Obrazy na okładkach winyli
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Nie wiem gdzie umieścić ten temat. Interesują mnie płyty z gatunku pop-rock oraz smooth jazzu których okładki prezentują reprodukcje obrazów lub fragmentów obrazów uznanych malarzy.
Jeżeli znacie lub macie takie sztuki w kolekcji to proszę o info w tym wątku.
Na dobry początek płyta która jest w moim posiadaniu MICHAEL FRANKS - OBJECTS OF DESIRE. Okładka to reprodukcja obrazu Two Tahitian Women Paula Gauguina
Jeżeli znacie lub macie takie sztuki w kolekcji to proszę o info w tym wątku.
Na dobry początek płyta która jest w moim posiadaniu MICHAEL FRANKS - OBJECTS OF DESIRE. Okładka to reprodukcja obrazu Two Tahitian Women Paula Gauguina
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przerzuciłem wątek do działu płytowego, bo uważam, że tu on bardziej pasuje niż w Muzyka->Ogólne 
Temat fajny, mam parę okładek będących jednocześnie obrazami w kolekcji więc też coś tu wrzucę

Temat fajny, mam parę okładek będących jednocześnie obrazami w kolekcji więc też coś tu wrzucę

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
Re: Obrazy na okładkach winyli
W swojej kolekcji posiadam kilka płyt z okładkami wykorzystującymi reprodukcje obrazów znanych malarzy. Okładka, którą zamieszczam poniżej nie zdobi albumu wykonawcy spod znaku pop-rock ani smooth jazz. Myślę, że w tym wątku warto by było podawać przykłady takich okładek w szerszym zakresie stylów muzycznych. Moja propozycja to trzeci album Deep Purple, którego okładkę zdobi reprodukcja dzieła Hieronymusa Boscha zatytułowana "Ogród ziemskich rozkoszy".
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To oczywistevinylfan pisze:Myślę, że w tym wątku warto by było podawać przykłady takich okładek w szerszym zakresie stylów muzycznych.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylfan
Jeszcze jeden przykład okładki z wykorzystanym obrazem. Tym razem okładka albumu "Death Walks Behind You" Atomic Rooster z reprodukcją obrazu "Nabuchodonozor" Williama Blake'a. Niestety nie mam w kolekcji tej płyty w wersji winylowej, a jedynie CD w formie digipacku.
- mamster
Coldplay – Viva la Vida
Obraz Eugène Delacroix „Wolność wiodąca lud na barykady"
Obraz Eugène Delacroix „Wolność wiodąca lud na barykady"
- mamster
To jeszcze raz (nie chce monopolizowac tego wątku a mógłbym podać sporo przykładów
)
Celtic Frost - „To Mega Therion"
obraz H.R. Giegera „Satan I"
to jeszcze oryginał

Celtic Frost - „To Mega Therion"
obraz H.R. Giegera „Satan I"
to jeszcze oryginał
- Załączniki
-
- hr_giger_satan_I_small.jpg (61.95 KiB) Przejrzano 1428 razy
-
- To_Mega_Therion_-_Celtic_Frost-1.jpg (17.04 KiB) Przejrzano 1428 razy
- JacK
Może uściślijmy oczywiście przykłady płyt mogą być zarówno pop jak i rock czy odcienie jazzu im więcej tym lepiej. Tylko proszę o to aby najlepiej podawać płyty gdzie działo artysty malarza nie było przysłonięte grafiką np. z tytułem. To ma być czysta reprodukcja gdzie wszelkie informacje o tytule czy wykonawcy płyty są poza reprodukowanym obrazem. Taka reprodukcja wymaga od wydawcy płyty podania w widocznym miejscu przeważnie z tyłu okładki pełnego tytułu dzieła i nazwiska lub pseudonimu artysty malarza. Amerykanie w tym temacie są dość rygorystyczni , jednak wydawcy europejscy już niekoniecznie. Czasami z tego powodu dochodziło do spraw sądowych o naruszenie praw do dzieła wytaczanych koncernom fonograficznym przez marszandów sztuki . Temat trochę znam z płyt CD.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Pajdak
Theodor Kittelsen - "Fattigmannen"

na okładce Burzum - Hvis Lyset tar oss

na okładce Burzum - Hvis Lyset tar oss

- Wuwuzela
Nie wiem ja podstawie jakiego to obrazu, ale wiem że coś tam było

Genesis - Wind & Wuthering

Genesis - Wind & Wuthering

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sory Wuwuzela, ale "coś tam było" nie przejdzie tym razem. Okładkę wykonało słynne studio Hipgnosis. Nie jest to żadna reprodukcja obrazu.
Proszę wszystkich o rzetelne traktowanie tego wątku. Jeśli nie potraficie określić źródła reprodukcji to lepiej nie podawajcie takiego przykładu w ogóle.
Proszę wszystkich o rzetelne traktowanie tego wątku. Jeśli nie potraficie określić źródła reprodukcji to lepiej nie podawajcie takiego przykładu w ogóle.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mamster
To nie do końca rozumiem taki warunek – według mnie umieszczenie elementów dodatkowych, takich jak logotyp zespołu, typografia itd. na reprodukowanym obrazie, jest sposobem projektowania całej szaty graficznej. W przypadku reprodukcji Gaugina zdecydowano sie pokazać cały obraz (format pionowy) a resztę powierzchni uzupełnić. Jeżeli twórca (i wykonawca) decydują się na kadrowanie, tak aby zapełnić cały format okładki, to i tak reprodukują dzieło, i informację o tym powinni podawać. A czy z tyłu okładki czy na kopercie wewnętrznej to raczej nie ma dużego znaczenia. Ważne aby taka informacja się pojawiła.JacK pisze:Tylko proszę o to aby najlepiej podawać płyty gdzie działo artysty malarza nie było przysłonięte grafiką np. z tytułem. To ma być czysta reprodukcja gdzie wszelkie informacje o tytule czy wykonawcy płyty są poza reprodukowanym obrazem.
- JacK
To nie jest warunek tylko sugestia aby "najlepiej" poszukać i opisać właśnie tak wydane płyty co wcale nie znaczy żeby o tych nieco przysłoniętych grafiką lub kadrowanych nie pisać wcale. Napewno reprodukcji idealnie czystych będzie sporo mniej i tym bardziej informacje o tym będą dla mnie cenniejsze 
Np. o okładce Atomic Roostera z reprodukcją obrazu Blake'a nie miałem pojęcia. W tej wielkiej czarnej ramie Nabuchodonozor ze swoimi upiorami rozumu robi niesamowite wręcz posępne wrażenie.

Np. o okładce Atomic Roostera z reprodukcją obrazu Blake'a nie miałem pojęcia. W tej wielkiej czarnej ramie Nabuchodonozor ze swoimi upiorami rozumu robi niesamowite wręcz posępne wrażenie.
- vinylfan
Na okładce albumu "Masque" zespołu Kansas znalazła się reprodukcja obrazu "Woda" namalowanego przez włoskiego malarza manierystę Giuseppe Arcimboldo. Do stworzenia kompozycji postaci artysta "wykorzystał" wszelkiego rodzaju żyjątka wodne. Prawda, że ciekawe?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się, bardzo ciekawy obraz. Uprzedziłeś mnie vinylfan, też chciałem o tym wspomnieć 
Na okładce albumu "Abraxas" Santany wykorzystano obraz "Annunciation" - Mati Klarwein

Na okładce albumu "Abraxas" Santany wykorzystano obraz "Annunciation" - Mati Klarwein

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum