Technics SL-15 - reanimacja
- chudy_b
Właśnie zakupiłem za wielką wodą najbardziej wypasiony model gramofonu tangecjalnego, Technicsa - SL-15
To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem. Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V, a to prawdopodobnie początek kłopotów. Koleś kupił go na aukcji jakieś dwa tygodnie temu, zdjął wkładkę i odsprzedał twierdząc, że się nie zna i pewnie padł tylko bezpiecznik. Tak, gramofon nie działa póki co w ogóle.
Dotrze do mnie za jakieś dwa tygodnie. Póki co zbieram głosy zainteresowanych relacją z próby reanimacji. Coś czuję,że tu będzie trudniej niż w przypadku 1610MK2.
To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem. Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V, a to prawdopodobnie początek kłopotów. Koleś kupił go na aukcji jakieś dwa tygodnie temu, zdjął wkładkę i odsprzedał twierdząc, że się nie zna i pewnie padł tylko bezpiecznik. Tak, gramofon nie działa póki co w ogóle.
Dotrze do mnie za jakieś dwa tygodnie. Póki co zbieram głosy zainteresowanych relacją z próby reanimacji. Coś czuję,że tu będzie trudniej niż w przypadku 1610MK2.
- tollo
Technics SL 15 - reanimacja
Pisz, pisz
Chętnie dowiem się co siedzi w SL-15. Szczególnie, że to najwyższy model. Stan wizualny jego jaki jest?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Moim zdaniem nie ma sensu pytać o głosy tylko po prostu trzeba relacjonować. Tutaj jest dość otwartych umysłów, którzy lubią takie rzeczy, a nawet jeśli teraz kogoś takiego by nie było to "dla potomnych" zawsze warto takie historie opisywać 

To trochę zbyt mocne słowa. Przypominam o SL-M3.chudy_b pisze:najbardziej wypasiony model gramofonu tangecjalnego, Technicsa - SL-15
To czemu go ustrzeliłeś zamiast poczekać na lepiej zachowany egzemplarz?chudy_b pisze:To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem.
Nie zgadujesz czasem? W tym modelu chyba każdy egzemplarz miał selektor napięć. Wystarczy więc przestawić na 240V.chudy_b pisze:Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Zastanów się, czy dotykać istniejącego trafo? Jak znam Technicsa to przy tak zwartej zabudowie taka ingerencja może być problemem. Jeżeli nie ma firmowej zmainy 115/230 (podwójnego uzwojenia) to na początek zainwestuj w transformator zewnętrzny (moc min 50W) by móc sprawdzić czy wszystko działa (koszt 30 PLN).
Później będziesz myślał nad innymi lepszymi (droższymi
)rozwiązaniami.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
I wtedy się wszystko okażechudy_b pisze:Dotrze do mnie za jakieś dwa tygodnie

Co tu diagnozować na odległość...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To swoją drogą
Jeszcze się okaże, że jednak działa 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Re: Technics SL 15 - reanimacja
To fakt. Jakoś te M-modele są poza moja swiadomością. Takie mało Technicsowe.Wojtek pisze:To trochę zbyt mocne słowa. Przypominam o SL-M3.chudy_b pisze:najbardziej wypasiony model gramofonu tangecjalnego, Technicsa - SL-15

Polowałem kilka miesięcy. Niestety SL-15 pojawiają się bardzo rzadko. O wiele częściej trafiają się SL-10, no ale ja chciałem 15. Zresztą chodziło mi o egzemplarz do naprawy, bo po prostu lubię grzebać. Sprawny egzemplarz na półkę? Nuuuda Panie.Wojtek pisze:To czemu go ustrzeliłeś zamiast poczekać na lepiej zachowany egzemplarz?chudy_b pisze:To najprawdopodobniej był jeden z najgłupszych moich zakupów. Gramofon chyba jest totalnym złomem.

