Dual 455 - opinie

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
jporter

Dual 455 - opinie

Post autor: jporter »

Proszę o kilka opinii o tym gramofonie. Wkładka oryginał Dn249E. Jakie mogę mieć z nim problemy? Jak byście go wypozycjonowali?
zbyszek1982

Re: Dual 455 opinie

Post autor: zbyszek1982 »

Poszukaj na forum, bo to popularny model.
Jeżeli działa automatyka, to z tym gramofonem nie ma żadnych problemów. Wystarczy przesmarować, ew. wyregulować obroty i tyle.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 455 opinie

Post autor: Wojtek »

Pytanie o opinie PO zakupie ma, moim zdaniem, mało sensu :)
Nie bądź leń, przejrzyj forum.
jporter pisze:Jak byście go wypozycjonowali?
Nie rozumiem pytania (źle dobrany czasownik?).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
jporter

Dual 455 - opinie

Wojtku "wredoto czy insza kanalio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp. A że po zakupie to co? może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
zbyszek1982

Re: Dual 455 - opinie

Post autor: zbyszek1982 »

To raczej prosty gramofon z lekkim ramieniem. Dobrze zagra z podatnymi wkładkami o prostym szlifie.
eenneell

Dual 455 - opinie

Post autor: eenneell »

jporter pisze:analio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp. A że po zakupie to co? może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
Wojtek pisze:Nie rozumiem pytania (źle dobrany czasownik?).
Nikt nie powiedział, że jest łatwo zgłębiać tajniki winylowe...
Awatar użytkownika
radekcza

Re: Dual 455 - opinie

Post autor: radekcza »

jporter pisze:Wojtku "wredoto czy insza kanalio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp. A że po zakupie to co? może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
He he trochę mnie to rozwaliło, trzy przyłożenia w jednym poście :D

Myślę, że mało kto z nudów siada na tym forum i odpisuje innym ;) A prawda jest taka, że informacji na temat konstrukcji DUALa jest pełno, nie raz też na tym forum rozmawialiśmy na temat DUALi (podobno to tutaj najbardziej popularny sprzęt).

Podstawowa sprawa to to, że masz ultra lekkie ramie, które jest fajne, ale narzuca spore ograniczenia co do ciężaru wkładek, sam 455 to klasa raczej niższa jeśli już zależy ci na pozycjonowaniu - co wcale nie znaczy, że jest zły, wszystko zależy od tego czego od niego oczekujesz, jaką masz na nim wkładkę i do czego go podłączyłeś.

Poczytaj trochę, gramofon to nie MP3 , a więc musisz się trochę odzwyczaić od wygody, a materiałów w temacie jest naprawdę masę :)

PS.
mam tylko nadzieję, że nie kupiłeś nowego ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 455 - opinie

jporter pisze:Wojtku "wredoto czy insza kanalio" chodziło mi o pozycję w szeregu tak jak w płytach mint, good itp.
"mint, good" to ocena stanu. Chcesz żebym ocenił stan Twojego gramofonu?
jporter pisze:A że po zakupie to co?
To to, że już po ptakach. Jakbym Ci powiedział teraz, że kupiłeś szajs, to byś od razu zmieniał? :)
Na szczęście Dual 455 to bardzo dobry sprzęt.
jporter pisze:może lenistwo mnie ogarnęło. A Ty się nudzisz więc napisz.
Sory, ale jak ktoś ma ewidentnego lenia to ja za rączkę nie ciągnę.
Lenistwa i innych dolegliwości nie wyleczę.
radekcza pisze:Podstawowa sprawa to to, że masz ultra lekkie ramie, które jest fajne, ale narzuca spore ograniczenia co do ciężaru wkładek
To nie jest prawda, chyba że mówisz o Dualach z ramionami ULM. 455 do nich nie należy.
radekcza pisze:sam 455 to klasa raczej niższa
Też nieprawda. Faktyczna klasa niższa w takim razie byłaby chyba klasą rynsztokową czy też kanalizacyjną :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
radekcza

Dual 455 - opinie

eenneell pisze: radekcza pisze:
Podstawowa sprawa to to, że masz ultra lekkie ramie, które jest fajne, ale narzuca spore ograniczenia co do ciężaru wkładek

To nie jest prawda, chyba że mówisz o Dualach z ramionami ULM. 455 do nich nie należy.
Informacja ze specyfikacji obecnego modelu "ultra lekkie i stabilne ramię wykonane częściowo z włókien węglowych"
Do tego wygląda dokładnie identycznie jak ramię posiadanego przeze mnie 503 które uważałem, że jest właśnie ultra lekkie, chyba, że się mylę ?
Wojtek pisze: radekcza pisze:
sam 455 to klasa raczej niższa

