Witam. Jestem mało zorientowany w gramofonach tej firmy i ogólnie w gramofonach. Z tego co miałem okazję oczkiem rzucić na necie to bardzo podobają mi się gramofony Dual'a CS: 604, 606, 505 - wyższe modele mnie jakoś straszą wyglądem i przepychem, chociaż nie wszystkie ale wracając. Głównie chodzi mi o to czy Dual tworzył takie gramofony, które wyglądały podobnie do tych które wymieniałem jednak nie miały żadnej automatyki ramienia (wiem, że 604 ma, 606 chyba też, co do 505 nie jestem pewien nawet, jak się mylę to poprawcie

). O sam napęd mi nawet nie chodzi, może być paskowy czy bezpośredni - wydaje mi się, że każdy ma swoje zalety przynajmniej tak kiedyś czytałem. Głównie chodzi mi o prostotę budowy. Pomoże ktoś wybrać coś przyzwoitego z wyglądu, o prostej budowie i zacnej na start oryginalnej wkładce Duala i oczywiście nie wygórowanej cenie? Jakiś czas temu napalałem się naprawdę na CS 604, ale z kilku powodów ostatecznie nie kupiłem - a teraz jednak postanowiłem trzymać się sprzętu o prostej budowie, z tej przyczyny że już się trochę przejechałem na wymyślnych rzeczach : >. Swoją drogą Duale jakoś tak wpadły mi w oko - mają tą magię i masywność z wyglądu (przynajmniej niektóre) i przyzwoitą cenę. O dźwięku też słyszałem, że dobre na start. No nic z góry dziękuje za pomoc i propozycje. Wiem też, że może proszę za dużo w sprawie podobnego wyglądu jak wyżej wymienione modele i równocześnie prostoty budowy. No, ale może się zaskoczę. A jak nie to nawet z góry dzięki za jakiekolwiek propozycje bez automatyki ramienia (które pewnie po miesiącu by mi siadło z moim szczęściem) i dość przyzwoitym wyglądem. Na razie nic nie kupuje, chce się tylko rozeznać w temacie