"DUAL" - gramofon nie dla każdego

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Belphegor

Gramofony firmy Dual - pomoc w wyborze gramofonu

Post autor: Belphegor »

Witam. Jestem mało zorientowany w gramofonach tej firmy i ogólnie w gramofonach. Z tego co miałem okazję oczkiem rzucić na necie to bardzo podobają mi się gramofony Dual'a CS: 604, 606, 505 - wyższe modele mnie jakoś straszą wyglądem i przepychem, chociaż nie wszystkie ale wracając. Głównie chodzi mi o to czy Dual tworzył takie gramofony, które wyglądały podobnie do tych które wymieniałem jednak nie miały żadnej automatyki ramienia (wiem, że 604 ma, 606 chyba też, co do 505 nie jestem pewien nawet, jak się mylę to poprawcie :D). O sam napęd mi nawet nie chodzi, może być paskowy czy bezpośredni - wydaje mi się, że każdy ma swoje zalety przynajmniej tak kiedyś czytałem. Głównie chodzi mi o prostotę budowy. Pomoże ktoś wybrać coś przyzwoitego z wyglądu, o prostej budowie i zacnej na start oryginalnej wkładce Duala i oczywiście nie wygórowanej cenie? Jakiś czas temu napalałem się naprawdę na CS 604, ale z kilku powodów ostatecznie nie kupiłem - a teraz jednak postanowiłem trzymać się sprzętu o prostej budowie, z tej przyczyny że już się trochę przejechałem na wymyślnych rzeczach : >. Swoją drogą Duale jakoś tak wpadły mi w oko - mają tą magię i masywność z wyglądu (przynajmniej niektóre) i przyzwoitą cenę. O dźwięku też słyszałem, że dobre na start. No nic z góry dziękuje za pomoc i propozycje. Wiem też, że może proszę za dużo w sprawie podobnego wyglądu jak wyżej wymienione modele i równocześnie prostoty budowy. No, ale może się zaskoczę. A jak nie to nawet z góry dzięki za jakiekolwiek propozycje bez automatyki ramienia (które pewnie po miesiącu by mi siadło z moim szczęściem) i dość przyzwoitym wyglądem. Na razie nic nie kupuje, chce się tylko rozeznać w temacie ;)
Awatar użytkownika
radekcza

Post autor: radekcza »

Mam doświadczenia z:
503-1 - bardzo prosty i niezbyt wyrafinowany półautomat paskowiec (możesz go rozebrać na części pierwsze i sam złożyć), ja miałem go około 2 lat i z nim zaczynałem przygodę

701 - świetny automat z napędem bezpośrednim (konstrukcja bardziej skomplikowana), jak dla mnie świetny sprzęt który może już bardzo ładnie zagrać, jeśli byś się na niego zdecydował to szukaj z wkładkami Shure V15 Lub Dual M20 ze wskazaniem na Shure. Jak włożysz do tego porządną igłę to nie zmienisz przez lata ;)

750 - trochę nowsza konstrukcja półautomatyczna paskowa (tu już jest trochę więcej elektroniki) mój ostatni zakup i mogę go polecić z pełną odpowiedzialnością.

W sumie nie wiem ile masz do wydania, ale z DUALi najbardziej polecał bym: 701; 704; 721; 5000; 750 - według mojej subiektywnej opinii wszystko to bardzo dobre sprzęty i przy dobrej wkładce i reszcie sprzętu będziesz się długo nimi cieszył.

Teraz na allegro ten wygląda całkiem atrakcyjnie:
http://allegro.pl/dual-701-jeden-z-najl ... 06440.html

Ale poczytaj też więcej na forum, o DUALach akurat jest bardzo dużo informacji ;)
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Post autor: MISSE »

http://allegro.pl/dual-701-jeden-z-najl ... 06440.html
Zgadzam się z kolegą Radkiem
Na obecną chwilę to chyba najfajniejszy model w cenie dla ludzi. M20 to najlepszy Ortofon w tych Dualach, szkoda że igły mają dziś cenę troszeczkę odstraszającą.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Gramofony firmy Dual - pomoc w wyborze gramofonu

Post autor: Ukaniu »

