Obrazy na okładkach winyli

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Nie wiem gdzie umieścić ten temat. Interesują mnie płyty z gatunku pop-rock oraz smooth jazzu których okładki prezentują reprodukcje obrazów lub fragmentów obrazów uznanych malarzy.
Jeżeli znacie lub macie takie sztuki w kolekcji to proszę o info w tym wątku.

Na dobry początek płyta która jest w moim posiadaniu MICHAEL FRANKS - OBJECTS OF DESIRE. Okładka to reprodukcja obrazu Two Tahitian Women Paula Gauguina
Załączniki
33.JPG
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Przerzuciłem wątek do działu płytowego, bo uważam, że tu on bardziej pasuje niż w Muzyka->Ogólne :)
Temat fajny, mam parę okładek będących jednocześnie obrazami w kolekcji więc też coś tu wrzucę :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Re: Obrazy na okładkach winyli

Post autor: vinylfan »

W swojej kolekcji posiadam kilka płyt z okładkami wykorzystującymi reprodukcje obrazów znanych malarzy. Okładka, którą zamieszczam poniżej nie zdobi albumu wykonawcy spod znaku pop-rock ani smooth jazz. Myślę, że w tym wątku warto by było podawać przykłady takich okładek w szerszym zakresie stylów muzycznych. Moja propozycja to trzeci album Deep Purple, którego okładkę zdobi reprodukcja dzieła Hieronymusa Boscha zatytułowana "Ogród ziemskich rozkoszy".
Załączniki
deep purple.jpg
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

vinylfan pisze:Myślę, że w tym wątku warto by było podawać przykłady takich okładek w szerszym zakresie stylów muzycznych.
To oczywiste :) Nie ma co się ograniczać ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylfan

Jeszcze jeden przykład okładki z wykorzystanym obrazem. Tym razem okładka albumu "Death Walks Behind You" Atomic Rooster z reprodukcją obrazu "Nabuchodonozor" Williama Blake'a. Niestety nie mam w kolekcji tej płyty w wersji winylowej, a jedynie CD w formie digipacku.
Załączniki
Atomic Rooster Death Walks Behind You.jpg
Awatar użytkownika
mamster

Post autor: mamster »

Coldplay – Viva la Vida
Obraz Eugène Delacroix „Wolność wiodąca lud na barykady"
Załączniki
Coldplay-Viva-La-Vida.jpg
Awatar użytkownika
mamster

To jeszcze raz (nie chce monopolizowac tego wątku a mógłbym podać sporo przykładów ;) )
Celtic Frost - „To Mega Therion"
obraz H.R. Giegera „Satan I"
to jeszcze oryginał
Załączniki
hr_giger_satan_I_small.jpg
hr_giger_satan_I_small.jpg (61.95 KiB) Przejrzano 1423 razy
To_Mega_Therion_-_Celtic_Frost-1.jpg
To_Mega_Therion_-_Celtic_Frost-1.jpg (17.04 KiB) Przejrzano 1423 razy
Awatar użytkownika
JacK

Może uściślijmy oczywiście przykłady płyt mogą być zarówno pop jak i rock czy odcienie jazzu im więcej tym lepiej. Tylko proszę o to aby najlepiej podawać płyty gdzie działo artysty malarza nie było przysłonięte grafiką np. z tytułem. To ma być czysta reprodukcja gdzie wszelkie informacje o tytule czy wykonawcy płyty są poza reprodukowanym obrazem. Taka reprodukcja wymaga od wydawcy płyty podania w widocznym miejscu przeważnie z tyłu okładki pełnego tytułu dzieła i nazwiska lub pseudonimu artysty malarza. Amerykanie w tym temacie są dość rygorystyczni , jednak wydawcy europejscy już niekoniecznie. Czasami z tego powodu dochodziło do spraw sądowych o naruszenie praw do dzieła wytaczanych koncernom fonograficznym przez marszandów sztuki . Temat trochę znam z płyt CD.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

Theodor Kittelsen - "Fattigmannen"
Obrazek

na okładce Burzum - Hvis Lyset tar oss

Obrazek
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Post autor: Wuwuzela »

Nie wiem ja podstawie jakiego to obrazu, ale wiem że coś tam było ;)

Obrazek

Genesis - Wind & Wuthering
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sory Wuwuzela, ale "coś tam było" nie przejdzie tym razem. Okładkę wykonało słynne studio Hipgnosis. Nie jest to żadna reprodukcja obrazu.

Proszę wszystkich o rzetelne traktowanie tego wątku. Jeśli nie potraficie określić źródła reprodukcji to lepiej nie podawajcie takiego przykładu w ogóle.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mamster

JacK pisze:Tylko proszę o to aby najlepiej podawać płyty gdzie działo artysty malarza nie było przysłonięte grafiką np. z tytułem. To ma być czysta reprodukcja gdzie wszelkie informacje o tytule czy wykonawcy płyty są poza reprodukowanym obrazem.
To nie do końca rozumiem taki warunek – według mnie umieszczenie elementów dodatkowych, takich jak logotyp zespołu, typografia itd. na reprodukowanym obrazie, jest sposobem projektowania całej szaty graficznej. W przypadku reprodukcji Gaugina zdecydowano sie pokazać cały obraz (format pionowy) a resztę powierzchni uzupełnić. Jeżeli twórca (i wykonawca) decydują się na kadrowanie, tak aby zapełnić cały format okładki, to i tak reprodukują dzieło, i informację o tym powinni podawać. A czy z tyłu okładki czy na kopercie wewnętrznej to raczej nie ma dużego znaczenia. Ważne aby taka informacja się pojawiła.
Awatar użytkownika
JacK

To nie jest warunek tylko sugestia aby "najlepiej" poszukać i opisać właśnie tak wydane płyty co wcale nie znaczy żeby o tych nieco przysłoniętych grafiką lub kadrowanych nie pisać wcale. Napewno reprodukcji idealnie czystych będzie sporo mniej i tym bardziej informacje o tym będą dla mnie cenniejsze :D
Np. o okładce Atomic Roostera z reprodukcją obrazu Blake'a nie miałem pojęcia. W tej wielkiej czarnej ramie Nabuchodonozor ze swoimi upiorami rozumu robi niesamowite wręcz posępne wrażenie.
Awatar użytkownika
vinylfan

Na okładce albumu "Masque" zespołu Kansas znalazła się reprodukcja obrazu "Woda" namalowanego przez włoskiego malarza manierystę Giuseppe Arcimboldo. Do stworzenia kompozycji postaci artysta "wykorzystał" wszelkiego rodzaju żyjątka wodne. Prawda, że ciekawe?
Załączniki
album-masque.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zgadza się, bardzo ciekawy obraz. Uprzedziłeś mnie vinylfan, też chciałem o tym wspomnieć :D

Na okładce albumu "Abraxas" Santany wykorzystano obraz "Annunciation" - Mati Klarwein

Obrazek
annunciation-1961.jpg
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