Zakupy w Acoustic Sounds

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
motown

Zakupy w Acoustic Sounds

Post autor: motown »

Tak mi się teraz przypomniało... ;]

Otóż, swego czasu, nasz człowiek Winters wystawił na pokaz w temacie z płytami dwie pozycje z katalogu Blue Note Records. Mówił, że kupił w promocji za dolary, w sklepie co to się nazywa Acoustic Sounds (acousticsounds.com). Szczerze mówiąc, nie znałem tego sklepu i wtedy chyba usłyszałem o nim po raz pierwszy. A tu się okazało, że to znany i renomowany sklep z płytami jest i wszyscy go znają, tylko nie ja ;]
Oczywiście pozazdrościłem koledze i też zachciałem kupić tam płyty. Nie te same naturalnie, nie jakiś jazz ;-) ale kilka pozycji bardzo mi się spodobało ;]

No i zabrałem się za sprawunki :D Wrzuciłem płyty w koszyk, adres podałem, numer karty podałem i czekałem z niecierpliwością na potwierdzenie zamówienia. Chyba następnego dnia otrzymałem wiadomość, że coś jest nie tak z moją kartą (brak autoryzacji czy coś). Z kartą wszystko było OK, sprawdziłem więc szczegóły zamówienia... przewijam w dół, patrzę i oczom nie wierzę - koszty wysyłki $73 - prawie drugie tyle co koszt płyt ;] Całe szczęście dzięki temu przekroczyłem dzienny limit na transakcje internetowe i nie pobrali mi kasy z konta. Nie spodziewałem się takich kosztów - bo któż by się spodziewał? ;] Myślałem, że policzą mi ze trzydzieści dolców, ale nie więcej...
I wtenczas właśnie Winters mi doradził, aby napisać do nich i poprosić o zmianę formy wysyłki na USPS First Class Package International. Nie zgodzili się, otrzymałem odpowiedź, że najtańszy jest FedEx i kosztuje 62 dolary. Też mnie to nie urządzało, anulowałem zamówienie ;]

Ale do czego zmierzam... Acoustic Sounds to bez wątpienia świetny sklep i mają tam naprawdę genialne wydania, ale przez koszty wysyłki odechciewa się zakupów...
Dlatego pomyślałem sobie, że może warto się rozejrzeć za jakimś krajowym sprzedawcą - może będzie miał te tytuły. I tak trafiłem na wrocławski biznes Topwinyl (są na allegro) i kupiłem to com chciał ;]
Oczywiście importerów jest więcej, ale ten akurat jest względnie tani i sympatyczny. Zaoszczędziłem 70 zielonych, płyty dotarły w idealnym stanie, jestem zadowolony ;]
Jak jeszcze kiedyś mi się zachce zakupów, to pewnie będę ściągał przez nich. Sprowadzają podobno wszystko wedle życzenia.

Jeśli macie jakieś tańsze / lepsze sposoby na zakupy w AS, to możecie się nimi podzielić ;]
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Winters

Zakupy w Acoustic Sounds

Post autor: Winters »

Dobry cynk, dzięki.

Jak ma się cena takiej sprowadzonej płyty do kosztów samodzielnego sprowadzenia z normalnymi kosztami przesyłki (~$25)?

No i co kupiłeś? :)
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
motown

Re: Zakupy w Acoustic Sounds

Winters pisze:Jak ma się cena takiej sprowadzonej płyty do kosztów samodzielnego sprowadzenia z normalnymi kosztami przesyłki (~$25)?
To zależy (np. od ilości), ale zawsze można się dogadać ;] Jak płyta kosztuje powiedzmy $30, to płacę za nią ok. 100-120 zł + koszt przesyłki (kurier jest za 19 zł, paczka pocztowa za 11 zł). Czyli w sumie całkiem uczciwie. Trzeba jeszcze dodać, że pakowanie jest bardzo solidne (gruby karton, folia bąbelkowa).
Sprawdzałem również ceny u Vinyl Goldmine (też człowiek ściąga płyty z AS), ale jest droższy.
Winters pisze:No i co kupiłeś? :)
Między innymi to:
http://store.acousticsounds.com/d/63950 ... nyl_Record
http://store.acousticsounds.com/d/65360 ... nyl_Record
http://store.acousticsounds.com/d/90110 ... nyl_Record

Brzmienie po prostu niezrównane. A Blade Runner dodatkowo świetnie wygląda (przezroczysty czerwony winyl). Takie płyty są warte każdych pieniędzy ;]
Załączniki
Dire Straits - Love Over Gold
Dire Straits - Love Over Gold
Dire Straits - Dire Straits
Dire Straits - Dire Straits
Vangelis - Blade Runner Soundtrack
Vangelis - Blade Runner Soundtrack