Ja jestem zakochany w 7X1 ale wszystkie które przez moje ręce przeszły wymagały sporo pracy. To są nawet i 40+ letnie gramofony. Zaschnięte smary i sparciałe pimple to pół biedy. Problem jak się trafiają zużyte łożyska w ramieniu po nieudolnym serwisie, krzywe rurki, luzy na panewkach silnika, pokruszone tryby w kółku automatyki, połamane sprężyny w przeciwwagach itd. itp. Dziś ich cena poszybowała dość wysoko (mówię o tych 1200+) a co za tym idzie jest ryzyko zakupu drogiego złomu.
Mój pierwszy 701 złożyłem ze słownie trzech sztuk i ten ból w d. czuję do dziś, nie chodzi o pieniądze które fakt były przesadnie duże ale głównie o stratę czasu podczas polowania na sprawne detale a nie całe gramofony za chore pieniądze.
Ja bym nie szukał modelu ale pewnego sprzedawcy i dobrego zadbanego sprzętu.
Chyba, że faktycznie zachorujesz na jakiś model i czas oraz pieniądze przestaną być ważne.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
radekcza

Ukaniu, prawda, że to stare sprzęty, ale ja aż tak drastycznych doświadczeń nie miałem... przez moje ręce przeszły trzy 701, z czego jeden był 'kombinowany' ale sprzedający przyjął go z powrotem (więc finał ok), a dwa sprawne do drobnego serwisu (smary, regulacje) z których jeden został u mnie, a drugi poszedł na prezent i oba do tej pory mają się dobrze i pięknie grają :)

Więc albo ja trafiłem, tak dobrze, albo ty tak źle - bądź co bądź nie straszył bym tak zainteresowanego bo to naprawdę świetne sprzęty ;)
Awatar użytkownika
radekcza

Dodam jeszcze, że majsterkowicz ze mnie żaden i miałem straszne opory przed odkręceniem chociażby jednej śrubki, ale jak już się przełamałem to się okazało, że nawet ja radzę sobie z naprawami i konserwacją tego sprzętu
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Może ja nie mam szczęścia a może jestem zbyt wymagający?
Co do napraw to owszem, gramofon nie jest owocem techniki kosmicznej ale jest upierdliwy. Ja nie widzę naprawy bez uchwytu do plinty pozwalającego mi ją swobodnie obracać, patrzeć od spodu na mechanizm podczas pracy. Z godzinę w warsztacie zeszło mi na wykonanie klucza do luzowania nakrętek z dziurkami w ramieniu 701. Olej do nasączania panewek ze spieków w silnikach kluber Isoflex kosztuje jakieś 200EUR za litr i nijak nie da się go kupić mniej. Nowoczesny smar do plastików dajmy na to molykote PG602 kosztuje też kilka stów za kilo. Amator dla jednego gramofonu nie zainwestuje w takie cuda. Ja sobie nie wyobrażam znów aby robić to inaczej. Kwestia podejścia. W skrajnym przypadku wszystko smaruje się olejem silnikowym i smarem łożyskowym a plinte trzyma w rękach no i po takich chyba serwisach trafiały do mnie moje gramofony.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Uroki automatycznych gramofonów lat 80.
Obrazek
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ukaniu pisze:Olej do nasączania panewek ze spieków w silnikach kluber Isoflex kosztuje jakieś 200EUR za litr i nijak nie da się go kupić mniej. Nowoczesny smar do plastików dajmy na to molykote PG602 kosztuje też kilka stów za kilo. Amator dla jednego gramofonu nie zainwestuje w takie cuda. Ja sobie nie wyobrażam znów aby robić to inaczej. Kwestia podejścia. W skrajnym przypadku wszystko smaruje się olejem silnikowym i smarem łożyskowym
Olej silnikowy jest zupełnie w porządku do smarowania łożyska. Towotu wiadomo, żeby lepiej nie stosować, bo gęsty olej silikonowy do dostania za kilkanaście zł w sklepach dla modelarzy jest lepszy do takich zastosowań. Nie rób ludziom wody z mózgu, że smarowanie łożyska olejem silnikowym to "skrajny przypadek".

Poza tym, źle szukałeś tych swoich super drogich smarów:

http://www.ebay.de/itm/Sinterlagerol-Gl ... 2a33559acc

http://www.ebay.de/itm/Molykote-Multilu ... 338c027f5e
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

