - to znowu profanacja dla audiofili :-D jednak zauważam, że dwie kolumny dają sporo przestrzeni we filmach i waham się czy uzupełnić zestaw do 5.1. Kupno wzmaka w to miejsce mocno by wyśrubowało moc na kolumnach jakie mam.

Co do winyli to ciekaw jestem co potrafią, bo jak wspomniałem czekam na wkładkę do mojego grajka. Używałem go jak byłem mały niekoniecznie zgodnie z zastosowaniem więc igła na pewno jest do banii.... Jestem pełen optymizmu co do przeżyć jakie mnie czekają, bo jeśli chodzi o foto to jednak lubię kliszę..... a najbardziej slajdy.
Awatar użytkownika
JacK

nawalonych7krasnali pisze: CDów słucham skopiowanych we flackach przez foobarka, a te mniej cenione na mp3 z minimum 192 "brt".... to z racji, że narzędziem odtwarzającym mam napęd CD który co jakiś czas nabiera obrotów.... Karte w kompie mam Audiotraka Prodigy 7.1 Hi-fi podłączonym do amplitunera - to znowu profanacja dla audiofili :-D jednak zauważam, że dwie kolumny dają sporo przestrzeni we filmach i waham się czy uzupełnić zestaw do 5.1. Kupno wzmaka w to miejsce mocno by wyśrubowało moc na kolumnach jakie mam.

Co do winyli to ciekaw jestem co potrafią, bo jak wspomniałem czekam na wkładkę do mojego grajka. Używałem go jak byłem mały niekoniecznie zgodnie z zastosowaniem więc igła na pewno jest do banii.... Jestem pełen optymizmu co do przeżyć jakie mnie czekają, bo jeśli chodzi o foto to jednak lubię kliszę..... a najbardziej slajdy.
Gratuluje karty to naprawde dobry produkt który miałem przyjemność testować pod kątem odtwarzania wielokanałowych płyt DVD-AUDIO i DTS-AUDIO. Niewątpliwie warto zainwestować w zestaw 5.1 ale tylko wtedy gdy dużo słuchasz lub oglądasz w natywnym 5.1 Odsłuch jest zupełnie inny niż w stereo, nie da się tego porównać. Inny to wcale nie znaczy lepszy ale właśnie "inny". Granie w 5.1 wymaga też od słuchacza większego zaangażowania w ustawienie systemu, zgranie całości oraz oczywiście miejsce odsłuchowe dograne względem kolumn dosłownie na centymetry dla idealnego odsłuchu.
Co do winyli to nie jest to nośnik idealny, często jednak szukając dobrego brzmienia kupuje właśnie winyle bo zdarza się że grają w sposób zbliżony do mojego ideału który pozostanie nazawsze tylko marzeniem.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Masa

Post autor: Masa »

@JacK

Nie mówie, że nie słucham winyli wcale tyle, że jak mam chwilę żeby sobie posłuchać muzyki to siadam, puszczam winyla albo cd i słucham a nie robię tak w sytuacji jak robie coś innego a muzyka jest w tle żeby nie było za cicho.

A co do oryginalnych płyt to uważam, że sam fakt, że się takowe posiada, poogląda/poczyta wkładkę itd jest ważny. A później płytka ląduje w stojaku i co jakiś czas ją odpalę ale nie używam ich na codzień bo mam to wszytko skopiowane albo na komputerze.