Na rynku europejskim Technics sprzedawał wersje z selektorem napięcia, na amerykańskim nie. Tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej. A co siedzi w środku - zobaczymy.Wojtek pisze:Nie zgadujesz czasem? W tym modelu chyba każdy egzemplarz miał selektor napięć. Wystarczy więc przestawić na 240V.chudy_b pisze:Na dzień dobry czeka mnie przewinięcie trafa na 230V
Obudowa gramofonu chyba jest w nie najlepszym stanie. Myślę nad jego przemalowaniem i przy okazji zmianie koloru na czarny. Ktoś wie w jakiej technologii wykonane jest to malowanie? Bo lakier to to chyba nie jest.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wybacz, ale chyba nadal zgadujesz. Ja zasadniczo wolę konkrety przy takim wyrokowaniu.chudy_b pisze: Na rynku europejskim Technics sprzedawał wersje z selektorem napięcia, na amerykańskim nie. Tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej. A co siedzi w środku - zobaczymy.
Z serwisówki ani nawet instrukcji obsługi to nie wynika, bo wg tych materiałów każdy egzemplarz miał selektor.
Mało tego! Ten sprzęt ma nawet wejście DC 12V, tak więc w razie czego wystarczy zewnętrzny zasilacz, a nie żadne tam przewijanie trafa.
Okaże się jak doleci, a w między czasie, zachęcam do lektury instrukcji

Serio, poczekaj aż będziesz to miał w rękach.chudy_b pisze:Ktoś wie w jakiej technologii wykonane jest to malowanie? Bo lakier to to chyba nie jest.
Skoro gramofon przyjdzie do Ciebie bez wkładki (a szkoda, bo fabryczna była całkiem niezła) to możesz teraz już zająć się tematem wkładek T4P

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Re: Technics SL-15 - reanimacja
Wnioskuję na podstawie tabliczki znamionowej. Tam jest wymienione wyłącznie 120V. Też bym wolał, żeby selektor był. A przynajmniej trafo z odczepem w uzwojeniu.Wojtek pisze:Wybacz, ale chyba nadal zgadujesz. Ja zasadniczo wolę konkrety przy takim wyrokowaniu.chudy_b pisze: Na rynku europejskim Technics sprzedawał wersje z selektorem napięcia, na amerykańskim nie. Tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej. A co siedzi w środku - zobaczymy.
Z serwisówki ani nawet instrukcji obsługi to nie wynika, bo wg tych materiałów każdy egzemplarz miał selektor.
Mało tego! Ten sprzęt ma nawet wejście DC 12V, tak więc w razie czego wystarczy zewnętrzny zasilacz, a nie żadne tam przewijanie trafa.
Znowu podejrzewasz mnie o nieodrobienie pracy domowejWojtek pisze: Okaże się jak doleci, a w między czasie, zachęcam do lektury instrukcji

Rzucam luźne pomysły, zbieram Wasze opinie, co mam lepszego na ten moment do roboty.Wojtek pisze:Serio, poczekaj aż będziesz to miał w rękach.chudy_b pisze:Ktoś wie w jakiej technologii wykonane jest to malowanie? Bo lakier to to chyba nie jest.
Wojtek pisze:Skoro gramofon przyjdzie do Ciebie bez wkładki (a szkoda, bo fabryczna była całkiem niezła) to możesz teraz już zająć się tematem wkładek T4P
O to już Cie kiedyś męczyłem. Na ten moment więcej informacji niż to co jest na forum nie potrzebuję. Może ewentualnie ktoś z Was ma dowolną wkładkę T4P uszkodzoną elektrycznie, ale sprawną mechanicznie (z igłą). Przyjąłbym za symbolicznego browara. Przydałaby mi się do powieszenia na czas eksperymentów.
-
Gratuluję podjęcia wyzwania. Mam nadzieję na ciekawą relację i że "trup" ozyje:))
Cezi
Cezi
-
I zmienisz tytuł na "Noc żywych trupów"cezi pisze:Mam nadzieję na ciekawą relację i że "trup" ozyje:

- chudy_b
Wkładkę mi załatwcie, może być padnięta, nawet z urwaną igłą. Byleby obciążyć ramię. Docelowej na razie nie chcę wieszać, bo w trakcie napraw różne przygody się zdarzają.
- tollo
- chudy_b
-