Kupno BEZPIECZNEGO gramofonu

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
courage1

Post autor: courage1 »

Witam

Jestem zielony w tematyce, ale jak większość z użytkowników forum kiedyś znalazłem się na strychu i wygrzebałem stary gramofon oraz kilka ciekawych płyt. Niestety internet podpowiedział mi, że ów gramofon (Unitra Cyryl GWS 122) to nic innego jak niszczarka do płyt i żeby mi ręka uschła gdy położę na nim winyl Queen czy Elvisa... Ponieważ jestem oczarowany dźwiękiem czarnych płyt, oraz chciałbym ustawicznie poszerzać kolekcję; postanowiłem kupić gramofon. Tutaj ważna informacja: nie chce sprzętu audiofilskiego, chce zwykły, prosty, tani gramofon... Jedyna cecha której szukam: chcę żeby był bezpieczny dla płyt (nie chce pakować się w duże wydatki, jeśli ma się okazać np po roku, że już mnie to tak nie rusza jak dziś). Niskie wymagania są przyczyną niskiego budżetu, otóż mam ok 700 zł i za to chciałbym kupić bezpieczny gramofon + przedwzmacniacz (bądź gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem), który podepnę do wieży poprzez AUX :)

Znalazłem taką zabawkę: http://www.eukasa.pl/gramofon-pioneer-pl-990-czarny/, ale też forum narzeka na uszkodzenia płyt...

P.S. Jeśli wykazałem się ignorancją, bądź krytyczną nieznajomością tematu, błagam, nie linczujcie mnie :)

Pozdrawiam serdecznie :)
kielek

Post autor: kielek »

A za te 700zł chcesz kupić nowy "bezpieczny" gramofon? Jeśli tak to jest to niemożliwe...
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Poprzeglądaj wątki w tym podforum
Jak napisał kielek, "bezpiecznej" nówki do 700 PLN nie kupisz, ale w używanych już mógłbyś przebierać, nawet przy niższym pułapie cenowym.
courage1

Dzięki bardzo za odpowiedź, mam jeszcze dwa pytanka i już zagłębiam się w lekturę podforum.
1. W jakiej cenie kupię nowy bezpieczny gramofon?
2. Jak rozpoznać ów gramofon wśród potoku nazw, firm, modeli używanych? Czy mogę przyjąć, że każdy używany sprzęt kosztujący ok 700 zl będzie bezpieczny??
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Z nowych "bezpiecznych" to chyba Rega rp1, ale to będzie jakieś 1200 - 1300zł za sam gramofon.
kielek

courage1 pisze:1. W jakiej cenie kupię nowy bezpieczny gramofon?
Musiałbyś zwiększyć obecny budżet w granicach x2(i żadne cudo to też nie będzie)
courage1 pisze:Czy mogę przyjąć, że każdy używany sprzęt kosztujący ok 700 zl będzie bezpieczny??
To Ci może zapewnić tylko sprzedający(a różnie z tym bywa),ale w tej kwocie można trafić spokojnie zadbany i bardzo przyzwoity egzemplarz.
Dolicz też przedwzmacniacz gramofonowy-taki najprostszy/najsłabszy to ok.100zł .
courage1

Przedwzmacniacza się nie boję, kupię go nawet dodatkowo za 2 stówy jeśli tylko znajdę gramofon do 700 zł, który nie rozwali Beatlesów... Oj i zrobiło mi się 900... to nic :)
kielek

Przedwzmacniacz za 200zł to tez nie będzie szał,bo niewiele ponad to kupisz "znośny" Art Dj PreII ,który powiedzmy jako tako gra(często lepiej od tych za 400zł-500zł).Prawdę mówiąc by mieć przeskok wyżej to okolice 1000zł,ale na początek ten wymieniony wcześniej Art Dj da radę ;)
Większość z nas ma używane gramofony i niektórzy mają setki płyt wartych worek pieniędzy i nikt nie "rozwalił" sobie płyt.
Za 700 zł mozna przy odrobinie rozumu i szczęścia wyrwać fajny gramofon.Bez obaw ;)
courage1

Re: Kupno BEZPIECZNEGO gramofonu

kielek pisze:Za 700 zł mozna przy odrobinie rozumu i szczęścia wyrwać fajny gramofon.Bez obaw ;)
Niestety nie mam ani jednego ani drugiego... Jeśli idzie o rozum (czyt. wiedzę w temacie) to znalazłem się tutaj żeby pytać i się dowiadywać, a szczęście niestety mam takie, że prawie zawsze kupując sprzęt używany, żałuję w ciągu pół roku :PP

http://allegro.pl/unikatowy-gramofon-to ... 75955.html

Co o tym sądzicie?
kielek

Pod pojęciem "rozum" miałem na myśli,by nie dokonywać decyzji pochopnie,nieraz przemyśleć i nie podpalać się na coś niepewnego.Warto szukać sprzętu w okolicy zamieszkania,by chociaż wzrokowo obadać sprzęt t.j czy sprzęt nie wygląda na zakatowany,silnik trzyma obroty,ramię nie ma zbytnich luzów,poza tym wiele nieszczęść gramofonom przytrafia się podczas podróży kurierem,pocztą...To w dużym stopniu zmniejsza ryzyko wtopy i nie trzeba mieć do tego jakiejś wielkiej wiedzy technicznej.
courage1

A może jest ktoś z Was kto mieszka w woj. Mazowieckim/Świętokrzyskim/Małopolskim/Lubelskim i ma/zna kogoś kto ma do sprzedania pewny, używany gramofon? Albo chociaż pomógłby mi ocenić taki gramofon gdy znalazłaby się oferta w jego mieście? :D Oczywiście nie za darmo :-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

courage1 pisze:A może jest ktoś z Was kto mieszka w woj. Mazowieckim/Świętokrzyskim/Małopolskim/Lubelskim i ma/zna kogoś kto ma do sprzedania pewny, używany gramofon? Albo chociaż pomógłby mi ocenić taki gramofon gdy znalazłaby się oferta w jego mieście? :D
To jakiś koncert życzeń? :)

Koledzy postraszyli trochę mówiąc, że nowa "niekrajalnica" zaczyna się dopiero od tysiąca złotych.

Manualny Reloop RP-1000 kosztuje jakieś 600 złotych. Używka będzie lepsza technicznie, ale tu przynajmniej jest nówka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
courage1

Re: Kupno BEZPIECZNEGO gramofonu

kielek

Wojtek pisze:Manualny Reloop RP-1000 kosztuje jakieś 600 złotych
Od kiedy to nasz Admin poleca takie sprzęty? Jak do tej pory postrzegałem Cię jako zwolennika "używek" niż kiepskich "nówek" :) Jakaś metamorfoza?
ODPOWIEDZ