@nawalonych7krasnali

Po pierwsze fajny nick :D
Co do audiofili itp to sam mam trochę takie zapędy ale to raczej dlatego, że interesuję się techniczną stroną audio znaczy sprzętem itd ale zawsze mnie śmieszy jak goście pojadą jaki ty to jesteś nie osłuchany, że nic się nie znasz i w ogóle to zacznij jazzu słuchać bo inaczej to nic z ciebie nie będzie. A jeszcze lepsze jest jak gość kupi kabel sieciowy za 1,5k zł i mówi jak mu to nagle zaczeło coś grać a najlepsze stwierdzenie to "smyczki", zwróćcie na to uwagę :D Ciekawę ilu z nich ma porządną instalację elektryczną w domu no i oczywiście jak ten prąd jest dostarczany.
Dobrze jest się czasem pośmiać :D

Jak znajdę to podrzucę post z jakiegoś forum jak człowiek kupił listwę za 1000zł, rozebrał i okazało się, że jest w niej to samo co w takiej z marketu za 45zł.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Masa pisze:Jak znajdę to podrzucę post z jakiegoś forum jak człowiek kupił listwę za 1000zł, rozebrał i okazało się, że jest w niej to samo co w takiej z marketu za 45zł.
Ktoś wciska kit, ktoś zarabia krocie a łosie to kupują i później przerzucają się w internecie kto ile tysięcy wydał na kable sieciowe :lol: Audiofilizm i otoczka wokół niego to marketingowy majstersztyk manipulacji. I jeszcze znajdują się leszcze, które to wszystko podkręcają i nabijają kabzy manipulantom.

Rozumiem, że sprzęt dla koneserów może kosztować 2-3 razy więcej niż zwykłe HiFi, ale 10-krotna albo i większa przebitka to już jest paranoja. Mam wrażenie, ze oni bardziej onanizują się tymi cenami niż jakością dźwięku.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

to jest jak z cenami kabli bardzo dobry kabel kosztuje jakieś 100zł za 1m (już z końcówkami), ale jest też kabel który za 1m kosztuje 1000zł, wszystko super tylko mimo tego że cena jest 10 krotnie wyższa to jakość wzrosła o może 80-90%
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Sindsoron pisze:to jest jak z cenami kabli bardzo dobry kabel kosztuje jakieś 100zł za 1m (już z końcówkami), ale jest też kabel który za 1m kosztuje 1000zł, wszystko super tylko mimo tego że cena jest 10 krotnie wyższa to jakość wzrosła o może 80-90%
Jeżeli porównujemy kabel za 100 i za 1000 zł za mb, to obawiam się , że wzrost jakości mieści się w granicach błędu pomiarowego :lol:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
eenneell

Post autor: eenneell »

Taki łańcuch mocny, na ile mocne jest jego najsłabsze ogniwo :!: :D
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

Obywatel pisze:
Sindsoron pisze:to jest jak z cenami kabli bardzo dobry kabel kosztuje jakieś 100zł za 1m (już z końcówkami), ale jest też kabel który za 1m kosztuje 1000zł, wszystko super tylko mimo tego że cena jest 10 krotnie wyższa to jakość wzrosła o może 80-90%
Jeżeli porównujemy kabel za 100 i za 1000 zł za mb, to obawiam się , że wzrost jakości mieści się w granicach błędu pomiarowego :lol:
aż tak mały to on raczej nie będzie ;p jakiś czas temu widziałem takie drogaśne kable z gwarancją na kilkanaście lat, ba nawet serwis był ;p
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Post autor: loamesoile »

Obywatel pisze:Audiofilizm i otoczka wokół niego to marketingowy majstersztyk manipulacji.
Myślę dokładnie tak samo.
Nagle wszyscy (to taka głupia generalizacja, bo przecież nie wszyscy) słuchają tylko "audiofilskich" winyli, najważniejszym atrybutem pliku dźwiękowego nie jest sama muzyka, ale birate, a okablowanie jest warte tyle co sam sprzęt.