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

W tym sklepie swego czasu kupowałem duże ilości płyt SACD, tak dobrego zaopatrzenia nie miał nikt. Od zawsze jednak był z nimi problem z drogim transportem. Wysyłka kurierem zakupów powyżej 25 dolarów to u nich norma i nie można tego w prosty sposób obejść. Przy naprawdę dużych zakupach może i tak bardzo te koszty nie bolą, ale już na polskiej granicy wszystkie przesyłki kurierskie są clone i doliczany vat nie ma co liczyć że przejdzie w taryfie ulgowej jak to się zdarza przesyłkom pocztowym. Radziliśmy sobie więc tak że zamówienie szło ze stanów z firmy pośrednika, najczęściej był to Kopernik zlokalizowany w Chicago, potem pośrednik wcześniej uzgodnionym transportem wysyłał to do Polski. Redukcja kosztów była znaczna, myślę że ten sposób nadal jest dobry zwłaszcza że firm pośredniczących w typie Kopernika jest teraz dużo więcej.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
motown

JacK pisze:W tym sklepie swego czasu kupowałem duże ilości płyt SACD, tak dobrego zaopatrzenia nie miał nikt.
I chyba nic się nie zmieniło. Podobno mają najwięcej (i sprzedają najwięcej) płyt SACD na świecie.
A teraz idą z duchem czasu i można sobie kupić pliki DSD na ich stronie (superhirez.com). Mają też flaki i PCM wysokiej rozdzielczości.
JacK pisze:na polskiej granicy wszystkie przesyłki kurierskie są clone i doliczany vat nie ma co liczyć że przejdzie w taryfie ulgowej
No niestety ta bardzo przykra praktyka jest faktem. Przysrali mi ostatnio ponad stówę VATu. To były raczej moje pierwsze i ostatnie zakupy w AS. Biorąc pod uwagę koszt wysyłki (teraz mi wyliczyli 75 dolców przez USPS Priority Mail International) i to cholerne cło, zakupy stają się wybitnie nieopłacalne...

Na plus można im zaliczyć wzorową obsługę klienta i świetne pakowanie płyt.

Jeszcze mała wzmianka dotycząca przeklętych celników - odprawa celna trwała 5 dni...

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
JacK

motown pisze:
JacK pisze:W tym sklepie swego czasu kupowałem duże ilości płyt SACD, tak dobrego zaopatrzenia nie miał nikt.
I chyba nic się nie zmieniło. Podobno mają najwięcej (i sprzedają najwięcej) płyt SACD na świecie.
A teraz idą z duchem czasu i można sobie kupić pliki DSD na ich stronie (superhirez.com). Mają też flaki i PCM wysokiej rozdzielczości.
Z nośników fizycznych już od dłuższego czasu kupuję tylko winyle, reszta to prawie wyłącznie pliki Hi-Rez (różne rozdzielczości w kontenerze flac) m.in. właśnie z prezentowanego wyżej linka. Do ich odtwarzania używam sieciowego strumieniowego odtwarzacza Pioneer N-50 z zewnętrznym dackiem Onyx. DSD też już kilka kupiłem bo od niedawna po aktualizacji oprogramowania mój player BD Oppo 103EU potrafi je ładnie odtworzyć. Więc teraz zakupy gdy odpadają koszta transportu, podatku i cła stają się relatywnie tańsze. Czekam teraz na jakiś wysyp plików wielokanałowych to może wrócę też do słuchania muzyki multichannel.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:10 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kebabożerca

Zakupy w Acoustic Sounds

Post autor: kebabożerca »

A w Europie nie ma równie dobrze zaopatrzonych sklepów?
Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
Awatar użytkownika
JacK

Z europejskich sklepów niemiecki JPC czasami ma dobre oferty, dość często robią promocje, a wysyłka do kraju śmiesznie tania.
adamdo

Post autor: adamdo »

blackholesun pisze:Kiedyś też ubolewałem nad tym, że Acoustic Sounds czy Insound mają chore ceny wysyłki do Polski. Potem zauważyłem, że praktycznie większość asortymentu można kupić taniej na amazon.com, a wysyłka jednej płyty LP do Polski to $7. Blade Runnera wspomnianego w tym wątku kupiłem na amazon.ca za CDN 15 plus CDN 8 wysyłka. 70 zeta.
Najlepiej regularnie czytać forum SH, tam są odpowiednie linki do amazona. Minus taki, że w amazonie towar szybciej staje się niedostępny.
amazon.co.uk , czyli brytyjska wersja, ma darmową wysyłkę do Polski dla zakupów powyżej 25 funtów realizowanych przez amazon (tzn. nie od sklepów wystawiających swoja ofertę na amazonie), wysyłka to kurier DPD, wiele razy kupowałem i polecam.
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
ODPOWIEDZ