Chore ceny płyt na Allegro/eBay
- tollo
Nie allegro, ale ta sama firma... ktoś się rozmarzył z ceną.
http://tablica.pl/oferta/jan-pawel-ii-p ... bfa1aefd52
http://tablica.pl/oferta/jan-pawel-ii-p ... bfa1aefd52
- grummer
Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay
Po prostu zwykły idiota, brak słów 

Winylowe szaleństwo indie-rockowe
https://www.facebook.com/groups/673101102788216/
http://www.discogs.com/user/Grummer/collection
https://www.facebook.com/groups/673101102788216/
http://www.discogs.com/user/Grummer/collection
- wesh
Mam nadzieję, że to zwykły "trolling".
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
...chyba, że półkę z płytami.
- Kocewicz
- Kontakt:
Borze, chłopie, ty uwierzyłeś w te głupoty z kroniki filmowej i nagłówków "Trybuny Ludu"? Jasne, można żyć przeszłością, byle nie politycznie...Obywatel pisze:Za dawnych dobrych czasów spekulant był traktowany tak, jak na to zasługiwał - czyli jako szkodnik społeczny, którym bez wątpienia jest.
Jeśli uważasz, że rynek płyt gramofonowych jest niszczony przez pasibrzuchów kapitalistów i spekulantów, którzy wykupują całe nakłady - załóż wydawnictwo płytowe i sam uzupełniaj braki na półkach.
Are you Shure?
- chudy_b
Co do spekulantów, to powiem tylko tyle - obudź się chłopie, rynek centralnie sterowany już był, jak działał wszyscy wiedzą.Obywatel pisze:Pewnie, przyklaskujmy spekulantom i cwaniakom. Za dawnych dobrych czasów spekulant był traktowany tak, jak na to zasługiwał - czyli jako szkodnik społeczny, którym bez wątpienia jest. Za swoje szkodnictwo dostawał po łapkach a czasami nawet bardziej surowy wyrok. Dziś prawo nie chroni nas przed działalnością różnej maści cwaniaków i dlatego zwykły człowiek jest dziś z każdej strony cyckany. Niewidzialna ręka rynku to fikcja w dzisiejszej mutacji kapitalizmu.chudy_b pisze:Jedno z podstawowych praw ekonomi mówi, że towar wart jest tyle ile ktoś za niego zechce zapłacić.
A ja mam nadzieję, że jednak wolny rynek - bardzo chciałbym wierzyć, ze jeszcze istnieje - w końcu zareaguje i tłocznie zwiększą moce produkcyjne. Stanie się tak jednak dopiero wówczas gdy pasibrzuchy z wytwórni płytowych zwietrzą w tym konkretny interes.chudy_b pisze:Myslę, że winylowa moda dopiero się rozkręca. I ceny raczej nie będą spadać.
Co do reedycji - Pasibrzuchy już się obudziły, coraz więcej wznowień na rynku. Tyle że taka płyta 5 minut po wyniesieniu z Empiku czy innego sklepu, warta jest połowę ceny z kasy. Za to oryginalne wydania z "epoki" w dobrym stanie , "first press'y" są drogie i będą jeszcze droższe bo ich nie przybywa, będzie ich coraz mniej.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
No właśnie, dla mnie jedna rzecz jest niepojęta: dlaczego ludzie dziś są tak absolutnie i bezwzględnie przekonani, że wszystko co było jest 'be', a wszystko co jest teraz jest 'cacy'? I w imię tego fałszywego i bezkrytycznie przyjętego założenia usprawiedliwiają każdą patologię dzisiejszych czasów, potępiając w czambuł wszystko to, co było kiedyś. A już zupełnie śmiesznie w takich wypowiedziach brzmią osoby, które PRL znają tylko z opowiadań rodziców i dziadkówchudy_b pisze:rynek centralnie sterowany już był, jak działał wszyscy wiedzą.