Ja słucham swoich płyt CD, swoich winyli i swoich mp3 marnej jakości. Mój dysk nie wytrzymałby, gdybym go nagle zapchał flacami.
A winyle lubię, bo czuję różnicę w brzmieniu - choć to raczej różnica okołomuzyczna, z rodzaju "analogowy vs. cyfrowy". Czasami niektóre winyle niosą coś pozazmysłowego, ale nie jestem przekonany ile w tym zasługi samych płyt, a ile moich wyobrażeń i ceremonii dotyczących ich odtwarzania :)
Awatar użytkownika
nawalonych7krasnali

Post autor: nawalonych7krasnali »

Nieskromnie napiszę, że mój nick na planie gry podoba się bardzo wielu osobom :-D

Ja z muzyki nie toleruję dwóch kierunków: Hip-hopu i..... jazzu. Do tego SKRAJNIE MOCNE techno, metal również. Więc audiofil ze mnie żaden :-D choć lubię Armstronga i Nat King Cola - tego drugiego nabyłem dwie płytki winyla na allegro i jestem przy nadziei otrzymania ich w niedługim czasie.
Kiedyś do jakiegoś audiofilskiego pisma dołączali płytkę z utworami audiofilskimi. Fakt, płytka nagrana zajebiście słychać dosłownie wszystko - nawet jak przelatująca mucha trzy ulice dalej puszcza bąka, ale sorry.... na trzeźwo nie idzie wytrzymać z tą muzyką na dłuższą metę.
Dlatego zmieniłem zdanie.... nie sprzęt jest najważniejszy a jakość nagrania płyty. Jakość tej płytki doceniłby nawet kolo słuchający jej nawet na przenośnym odtwarzaczu płyt ze słuchawkami.

Jednak zawdzięczam audiofilom to, że doradzili mi wybór karty dźwiękowej do kompa, z której jestem zadowolony prawie do granic możliwości.... prawie, bo panel sterowania jest jakiś ciężki i nie daje się świadomie ustawić tak jakbym chciał na stałe....po restarcie kompa nie pamięta ustawień i nie wiem jak ustawić aby przełączał się do odbioru sygnału z karty TV
Jak i również zadowolony jestem z głośników, które mi dobrali....

Naczytałem się o nich sporo i faktem jest, że żaden z nich nie pomyślał żeby pociągnąć sobie prąd z elektrowni na złotym kablu,he,he,he. Do tego tam gdzie krzyżują się kable stawiają specjalne izolatory pola aby wyeliminować zakłócenia. Ciekawe, czy jakbym jeden im wyjął to by się skapnęli.... na jednym z forów czytałem o wpadkach jakie zaliczyli. Jeden słuchał kilka dni utworków podniecając się do orgazmu przy załączonym MONO - co odkrył przypadkiem :-D
Awatar użytkownika
JacK

nawalonych7krasnali pisze:
Ja z muzyki nie toleruję dwóch kierunków: Hip-hopu i..... jazzu.
Aby polubić jazz trzeba iść na taki koncert. To żywa muza daje największego kopa. Granie nawet z najlepszej konserwy nie daje już takiej satysfakcji. Odmian jazzu jest chyba tyle samo co muzyków grających ten gatunek i właśnie to jest piękne bo z każdym koncertem można doświadczyć czegoś innego nowego. Naprawdę racze spróbować zwłaszcza latem kiedy jest sporo koncertów czasami nawet darmowych :D

Co do muzycznych konserw zwanych płytami to bardzo trafnie wcześniej napisał nawalonych7krasnali że .... nie sprzęt jest najważniejszy a jakość nagrania płyty. Właśnie to jest bolączką audiofilizmu że fani super sprzętu często o tym zapominają. Mało tego tak się zatracają w swojej pasji że nie chodzą na koncerty i pisanie później bez porównania o naturalności brzmienia tego czy innego instrumentu można między bajki włożyć.

Tytuł tego wątku jest " co brzmi lepiej, CD czy winyl " , a moim zdaniem powinien być raczej "Czy dobrze nagrany winyl brzmi lepiej niż dobrze nagrane cd" i w takim przypadku nie wiem czy komukolwiek udałoby się wskazać i umotywować wyraźną przewagę jakiejś opcji.
ODPOWIEDZ