Też nieprawda. Faktyczna klasa niższa w takim razie byłaby chyba klasą rynsztokową czy też kanalizacyjną
No właśnie kwestia takiej oceny jest bez sensu, bo masz rację że wtedy byłoby jeszcze coś niżej, założyłem że np. taki 5000 jest klasą średnią, a wyższa to już audiofilskie konstrukcje...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 455 - opinie

radekcza pisze: Informacja ze specyfikacji obecnego modelu "ultra lekkie i stabilne ramię wykonane częściowo z włókien węglowych"
Ale to nie to samo co ULM :) Serio. Ramię jest typowo lekkie czy też lekko-średnie, a nie takie że tylko specjalne wkładki możesz zastosować.
radekcza pisze:Do tego wygląda dokładnie identycznie jak ramię posiadanego przeze mnie 503 które uważałem, że jest właśnie ultra lekkie, chyba, że się mylę ?
Tak.
radekcza pisze:No właśnie kwestia takiej oceny jest bez sensu, bo masz rację że wtedy byłoby jeszcze coś niżej, założyłem że np. taki 5000 jest klasą średnią, a wyższa to już audiofilskie konstrukcje...
Dual 455, a potem 5000 i CS 750 (Golden One) były najwyższymi modelami z tej stajni i swojego czasu były dość drogie.
CS 455 jako nówka dopiero od niedawna ma "normalniejszą" cenę. Wcześniej były to okolice 4k zł.

Tak więc nie, mimo że 455 można dostać za relatywne grosze, nie jest to jakiś podstawowy tani gramofon, choć sama konstrukcja jest oczywiście dość prosta :)

Jednakże CS 5000 czy CS 750 to fakt faktem wyższej klasy gramofony, zarówno pod względem napędu jak i ramienia.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
radekcza

Dual 455 - opinie

Wojtek pisze:autor: Wojtek » dzisiaj, 19:16

radekcza pisze:
Informacja ze specyfikacji obecnego modelu "ultra lekkie i stabilne ramię wykonane częściowo z włókien węglowych"

Ale to nie to samo co ULM Serio. Ramię jest typowo lekkie czy też lekko-średnie, a nie takie że tylko specjalne wkładki możesz zastosować.
Tak jasne, że to nie ULM, ale producent określa je jako ultra lekkie więc i ja się tą nazwą posłużyłem - u mnie wyregulowałem wkładkę 7.5 g, ale to już ledwo ledwo przy skończonej podziałce (i też nie najlepiej) do tego na węglowym headshell'u. Więc fakt, że da się cięższe wkładki, tyle że to już chyba nie najlepiej działa ;) - m.in. z powodu tego ramienia chcę przejść na 5000
Wojtek pisze:Dual 455, a potem 5000 i CS 750 (Golden One) były najwyższymi modelami z tej stajni i swojego czasu były dość drogie.
CS 455 jako nówka dopiero od niedawna ma "normalniejszą" cenę. Wcześniej były to okolice 4k zł.

Tak więc nie, mimo że 455 można dostać za relatywne grosze, nie jest to jakiś podstawowy tani gramofon, choć sama konstrukcja jest oczywiście dość prosta
prawda, dlatego takie ocenianie jak już pisałem jest słabe. 455 nadal trzyma cenę i sklepy sprzedają go po 2k, natomiast na allegro można kupić po 200 zł (ostatnio taki z AT120 poszedł właśnie za około 200), ale oczywiście nie oceniam go przez pryzmat ceny - tylko właśnie przez porównanie np. do 5000
Awatar użytkownika
radekcza

Dual 455 - opinie

apropo CS 455, teraz jest ładny GOLD na allegro, ładnie się prezentuje - ciekawe za ile pójdzie

http://allegro.pl/gramofon-dual-455-gol ... 83204.html
jporter

Dual 455 - opinie

Jestem tu 2 dzień i widzę, że każdy grzeczny dla pana administratora "wredoty i kanalii" klepiącego się po brzuchu. Miło mi że tym dualem 455 co to wszyscy wiedzieli jaki on jest wzbudziłem taki ferment (dziękuję panie administratorze, klepiący się po brzuchu, za dobre słowo na temat tego modelu". Mam jeszcze jedno pytanie: co to za wkładka?????????????
http://s1.tufotki.pl/2013/12/27/2WUM8-RzaMY2.jpg?v=2
Awatar użytkownika
Winters

Dual 455 - opinie

Post autor: Winters »

borzeznowutosamo

AT91

serio, ta wkładka przewija się NON STOP w temacie o identyfikacji wkładek
DIOMEDES KATO
jporter

Dual 455 - opinie

O cierpliwość proszę starych wyjadaczy. Ludzie się tu uczą, żeby być starymi wyjadaczami. I odpowiadać niedouczonym pytaczom.
ODPOWIEDZ