Piraty?
- V126
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Piraty?
Myślisz, że ja nie mam podobnej roboty? Ale to nic. Na tym to wszystko polega, by jakoś to ogarnąć.V126 pisze:gdzie pełno ludzi zakłada mnóstwo nowych tematów o tematyce (trochę masło maślane) wałkowanej setki razy. Wiem jak to jest jak trzeba to kasować albo scalać, więc wolałem nie narażać się na gniew moderatorów.
Jednakże nie sądzę by twoje tajemnicze duże forum propagowało politykę off-topowania na potęgę w celu ograniczenia ilości zakładanych nowych tematów

Tak czy siak, schodzimy z tematu Panowie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- V126
Piraty?
Dlatego nie chciałem dokładać Tobie roboty. A tajemnicze forum to W203.PL
Nick mam ten sam, avatar też.
Wracając do tematu piratów, czy istnieje jakiś niezawodny sposób na odróżnieni ich?
Wiadomo trzeba patrzeć, czy są numery matryc, czy się zgadzają, czy wszystkie wkładki itp wyglądają jak potrzeba, czy okładka nie jest za nowa i czy dźwięk jest odpowiedni.
Ja trafiłem na oczywisty przypadek - dźwięk ewidentnie nie taki, ale są piraty dobrze zrobione?
Nick mam ten sam, avatar też.
Wracając do tematu piratów, czy istnieje jakiś niezawodny sposób na odróżnieni ich?
Wiadomo trzeba patrzeć, czy są numery matryc, czy się zgadzają, czy wszystkie wkładki itp wyglądają jak potrzeba, czy okładka nie jest za nowa i czy dźwięk jest odpowiedni.
Ja trafiłem na oczywisty przypadek - dźwięk ewidentnie nie taki, ale są piraty dobrze zrobione?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Piraty?
Chyba mnie nie zrozumiałeś.V126 pisze:Dlatego nie chciałem dokładać Tobie roboty.
Nie ma reguły. Internet i informacje nt. oficjalnych wydawnictw to główna pomoc w tym przypadku.V126 pisze:Wracając do tematu piratów, czy istnieje jakiś niezawodny sposób na odróżnieni ich?
PewnieV126 pisze:ale są piraty dobrze zrobione?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Piraty?
Super logika
Tak czy siak, piracenie winyli (szczególnie dzisiaj) to nadal rzadki proceder i dotyczy tylko tych naprawdę popularnych/pożądanych albumów.
Ja osobiście w ogóle się tym nie przejmuję

Ja osobiście w ogóle się tym nie przejmuję

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- V126
Piraty?
No tak po inżyniersku kombinuję. Po co ktoś miałby podrabiać album skoro to kosztuje więcej niż oryginał. Chyba, że album miałby udawać nówę funkiel nie śmiganą. 
EDIT:
Jest jeszcze jedno. Okładka starej płyty zawsze będzie pachniała starą książką. Taki charakterystyczny zapach starego papieru. Nie do podrobienia.
Chyba, że ktoś wykonałby ekstrakt starego papieru.
Swoją drogą okładka też musi być w środku pożółkła. Division Bell jest stosunkowo nowy, ale jeśli ktoś zbiera stare płyty, których wartości są bardzo wysokie, to może to też brać pod uwagę.

EDIT:
Jest jeszcze jedno. Okładka starej płyty zawsze będzie pachniała starą książką. Taki charakterystyczny zapach starego papieru. Nie do podrobienia.

-
Re: Piraty?
Witam, kupiłem coś takiego : http://allegro.pl/nirvana-mtv-unplugged ... 53773.html , na discogs.com widnieje takie wydanie, lecz to co do mnie przyszło niestety odbiega od winyli jakie leżą u mnie na półce. Zdecydowanie za lekkie, oraz okładka wyglądająca na drukowaną w domu a nie w drukarni
Niestety jeszcze nie miałem okazji odsłuchać, lecz proszę o info co sądzicie o tym wydaniu.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Carpe diem ...
- loamesoile
- Kontakt:
Piraty?
Według RateYourMusic SVLP 053 to wydanie Simply Vinyl z 1998, a tutaj na okładce jest napisane, że Geffen z 1994.
No i kolekcjonerskie wydanie czarno-biało-szare? Wygląda, jakby ktoś coś wylał na tą płytę
Wiem, że niebieskie i czerwone winyle właśnie "Unplugged" Nirvany to bootlegi, bo już chyba gdzieś na forum pojawił się ten temat.
No i kolekcjonerskie wydanie czarno-biało-szare? Wygląda, jakby ktoś coś wylał na tą płytę

Wiem, że niebieskie i czerwone winyle właśnie "Unplugged" Nirvany to bootlegi, bo już chyba gdzieś na forum pojawił się ten temat.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Piraty?
W sensie że płyta waży mniej niż 120 gram?maciekola pisze: Zdecydowanie za lekkie
I taka jest prawda. Raczej żaden piratloamesoile pisze:Według RateYourMusic SVLP 053 to wydanie Simply Vinyl z 1998

Na okładce, na labelu... a to w czymś przeszkadza?loamesoile pisze:a tutaj na okładce jest napisane, że Geffen z 1994.

Może właśnie o to chodziło?loamesoile pisze:No i kolekcjonerskie wydanie czarno-biało-szare? Wygląda, jakby ktoś coś wylał na tą płytę

Krótko mówiąc, spokojna głowa maciekola, kupiłeś wznowienie SimplyVinyl.
Chociaż z drugiej strony ten label jakoś licho wygląda... sam już nie wiem

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Piraty?
Dlaczego Geffen skoro ma SimplyVinyl'owski numer katalogowy Darek?
Geffen jako label ma inne numery katalogowe.
Wiem, to szczegół, ale dziwię się po prostu

Wiem, to szczegół, ale dziwię się po prostu

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- loamesoile
- Kontakt:
Re: Piraty?
No nie wiem. Jakoś mi to do nich nie pasuje, ale nie wykluczam, że tak nie może byćWojtek pisze:Może właśnie o to chodziło?loamesoile pisze:No i kolekcjonerskie wydanie czarno-biało-szare? Wygląda, jakby ktoś coś wylał na tą płytę