Nowe winyle

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nawalonych7krasnali

Nowe winyle

Post autor: nawalonych7krasnali »

Obecnie, niektórzy wykonawcy wydają znowu swoje artystyczne pracochłonności na winylach.
Moje pytanko jest takie:
- Czy działają oni na sprzęcie cyfrowym/analogowym? Podrasowują nagranie w czymś przypominającym photoshopa do muzyki i to wytłaczają?

- Czy są wydawnictwa, które jadą analogowo tak jak się kiedyś tłoczyło, jeśli tak to jakie?

- Czy słuchał ktoś tych nowości po 100 lub nawet więcej...? - jakieś wrażenia poproszę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nowe winyle

Post autor: Wojtek »

nawalonych7krasnali pisze:niektórzy wykonawcy
Większość zachodnich, tak szczerze mówiąc :) Całkiem sporo nowych winyli wychodzi (tyle że nakład mniejszy od CD, co jest dość oczywiste).
nawalonych7krasnali pisze:- Czy działają oni na sprzęcie cyfrowym/analogowym?
W przytłaczającej większości przypadków dzisiaj nagrywa się muzykę cyfrowo.
nawalonych7krasnali pisze:Podrasowują nagranie w czymś przypominającym photoshopa do muzyki i to wytłaczają?
Raczej tak :) Zależy też jaki gatunek muzyki no i kwestia podejścia producenta albumu.
nawalonych7krasnali pisze:- Czy są wydawnictwa, które jadą analogowo tak jak się kiedyś tłoczyło, jeśli tak to jakie?
Są takie specjalistyczne "audiofilskie" wytwórnie, ale poza tym są też jeszcze działające w pełni analogowo studia nagraniowe.
nawalonych7krasnali pisze:- Czy słuchał ktoś tych nowości po 100 lub nawet więcej...? - jakieś wrażenia poproszę.
Ja mam kilka nowych płyt. W przypadku współczesnych albumów to raczej nie masz wyboru, a co do wznowień to ja jednak wolę zapolować na stare wydanie. Robiłem kilka porównań i po prostu moim zdaniem starsze płyty brzmią lepiej :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
nawalonych7krasnali

Nowe winyle

Ja niedawno mężnie zostałem pokonany w licytacji na allegro wydania Nat King Cola... jednak poległem - jednak podejrzewam, że kolo wspomagał się jakimś programem w licytacji.

A zapodaj jeśli masz taką informacje jakie wydawnictwa tłoczą "po staremu".
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nowe winyle

nawalonych7krasnali pisze:A zapodaj jeśli masz taką informacje jakie wydawnictwa tłoczą "po staremu".
"Simply Vinyl" szczyci się tym, że wznawiają płyty z oryginalnych taśm analogowych. To tyle co z pamięci wiem :)
Jednakże sam się przekonałem, porównując stare oryginały z wznowieniami od tej firmy, że i tak starsza płyta lepiej brzmi.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Re: Nowe winyle

Post autor: loamesoile »

nawalonych7krasnali pisze:- Czy są wydawnictwa, które jadą analogowo tak jak się kiedyś tłoczyło, jeśli tak to jakie?
The White Stripes na pewno nagrywali swoje płyty analogowo i o ostatnim Arcade Fire czytałem, że też, do tego stopnia, że CD jest ripem z winyla :lol:
Awatar użytkownika
nawalonych7krasnali

Nowe winyle

Czyli w większości płyty teraz podrasowują cyfrowo aby wytłoczyć cyfrowy dźwięk.... :pray:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nowe winyle

Jedni "podrasowują", inni nie, ale prawie wszyscy nagrywają cyfrowo, co dziwne być nie powinno :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Łukasz

Nowe winyle

Post autor: Łukasz »

