Dual 455 - opinie
-
Dual 455 - opinie
Proszę o kilka opinii o tym gramofonie. Wkładka oryginał Dn249E. Jakie mogę mieć z nim problemy? Jak byście go wypozycjonowali?
-
Re: Dual 455 opinie
Poszukaj na forum, bo to popularny model.
Jeżeli działa automatyka, to z tym gramofonem nie ma żadnych problemów. Wystarczy przesmarować, ew. wyregulować obroty i tyle.
Jeżeli działa automatyka, to z tym gramofonem nie ma żadnych problemów. Wystarczy przesmarować, ew. wyregulować obroty i tyle.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 455 opinie
Pytanie o opinie PO zakupie ma, moim zdaniem, mało sensu 
Nie bądź leń, przejrzyj forum.

Nie bądź leń, przejrzyj forum.
Nie rozumiem pytania (źle dobrany czasownik?).jporter pisze:Jak byście go wypozycjonowali?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dual 455 - opinie
Wojtku "wredoto czy insza kanalio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp. A że po zakupie to co? może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
-
Re: Dual 455 - opinie
To raczej prosty gramofon z lekkim ramieniem. Dobrze zagra z podatnymi wkładkami o prostym szlifie.
-
Dual 455 - opinie
jporter pisze:analio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp. A że po zakupie to co? może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
Nikt nie powiedział, że jest łatwo zgłębiać tajniki winylowe...Wojtek pisze:Nie rozumiem pytania (źle dobrany czasownik?).
- radekcza
Re: Dual 455 - opinie
He he trochę mnie to rozwaliło, trzy przyłożenia w jednym pościejporter pisze:Wojtku "wredoto czy insza kanalio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp. A że po zakupie to co? może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.

Myślę, że mało kto z nudów siada na tym forum i odpisuje innym

Podstawowa sprawa to to, że masz ultra lekkie ramie, które jest fajne, ale narzuca spore ograniczenia co do ciężaru wkładek, sam 455 to klasa raczej niższa jeśli już zależy ci na pozycjonowaniu - co wcale nie znaczy, że jest zły, wszystko zależy od tego czego od niego oczekujesz, jaką masz na nim wkładkę i do czego go podłączyłeś.
Poczytaj trochę, gramofon to nie MP3 , a więc musisz się trochę odzwyczaić od wygody, a materiałów w temacie jest naprawdę masę

PS.
mam tylko nadzieję, że nie kupiłeś nowego

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 455 - opinie
"mint, good" to ocena stanu. Chcesz żebym ocenił stan Twojego gramofonu?jporter pisze:Wojtku "wredoto czy insza kanalio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp.
To to, że już po ptakach. Jakbym Ci powiedział teraz, że kupiłeś szajs, to byś od razu zmieniał?jporter pisze:A że po zakupie to co?

Na szczęście Dual 455 to bardzo dobry sprzęt.
Sory, ale jak ktoś ma ewidentnego lenia to ja za rączkę nie ciągnę.jporter pisze:może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
Lenistwa i innych dolegliwości nie wyleczę.
To nie jest prawda, chyba że mówisz o Dualach z ramionami ULM. 455 do nich nie należy.radekcza pisze:Podstawowa sprawa to to, że masz ultra lekkie ramie, które jest fajne, ale narzuca spore ograniczenia co do ciężaru wkładek
Też nieprawda. Faktyczna klasa niższa w takim razie byłaby chyba klasą rynsztokową czy też kanalizacyjnąradekcza pisze:sam 455 to klasa raczej niższa

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- radekcza
Dual 455 - opinie
Informacja ze specyfikacji obecnego modelu "ultra lekkie i stabilne ramię wykonane częściowo z włókien węglowych"eenneell pisze: radekcza pisze:
Podstawowa sprawa to to, że masz ultra lekkie ramie, które jest fajne, ale narzuca spore ograniczenia co do ciężaru wkładek
To nie jest prawda, chyba że mówisz o Dualach z ramionami ULM. 455 do nich nie należy.
Do tego wygląda dokładnie identycznie jak ramię posiadanego przeze mnie 503 które uważałem, że jest właśnie ultra lekkie, chyba, że się mylę ?
No właśnie kwestia takiej oceny jest bez sensu, bo masz rację że wtedy byłoby jeszcze coś niżej, założyłem że np. taki 5000 jest klasą średnią, a wyższa to już audiofilskie konstrukcje...Wojtek pisze: radekcza pisze:
sam 455 to klasa raczej niższa
Też nieprawda. Faktyczna klasa niższa w takim razie byłaby chyba klasą rynsztokową czy też kanalizacyjną
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 455 - opinie
Ale to nie to samo co ULMradekcza pisze: Informacja ze specyfikacji obecnego modelu "ultra lekkie i stabilne ramię wykonane częściowo z włókien węglowych"