Na first-pressach nigdy mi nie zależało. Natomiast ceny starych reedycji na pewno spadną jeśli na rynek wejdą nowe reedycje.chudy_b pisze:Za to oryginalne wydania z "epoki" w dobrym stanie , "first press'y" są drogie i będą jeszcze droższe bo ich nie przybywa
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- chudy_b
Jeśli uwaga o dziadkach była do mnie, to nie trafiłeś. Znam PRL i jego zasady ekonomiczne z autopsji niestety. Ja nie mówię, że wszystko w PRLu było złe. Na przykład edukacja stała na o wiele wyższym poziomie niż dziś. Opieka społeczna również była lepsza, ale to akurat bardzo skomplikowany temat. Jednak centralne planowanie produkcji, ceny urzędowe, rozliczanie firm z wykonania planów, a nie z zysku, czy jakości, to były patologie skutkujące wyłącznie octem w sklepach, spekulantami. Kierownik sklepu mięsnego to był GOŚĆ. Państwo które wymyśliło ten durny system dziurawy jak siatka na ryby, próbowało go zatykać, np. piętnując spekulantów (dziś handlowców), tylko zatyczek brakowało. Znam z bardzo bliska zakład mechaniczny produkujący hydraulikę do cięzkich maszyn, który w czasach kartek na mięso uznał, że lepiej hodować świnie i to robił. Poza wszelką księgowością. Jak przyjechała kontrola i na stołówce zobaczyli schabowe na pół talerza bez kartek to im berety pospadały.Obywatel pisze:No właśnie, dla mnie jedna rzecz jest niepojęta: dlaczego ludzie dziś są tak absolutnie i bezwzględnie przekonani, że wszystko co było jest 'be', a wszystko co jest teraz jest 'cacy'? I w imię tego fałszywego i bezkrytycznie przyjętego założenia usprawiedliwiają każdą patologię dzisiejszych czasów, potępiając w czambuł wszystko to, co było kiedyś. A już zupełnie śmiesznie w takich wypowiedziach brzmią osoby, które PRL znają tylko z opowiadań rodziców i dziadkówchudy_b pisze:rynek centralnie sterowany już był, jak działał wszyscy wiedzą.![]()
- Obywatel
Nie, to była uwaga ogólna.chudy_b pisze:Jeśli uwaga o dziadkach była do mnie, to nie trafiłeś.
Reglamentacja to był przede wszystkim skutek konieczności eksportowania towarów, w celu uzyskania dewiz i/lub spłaty zadłużenia oraz przymusowego eksportu do ZSRR w zamian za ruble transferowe.
A numer ze świnkami - genialny

Spadek w jakości edukacji to przede wszystkim efekt odebrania szkołom możliwości i narzędzi dyscyplinowania uczniów - czyli bezsensownej demokratyzacji szkół. Szkoła to instytucja hierarchiczna i jako taka spełnia postawione przed nią zadanie. Nadmierna doza demokracji szkołę dezorganizuje. Zresztą to co dzieje się w oświacie pokazuje w mikroskali to, co w ogóle dzieje się w państwie. Niestety demokracja w wydaniu polskim równa się rozprzężenie i bałagan. Słowiańskie narody dużo lepiej funkcjonują jak się je trzyma za pyszczek. Nie mówię tu o wprowadzaniu władzy autorytarnej, ale nie ma nic gorszego niż sytuacja, w której Polak zaczyna czuć, że wolno mu wszystko i nic mu za to nie grozi.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- chudy_b
W większości się z Tobą zgadzam, szczególnie w temacie edukacji, Mam gimnazjalistę w domu, wiec coś o tym wiem. Co do handlu wymiennego i nachapania się to już nie do końca. To była raczkująca ekonomia wolnego rynku. Ułatwiana przez chore państwo. Dziś działa to w ramach prawa... w wiekszości.
Nie odnosiłbym różnych patologii współczesnej "demokracji" tylko do Polaków. Wszystkie narody zachodniego stylu życia cierpią na podobne choroby. Problem w tym, że póki co, nikt lepszego ustroju nie wymyślił. I mając do wyboru kraje islamskie, chiny, kraje byłego WNP, to ja wybieram Europę z naciskiem na Polskę, bo tu jest pięknie
Wracając do meritum.
Ja jestem bardzo ciekawy, czy gdybys posiadał w swoich zbiorach rzadką płytę wartą powiedzmy 300 PLN, to wystawiłbyś ją na Allegro za 30 z opcją kup teraz w ramach walki ze spekulantami i wysokimi cenami, czy raczej ustawiłbyś licytację z ceną minimalną 200, licząc że trafi się jakiś pasibrzuch korporacyjny który wyłoży 300 i więcej ???
Nie odnosiłbym różnych patologii współczesnej "demokracji" tylko do Polaków. Wszystkie narody zachodniego stylu życia cierpią na podobne choroby. Problem w tym, że póki co, nikt lepszego ustroju nie wymyślił. I mając do wyboru kraje islamskie, chiny, kraje byłego WNP, to ja wybieram Europę z naciskiem na Polskę, bo tu jest pięknie

