Technics SL-15 - reanimacja

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Właśnie zakupiłem za wielką wodą najbardziej wypasiony model gramofonu tangecjalnego, Technicsa - SL-15
To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem. Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V, a to prawdopodobnie początek kłopotów. Koleś kupił go na aukcji jakieś dwa tygodnie temu, zdjął wkładkę i odsprzedał twierdząc, że się nie zna i pewnie padł tylko bezpiecznik. Tak, gramofon nie działa póki co w ogóle.

Dotrze do mnie za jakieś dwa tygodnie. Póki co zbieram głosy zainteresowanych relacją z próby reanimacji. Coś czuję,że tu będzie trudniej niż w przypadku 1610MK2.
Awatar użytkownika
tollo

Technics SL 15 - reanimacja

Post autor: tollo »

Pisz, pisz :-) Chętnie dowiem się co siedzi w SL-15. Szczególnie, że to najwyższy model. Stan wizualny jego jaki jest?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Moim zdaniem nie ma sensu pytać o głosy tylko po prostu trzeba relacjonować. Tutaj jest dość otwartych umysłów, którzy lubią takie rzeczy, a nawet jeśli teraz kogoś takiego by nie było to "dla potomnych" zawsze warto takie historie opisywać :)
chudy_b pisze:najbardziej wypasiony model gramofonu tangecjalnego, Technicsa - SL-15
To trochę zbyt mocne słowa. Przypominam o SL-M3.
chudy_b pisze:To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem.
To czemu go ustrzeliłeś zamiast poczekać na lepiej zachowany egzemplarz?
chudy_b pisze:Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V
Nie zgadujesz czasem? W tym modelu chyba każdy egzemplarz miał selektor napięć. Wystarczy więc przestawić na 240V.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Zastanów się, czy dotykać istniejącego trafo? Jak znam Technicsa to przy tak zwartej zabudowie taka ingerencja może być problemem. Jeżeli nie ma firmowej zmainy 115/230 (podwójnego uzwojenia) to na początek zainwestuj w transformator zewnętrzny (moc min 50W) by móc sprawdzić czy wszystko działa (koszt 30 PLN). ;) Później będziesz myślał nad innymi lepszymi (droższymi ;) )rozwiązaniami.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
eenneell

Post autor: eenneell »

chudy_b pisze:Dotrze do mnie za jakieś dwa tygodnie
I wtedy się wszystko okaże :idea:
Co tu diagnozować na odległość...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To swoją drogą :) Jeszcze się okaże, że jednak działa :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Technics SL 15 - reanimacja

Wojtek pisze:
chudy_b pisze:najbardziej wypasiony model gramofonu tangecjalnego, Technicsa - SL-15
To trochę zbyt mocne słowa. Przypominam o SL-M3.
To fakt. Jakoś te M-modele są poza moja swiadomością. Takie mało Technicsowe. :D
Wojtek pisze:
chudy_b pisze:To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem.
To czemu go ustrzeliłeś zamiast poczekać na lepiej zachowany egzemplarz?
Polowałem kilka miesięcy. Niestety SL-15 pojawiają się bardzo rzadko. O wiele częściej trafiają się SL-10, no ale ja chciałem 15. Zresztą chodziło mi o egzemplarz do naprawy, bo po prostu lubię grzebać. Sprawny egzemplarz na półkę? Nuuuda Panie. :D W tym wypadku trochę obawiam się jednak, że jest mocno trafiony, bo to jego druga aukcja.
Wojtek pisze:
chudy_b pisze:Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V
Nie zgadujesz czasem? W tym modelu chyba każdy egzemplarz miał selektor napięć. Wystarczy więc przestawić na 240V.
Na rynku europejskim Technics sprzedawał wersje z selektorem napięcia, na amerykańskim nie. Tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej. A co siedzi w środku - zobaczymy.