Tak.radekcza pisze:Do tego wygląda dokładnie identycznie jak ramię posiadanego przeze mnie 503 które uważałem, że jest właśnie ultra lekkie, chyba, że się mylę ?
Dual 455, a potem 5000 i CS 750 (Golden One) były najwyższymi modelami z tej stajni i swojego czasu były dość drogie.radekcza pisze:No właśnie kwestia takiej oceny jest bez sensu, bo masz rację że wtedy byłoby jeszcze coś niżej, założyłem że np. taki 5000 jest klasą średnią, a wyższa to już audiofilskie konstrukcje...
CS 455 jako nówka dopiero od niedawna ma "normalniejszą" cenę. Wcześniej były to okolice 4k zł.
Tak więc nie, mimo że 455 można dostać za relatywne grosze, nie jest to jakiś podstawowy tani gramofon, choć sama konstrukcja jest oczywiście dość prosta

Jednakże CS 5000 czy CS 750 to fakt faktem wyższej klasy gramofony, zarówno pod względem napędu jak i ramienia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- radekcza
Dual 455 - opinie
Tak jasne, że to nie ULM, ale producent określa je jako ultra lekkie więc i ja się tą nazwą posłużyłem - u mnie wyregulowałem wkładkę 7.5 g, ale to już ledwo ledwo przy skończonej podziałce (i też nie najlepiej) do tego na węglowym headshell'u. Więc fakt, że da się cięższe wkładki, tyle że to już chyba nie najlepiej działaWojtek pisze:autor: Wojtek » dzisiaj, 19:16
radekcza pisze:
Informacja ze specyfikacji obecnego modelu "ultra lekkie i stabilne ramię wykonane częściowo z włókien węglowych"
Ale to nie to samo co ULM Serio. Ramię jest typowo lekkie czy też lekko-średnie, a nie takie że tylko specjalne wkładki możesz zastosować.

prawda, dlatego takie ocenianie jak już pisałem jest słabe. 455 nadal trzyma cenę i sklepy sprzedają go po 2k, natomiast na allegro można kupić po 200 zł (ostatnio taki z AT120 poszedł właśnie za około 200), ale oczywiście nie oceniam go przez pryzmat ceny - tylko właśnie przez porównanie np. do 5000Wojtek pisze:Dual 455, a potem 5000 i CS 750 (Golden One) były najwyższymi modelami z tej stajni i swojego czasu były dość drogie.
CS 455 jako nówka dopiero od niedawna ma "normalniejszą" cenę. Wcześniej były to okolice 4k zł.
Tak więc nie, mimo że 455 można dostać za relatywne grosze, nie jest to jakiś podstawowy tani gramofon, choć sama konstrukcja jest oczywiście dość prosta
- radekcza
Dual 455 - opinie
apropo CS 455, teraz jest ładny GOLD na allegro, ładnie się prezentuje - ciekawe za ile pójdzie
http://allegro.pl/gramofon-dual-455-gol ... 83204.html
http://allegro.pl/gramofon-dual-455-gol ... 83204.html
-
Dual 455 - opinie
Jestem tu 2 dzień i widzę, że każdy grzeczny dla pana administratora "wredoty i kanalii" klepiącego się po brzuchu. Miło mi że tym dualem 455 co to wszyscy wiedzieli jaki on jest wzbudziłem taki ferment (dziękuję panie administratorze, klepiący się po brzuchu, za dobre słowo na temat tego modelu". Mam jeszcze jedno pytanie: co to za wkładka?????????????
http://s1.tufotki.pl/2013/12/27/2WUM8-RzaMY2.jpg?v=2
http://s1.tufotki.pl/2013/12/27/2WUM8-RzaMY2.jpg?v=2
- Winters
Dual 455 - opinie
borzeznowutosamo
AT91
serio, ta wkładka przewija się NON STOP w temacie o identyfikacji wkładek
AT91
serio, ta wkładka przewija się NON STOP w temacie o identyfikacji wkładek
DIOMEDES KATO
-
Dual 455 - opinie
O cierpliwość proszę starych wyjadaczy. Ludzie się tu uczą, żeby być starymi wyjadaczami. I odpowiadać niedouczonym pytaczom.