Od kiedy jestem w temacie winyli byłem zawsze sceptycznie nastawiony do nowych tłoczeń. W nowe reedycje starych albumów (szczególnie z lat 60 i 70) nie wierzę w ogóle, natomiast zastanawiałem się jak to jest z winylowymi wydaniami nowych płyt. Szkoda było mi ryzykować kasy aż nie natrafiłem na wersję winylową tańszą od CD tej oto płyty:
http://www.discogs.com/General-Surgery- ... se/1174267
Wersje CD i LP różniły się jednym utworem i okładką a więc wyjaśniałem sobie, że prawdopodobnie edycja winylowa była jakoś specjalnie przygotowywana. Porównałem winyla z płytą CD zgraną z formatu FLAC. Różnica jest wyczuwalna.
CD - o dziwo bardziej dynamiczne brzmienie, z jak gdyby ostrzej brzmiącymi gitarami - to znaczy mamy więcej wyższych tonów.
LP - cieplejsze, bardziej wygładzone brzmienie z głośniejszym i wyraźniejszym basem (co mi się bardzo podoba) oraz (co w tego typu muzyce jest rzadkością :) na moje niedoświadczone ucho lepiej da się rozróżnić instrumenty - a więc jak to się profesjonalnie mówi jest bardziej selektywnie.

Mój werdykt jest następujący: Jeden ani drugi format nie jest lepszy ani gorszy. Co kto lubi - mnie pasuje bardziej "przybrudzone" pulsujące basem brzmienie LP chociaż możliwe, że jest to tylko siła sugestii (poza tym zaoszczędziłem całe 15zł).
Zdaję sobie też sprawę, że death metal czy grindcore nie są zbyt audiofilskimi gatunkami więc może ktoś ma jeszcze inne wrażenia na temat nowych tłoczeń.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nowe winyle

Łukasz pisze:Porównałem winyla z płytą CD zgraną z formatu FLAC. Różnica jest wyczuwalna.
A co ze sprzętem? :) W sensie jaki odtwarzacz CD (o ile nie był to komputer czy discman :D) i jakie kombo gramofon+wkładka? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Łukasz

Nowe winyle

CD - Yamaha Piano Craft. Gramofon Denon DP-300F, wkładka Ortofon 2M Red - oba podłączone do tego samego wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nowe winyle

Łukasz pisze:CD - Yamaha Piano Craft.
W sensie że nie jest to oddzielny odtwarzacz tylko coś wbudowanego w wieżę/miniwieżę? :)

Tak czy siak, sonicznie sprzęt do winyli masz wyżej niż odtwarzacz CD.

Zawsze warto wspominać na jakim sprzęcie opiera się porównanie :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Łukasz

Wojtek pisze:
Łukasz pisze:CD - Yamaha Piano Craft.
W sensie że nie jest to oddzielny odtwarzacz tylko coś wbudowanego w wieżę/miniwieżę? :)
Yamaha piano craft E400
No to niby jest wieża ale odtwarzacz CD jest w oddzielnie, eh sory nie znam się na sprzęcie :)
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Post autor: Wuwuzela »

nawalonych7krasnali pisze:- Czy słuchał ktoś tych nowości po 100 lub nawet więcej...? - jakieś wrażenia poproszę.
Obecnie wszystkie moje płyty są nowe, co przez cenę skutkuję ich bardzo małą ilością (kilkanaście) :(

Co do jakości jestem zachwycony. Miałem okazję u znajomych przesłuchać kilka "starych" płyt znakomitych wytwórni, na "wspaniałym sprzęcie" (Duale, technicsy), i jakie jest moje subiektywne wrażenie? Żadnej rewelacji w różnicy brzmienia. Kupując używane płyty, bez wcześniejszego odsłuchu kupujesz kota worku. Nie wiadomo na czym była odtwarzana, nie wykluczone że na jakiejś krajalnicy, i mimo "mintowego" stanu, jakościowo może okazać się totalną klapą. Tak przy okazji warto dodać, że nawet otwieranie z folii (jak dla mnie) jest swoistym rytuałem ;) Ten błysk, ten zapach nowej płyty... :pray:

:)
Obrazek
Awatar użytkownika
deha

Nowe winyle

Post autor: deha »

... i ta cena.
Awatar użytkownika
kaZ

Nowe winyle

Post autor: kaZ »

Wuwuzela,
mam nadzieję ,że doczekam chwili kiedy zmienisz zdanie :)
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
ODPOWIEDZ