Gramofon do 700 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
kielek

Gramofon do 700 zł

Post autor: kielek »

Wojtek pisze: kielek:
Jeden forumowicz wypytywał mnie o tego Universum przez e-mail.
Universum F-2095 to mniej więcej to samo co... Sharp Optonica RP-2626.
Nawiasem mówiąc, wg mojej oceny jeszcze ma ten egzemplarz słuszną cenę, ale powyżej 6 stówek zacznie się przepłacanie.
Przecież wiesz,że nie mam takiego rozeznania jak Ty :) ale patrzę na ceny jakie osiągały zbliżone modele nie tak dawno plus na ceny z eBay i chyba nie zaprzeczysz,że ostatnio to co się dzieje to małe wariactwo.Nie tak dawno nie doceniane Fishery,Universumy nagle stały się obiektem zainteresowań.Jest tez dość fajny Lehnert ciekawe dlaczego się jeszcze nie sprzedał :) Z drugiej strony fajnie,że ludziom otworzyły się oczy i uznali,że oprócz Technicsów są na świecie inne fajne gramofony.
jacaek

Gramofon do 700 zł

Post autor: jacaek »

Wojtek pisze:Póki co zakładam, że to jakieś wesołe nieporozumienie.
Proponuję aby to tak pozostawić bez dalszego wgłębiania się, jeżeli nieporozumienie było z mojej strony to przepraszam.
I chciałem podkreślić, że doceniam każdą pomoc w tym względzie.

Zaciekawiliście mnie tym Lehnert-em.
Jak byście porównali go do tego Universuma?
Jeżeli są podobne to skąd ta różnica w cenie?

Będę wypatrywał odpowiedzi bo w tutaj aukcja kup teraz i może być krótka piłka ;)
kielek

Gramofon do 700 zł

Post autor: kielek »

Tu była o nim mowa http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=4143 Wojtek niezbyt przychylnie o nim się wypowiedział.
Dodam od siebie,że po wygooglowaniu na niemieckim eBayu jego ceny są w okolicach plus minus 100 Euro.Facet zjechał z ceny trochę ,jak Ci zależy to spróbuj cos jeszcze potargować.
P.S Koszyk jest nieoryginalny,ale to w niczym nie przeszkadza.Wkładkę wcześniej miał Teslę(jak na foto),a teraz pisze że Shure.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Post autor: Wojtek »

@kielek:
Żadne wariactwo tylko w końcu zaczęli ludzie doceniać "Japończyków z Niemiec" ;)
jacaek pisze:Zaciekawiliście mnie tym Lehnert-em.
Jak byście porównali go do tego Universuma?
Jeżeli są podobne to skąd ta różnica w cenie?
Bo marka Lehnert jest nieco bardziej "krzakowata" :) Są podobne, bo pochodzą z tej samej stajni, ale ów Lehnert jest niższym modelem od omawianego gramofonu Universum.

Tak czy siak, nie jest to zły sprzęt.
kielek pisze:Wojtek niezbyt przychylnie o nim się wypowiedział.
Bez przesady :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
jacaek

Gramofon do 700 zł

Post autor: jacaek »

Chciałem ponownie odświeżyć temat.
Czy może w ostatnim czasie pojawiło się coś ciekawego.
Cały czas mam na oku tego:
http://allegro.pl/gramofon-hitachi-ps-4 ... 26732.html
Pomimo tego, że nikt go nie kupił miła Pani nie spuszcza z ceny.

Mogę prosić o info czy w tym przedziale poza hitachi jest coś konkurencyjnego?
Loku

Gramofon do 700 zł

Post autor: Loku »

Jest to mój pierwszy post na forum tak więc witam wszystkich! :) Przymierzam się do wymiany gramofonu - do tej pory używałem gramofonu ojca "Bernard GS 431" z wkładką Mf 104. Skłaniał bym się ku marce Technics i proszę o podanie jakie gramofony są warte uwagi w tym przedziale cenowym. Przeglądając aukcje na allegro wpadł mi w oko gramofon z tej aukcji http://allegro.pl/technics-sl-qd33-gram ... 42656.html - czy jest to oferta warta zainteresowania czy może jednak poszukać innego modelu? O ile mnie pamięć nie myli to w przypadku modelu SL-QD 33 można zastosować tylko wkładki typu T4P, więc dobór nowej wkładki i igły może być dość problematyczny? Interesowały by mnie gramofony z kwarcową stabilizacją obrotów oraz z napędem bezpośrednim. Bardzo proszę o podanie jakie modele są warte zainteresowania - jeżeli są modele Technicsa które mogą zaoferować nieco więcej to próg cenowy można nieco podnieść ;) Prosił bym również o podanie przy każdym modelu jakie warto zastosować wkładki oraz igły.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Gramofon do 700 zł

Post autor: Tyrystor »

Witamy :)
Skłaniałbym się ku marce Technics i proszę o podanie, jakie gramofony są warte uwagi w tym przedziale cenowym.
Przy takim (całkiem sporym) budżecie, można machnąć ręką na gramofony z mocowaniem T4P. A zatem na tego SL-QD33 w ogóle bym nie patrzył, zwłaszcza, że realnie ten model jest wart maks. 400 złotych.

W tym przedziale cenowym warto zainteresować się następującymi modelami: SL-Q33, SL-Q3/Q2, SL-5300/5200/5310/5210, SL-Q303, SL-Q202. Żaden z nich, nawet w kwitnącym stanie, nie jest wart więcej niż 600 zł, no chyba że miałby wkładkę naprawdę dobrej klasy. Ramiona w tych technicsach są dość uniwersalne, poradzą sobie z wieloma modelami wkładek - ale o tym nie będę nie rozpisywał, ponieważ: a) wkładki mają osobny dział; b) ażeby móc polecić wkładkę, trzeba by wiedzieć, czego słuchasz i czego oczekujesz od dźwięku.