3ml za 7 EUR no to nie jest tanio ale dobrze, że są dostepne małe ilości. Dual od lat 70 (wcześniejszych nie miałem) do smarowania panewek w silnikach stosuje Isoflex i w zasadzie nie powinno się go wymieniać na nic innego (o ile serwisówka nie mówi inaczej). Multilub molykota jest dedykowany do metal/metal nawet do tego trzeba sprawdzić czy lubi mosiądz. Do plastiku są plastic gliss PG czy kawałek serii EM.
Olej silnikowy nie jest dobry bo zawiera dodatki które nie są własciwe do panewek ze spieków (bywa, że nie lubią mosiądzu jak np oleje przekładniowe GL5 czy już i GL4 albo mają agresywne dodatki myjące). To już lepiej kupić mineralny olej zwany "do panewek capstan" będzie mniejsze zło.
Gęsty olej silikonowy bez dodatków (do dyferencjałów) ma kiepskie własności smarujące i stosuje się go tylko w miejscach gdzie trzeba tłumić wibracje czy efekt miękkiego ruchu - np. przełącznik dźwigni windy.
Żle dobrany smar na koła automatyki spowoduje ich degradacje bo nie wszystkie sa kompatybilne z plastikami jeśli już to trzeba szukać Alvanii, dziś jednak są znacznie lepsze smary o których wspominam.
Gramofon zniesie wiele ale jeśli ma pracować następne 40 lat to już trzeba się nad tym wszystkim zastanowić.
zbyszek1982

Te 3ml za 7 ojro starczy na kilka gramofonów, więc nie ma co ładować pieniędzy w litrową butelkę. A najlepiej jest kupić gramofon bez bzdurnej automatyki zamiast wydawać majątek na pięć różnych smarów do duala.

Ponadto, uważam, że odpowiednie środki smarne można kupić dużo taniej w każdym markecie budowlanym. Oczywiście nikt Ci nie broni wydać na smary więcej niż na gramofon, ale nie wciskaj kitu, że tylko to zapewni poprawne działanie.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Zwracałeś uwagę na to, że niektóre smary nie sa kompatybilne z mosiądzem i określa się parametr korozji elementów z miedzią w składzie? a wiele elementów w gramofonach jest z mosiądzu. Albo, że silikon w okolicach styków migruje powodując pogarszanie kontaktu? O olejach w panewkach ze spieków to mam segregator dokumentacji. To są niuanse ale bardzo istotne długoterminowo. W warsztacie mam pewnie ze 25 rodzajów smarów i kilkanaście rodzajów olejów. Na szczęście nie zajmuję się gramofonami nic a nic zawodowo i nie muszę markecie budowlanym kupować środków smarujących ;-)

Ja nikogo do niczego nie zmuszam i nie krytykuje, to wasze urządzenia i wasza sprawa ale chciałbym pokazać, że istnieją różnice i czasem są z tym problemy.

Wracając do 701 - ktoś na poważnie próbował wyregulować po latach elektronikę EDS1000?
zbyszek1982

Zajrzałem z ciekawości do karty charakterystyki gl-5 z orlenu, i nie ma tam nic na temat mosiądzu. Jest tylko informacja, że nie wykazuje właściwości korozyjnych. Przy czym ludzie raczej rzadko mają ten olej w domu.
eenneell

Post autor: eenneell »

Z wszystkiego można się doktoryzować :mrgreen:
Zapominacie Panowie, że żyjemy w czasach urządzeń bardziej precyzyjnych niż siermiężne mechanizmy Gramofonów Duala:)
Można korzystać z całej gamy smarów i olejów do drukarek, mechanizmów CD/DVD...
Jak Ktoś chce wydać więcej na smar i olej niż zapłacił za "taki se"gramofon to tylko "pozazdrościć fantazji" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

zbyszek1982 pisze:Zajrzałem z ciekawości do karty charakterystyki gl-5 z orlenu, i nie ma tam nic na temat mosiądzu. Jest tylko informacja, że nie wykazuje właściwości korozyjnych. Przy czym ludzie raczej rzadko mają ten olej w domu.
Jeśli olej z zawartością dodatków EP pozwalajacą osiągnąć klase GL5 nie powoduje korozji mosiądzu to doskonały rezultat. Ja jednak pytał bym bezpośrednio producenta o wyniki testu ASTM D130. I czy gwarantują jego zamienność z olejami dedykowanymi do pracy ze stopami miedzi. Karty techniczne dostepne przez www to czasem tylko kawałeczek tego co dostanie od producenta projektant urządzenia dobierający jego olej.
Do mosiądzów bezpiecznie stosować oleje bez dodatków EP i szukać wyników testu D130 ew odpowiedników PN/EN.
Trybologia to dość ciekawe obszerne zagadnienie. Jeśli nie ignorowane to tylko przez pierwsze 15min wydaje się, że proste a potem kończy się na szafie smarów.
Doskonałą szkołą smarowania są aplikacje lotnicze i reszta aerospace :-) tam smar jest konkretny, dobrany i niezamienny często.
ODPOWIEDZ