Obudowa gramofonu chyba jest w nie najlepszym stanie. Myślę nad jego przemalowaniem i przy okazji zmianie koloru na czarny. Ktoś wie w jakiej technologii wykonane jest to malowanie? Bo lakier to to chyba nie jest.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

chudy_b pisze: Na rynku europejskim Technics sprzedawał wersje z selektorem napięcia, na amerykańskim nie. Tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej. A co siedzi w środku - zobaczymy.
Wybacz, ale chyba nadal zgadujesz. Ja zasadniczo wolę konkrety przy takim wyrokowaniu.
Z serwisówki ani nawet instrukcji obsługi to nie wynika, bo wg tych materiałów każdy egzemplarz miał selektor.
Mało tego! Ten sprzęt ma nawet wejście DC 12V, tak więc w razie czego wystarczy zewnętrzny zasilacz, a nie żadne tam przewijanie trafa.

Okaże się jak doleci, a w między czasie, zachęcam do lektury instrukcji :)
chudy_b pisze:Ktoś wie w jakiej technologii wykonane jest to malowanie? Bo lakier to to chyba nie jest.
Serio, poczekaj aż będziesz to miał w rękach.

Skoro gramofon przyjdzie do Ciebie bez wkładki (a szkoda, bo fabryczna była całkiem niezła) to możesz teraz już zająć się tematem wkładek T4P :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Technics SL-15 - reanimacja

Wojtek pisze:
chudy_b pisze: Na rynku europejskim Technics sprzedawał wersje z selektorem napięcia, na amerykańskim nie. Tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej. A co siedzi w środku - zobaczymy.
Wybacz, ale chyba nadal zgadujesz. Ja zasadniczo wolę konkrety przy takim wyrokowaniu.
Z serwisówki ani nawet instrukcji obsługi to nie wynika, bo wg tych materiałów każdy egzemplarz miał selektor.
Mało tego! Ten sprzęt ma nawet wejście DC 12V, tak więc w razie czego wystarczy zewnętrzny zasilacz, a nie żadne tam przewijanie trafa.
Wnioskuję na podstawie tabliczki znamionowej. Tam jest wymienione wyłącznie 120V. Też bym wolał, żeby selektor był. A przynajmniej trafo z odczepem w uzwojeniu.

Wojtek pisze: Okaże się jak doleci, a w między czasie, zachęcam do lektury instrukcji :)
Znowu podejrzewasz mnie o nieodrobienie pracy domowej :D
Wojtek pisze:
chudy_b pisze:Ktoś wie w jakiej technologii wykonane jest to malowanie? Bo lakier to to chyba nie jest.
Serio, poczekaj aż będziesz to miał w rękach.
Rzucam luźne pomysły, zbieram Wasze opinie, co mam lepszego na ten moment do roboty.
Wojtek pisze:Skoro gramofon przyjdzie do Ciebie bez wkładki (a szkoda, bo fabryczna była całkiem niezła) to możesz teraz już zająć się tematem wkładek T4P :)

O to już Cie kiedyś męczyłem. Na ten moment więcej informacji niż to co jest na forum nie potrzebuję. Może ewentualnie ktoś z Was ma dowolną wkładkę T4P uszkodzoną elektrycznie, ale sprawną mechanicznie (z igłą). Przyjąłbym za symbolicznego browara. Przydałaby mi się do powieszenia na czas eksperymentów.
cezi

Post autor: cezi »

Gratuluję podjęcia wyzwania. Mam nadzieję na ciekawą relację i że "trup" ozyje:))

Cezi
eenneell

Post autor: eenneell »

cezi pisze:Mam nadzieję na ciekawą relację i że "trup" ozyje:
I zmienisz tytuł na "Noc żywych trupów" ;)
Awatar użytkownika
chudy_b

Wkładkę mi załatwcie, może być padnięta, nawet z urwaną igłą. Byleby obciążyć ramię. Docelowej na razie nie chcę wieszać, bo w trakcie napraw różne przygody się zdarzają.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Gdzieś mam Technics P24 bez igły, poszukam dla Ciebie.
Awatar użytkownika
chudy_b

Dzięki - pisz PW jak znajdziesz
makosa5

Re: Technics SL-15 - reanimacja

Post autor: makosa5 »

Swietny sprzet ciekawe sie zapowiada czekam na relacje.
ODPOWIEDZ