Za wyższe modele Technicsa (SL-1300/1400/1500/1600/1700/1800mk2) trzeba by zapłacić ok. 1000 złotych (np. dosłownie przed kwadransem poszedł SL-1600mk2 za okrągłą bańkę; zresztą ja za mojego SL-1410mk2 kupionego od Holendra też zapłaciłem mniej więcej tyle). Czy są tego warte? Owszem, acz nie uważam, że trzeba się rzucać od razu na nie i tylko na nie - taką Q-dwójkę da się nabyć za pół tysiąca, a odtwarza równie dobrze.

Aha, mały apendyks - nie ograniczałbym się tylko i wyłącznie do technicsów. I piszę to jako ktoś, kto w przeciągu czterech ostatnich lat miał pięć gramofonów tej firmy, ;)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Loku

Re: Gramofon do 700 zł

Dziękuję za odpowiedź :) Technics SL-QD 33 rzucił mi się w oczy również dlatego, że jest chyba najmłodszy rocznikowo, ale jak rozumiem rocznik nie jest kluczowym parametrem przy wyborze gramofonu?
Skłaniał bym się ku tej marce ale jestem otwarty na różne porady i opinie :) Co do mojego wyboru Technicsa działa troche swego rodzaju legenda tej marki i opinie o jej niezawodności ale jestem otarty na inne propozycje.
Aha , jeśli to ma ułatwić dobór sprzętu to będzie on używany do słuchania grup od Iron Maiden po metal w bardziej ekstremalnych formach ;)
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Gramofon do 700 zł

Post autor: Tyrystor »

(...)rocznik nie jest kluczowym parametrem przy wyborze gramofonu?
Nie jest. Lepszy solidny model z lat 70. niż plasticzak z lat 80. ;)
Aha , jeśli to ma ułatwić dobór sprzętu to będzie on używany do słuchania grup od Iron Maiden po metal w bardziej ekstremalnych formach
To nie ma żadnego znaczenia przy wyborze gramofonu, jest natomiast istotne przy doborze wkładki. ;)
Co do mojego wyboru Technicsa działa trochę swego rodzaju legenda tej marki i opinie o jej niezawodności, ale jestem otwarty na inne propozycje.
Dobry technics nie jest zły - wiele modeli tej firmy polecam z ręką na sercu - ale po prostu nie ma powodu, aby ograniczać się wyłącznie do jednej marki. That's all :)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Loku

Gramofon do 700 zł

Skoro nie należy ograniczać się tylko do jednej marki - jakie jeszcze są godne polecenia (i ewentualne modele) ?

Warto też szukać gramofonów na zagranicznych portalach typu ebay i czy w ogóle jest sens - wiadomo co poczta potrafi zrobić z paczką?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Loku pisze:Skoro nie należy ograniczać się tylko do jednej marki - jakie jeszcze są godne polecenia (i ewentualne modele) ?
Lepiej skupić się na tym co jest w ogóle dostępne niż wymyślać "co by było gdyby było" :)
Loku pisze:Warto też szukać gramofonów na zagranicznych portalach typu ebay i czy w ogóle jest sens
Wszystko zależy od Twojego podejścia. Jest sens, kiedy znajdziemy coś, co wypada taniej niż u nas (w dobrym stanie, itd.)
Loku pisze:wiadomo co poczta potrafi zrobić z paczką?
Wiadomo? Hmm, nie wiem, oświeć nas. Zjedzą? Ukradną? Porzucają sobie? ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 700 zł

Post autor: Winters »

Loku pisze:Warto też szukać gramofonów na zagranicznych portalach typu ebay i czy w ogóle jest sens - wiadomo co poczta potrafi zrobić z paczką?
To nie jest kwestia tego, co poczta potrafi zrobić z paczką, tylko czy sprzedawca potrafi to na tyle rozsądnie zapakować, żeby nic się stało. Gramofon wrzucony na pałę w cienki karton z minimalną ilością wypełnienia ma marne szanse przeżycia.
DIOMEDES KATO
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja kupowałem gramofon przez ebay. Jechał do mnie ponad 2 tys. km i dojechał w stanie nienaruszonym, ale karton był jak na telewizor kineskopowy. Wszystko jest właśnie kwestią jakości pakowania. Śmiem jednak twierdzić, że przy płatności paypalem sprzedawcom bardziej zależy, żeby ich sprzęt dojechał cało do klienta.
Loku

Przeglądając forum bardzo często pojawia się marka Dual. Kompletnie nie znam tej firmy - może na nią też warto zwrócić uwagę? Jeśli tak to na jakie modele?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Loku pisze:Kompletnie nie znam tej firmy
Jak i pewnie wiele innych firm, ale to nie powinno odstraszać.
Loku pisze:może na nią też warto zwrócić uwagę?
Może. Wyciągnij wnioski, skoro przejrzałeś forum.
Loku pisze:Jeśli tak to na jakie modele?
Jak tam stoisz z czytaniem?
Wojtek pisze:Lepiej skupić się na tym co jest w ogóle dostępne niż wymyślać "co by było gdyby było" :)
Rozejrzyj się trochę po alle i popatrz na te gramofony :)

Dual CS 455 czy też 601, 604 czy 704 powinny być do zdobycia w tym budżecie, o ile ktoś je teraz oferuje.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