Wracając do meritum.
Ja jestem bardzo ciekawy, czy gdybys posiadał w swoich zbiorach rzadką płytę wartą powiedzmy 300 PLN, to wystawiłbyś ją na Allegro za 30 z opcją kup teraz w ramach walki ze spekulantami i wysokimi cenami, czy raczej ustawiłbyś licytację z ceną minimalną 200, licząc że trafi się jakiś pasibrzuch korporacyjny który wyłoży 300 i więcej ???
- zoombie
Nikt nie był stratny? Jak czytam takie teksty to na usta cisną mi się same niecenzuralne słowa.Obywatel pisze:Tylko że wtedy kombinowało się, żeby przeżyć - kwitł handel wymienny i nikt nie był na tym stratny. Dziś kombinuje się po to żeby się nachapać i wyrolować drugiego.
A żeby podnieść się ze strat moralnych z tamtych czasów, to kilka pokoleń będzie musiało minąć - mam tu na myśli brak szacunku dla własności, powszechne przyzwolenie dla łamania prawa, niepłacenia podatków itp. "zaradności".
- Obywatel
Źródeł tych cech narodowych należałoby szukać dużo wcześniej niż w PRL - należałoby się cofnąć do czasów zaborów. Zresztą III RP jest nie lepsza - hasełka typu że pierwszy milion trzeba ukraść, ciągłe afery na szczytach władzy. W PRL przynajmniej aferałów spotykało to, na co zasługiwali - dziś chodzą sobie spokojnie po ulicach i śmieją się nam w twarz, a do pierdla idą kozły ofiarne jak Rywin. Tacy 'bohaterowie' III RP przehandlowali za symboliczną złotówkę prawie cały polski przemysł, ustawiając siebie i swoje rodzinki na długie lata. Co do pospolitych przestępstw, to kiedyś przynajmniej oprychy bały się milicji - dziś policji grają na nosach.zoombie pisze:Nikt nie był stratny? Jak czytam takie teksty to na usta cisną mi się same niecenzuralne słowa.Obywatel pisze:Tylko że wtedy kombinowało się, żeby przeżyć - kwitł handel wymienny i nikt nie był na tym stratny. Dziś kombinuje się po to żeby się nachapać i wyrolować drugiego.
A żeby podnieść się ze strat moralnych z tamtych czasów, to kilka pokoleń będzie musiało minąć - mam tu na myśli brak szacunku dla własności, powszechne przyzwolenie dla łamania prawa, niepłacenia podatków itp. "zaradności".
Rozumiem, że PRL trudno stawiać za przykład państwa prawa, ale błagam Cię nie podawaj za przykład takiego antypaństwa, jakim jest III RP.
- chudy_b
Ta jasneObywatel pisze: W PRL przynajmniej aferałów spotykało to, na co zasługiwali

- Obywatel
No dobrze, czyli możemy przyjąć, że w tej kwestii nic się nie zmieniłochudy_b pisze:Ta jasneObywatel pisze: W PRL przynajmniej aferałów spotykało to, na co zasługiwaliNaprawdę w to wierzysz? Raz na parę lat jakiś pokazowy proces komuś zrobiono. Ale tak na co dzień, tzw. władza robiła co chciała, kradła w majestacie prawa i nikt nawet nie próbował o tym pisać, nie mówiąc już o jakiś zarzutach prokuratorskich. Spałować jakiegoś szczeniaka to i owszem, umieli.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dyskusja o dawnych czasach i o moralności jest bardzo ciekawa, ale bardziej pasuje do tego wątku, nieco już zapomnianego: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=4&t=714
Wróćmy do tematu dyskusji
Nie jestem w stanie za bardzo pociachać tej debaty i przenieść ją do innego tematu, bo przeplata się z kwestią wysokich cen płyt, tak więc liczę na zrozumienie.
Wróćmy do tematu dyskusji

Nie jestem w stanie za bardzo pociachać tej debaty i przenieść ją do innego tematu, bo przeplata się z kwestią wysokich cen płyt, tak więc liczę na zrozumienie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Obywatelu, jak tak tęsknisz za tamtym ustrojem, to wyemigruj na Kubę i nie marudź.
PS
ZA tzw. Komuny ceny płyt były i tak dużo wyższe niż teraz.
PS
ZA tzw. Komuny ceny płyt były i tak dużo wyższe niż teraz.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2013, 12:03 przez vinylpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.