Jestem zielony w tematyce, ale jak większość z użytkowników forum kiedyś znalazłem się na strychu i wygrzebałem stary gramofon oraz kilka ciekawych płyt. Niestety internet podpowiedział mi, że ów gramofon (Unitra Cyryl GWS 122) to nic innego jak niszczarka do płyt i żeby mi ręka uschła gdy położę na nim winyl Queen czy Elvisa... Ponieważ jestem oczarowany dźwiękiem czarnych płyt, oraz chciałbym ustawicznie poszerzać kolekcję; postanowiłem kupić gramofon. Tutaj ważna informacja: nie chce sprzętu audiofilskiego, chce zwykły, prosty, tani gramofon... Jedyna cecha której szukam: chcę żeby był bezpieczny dla płyt (nie chce pakować się w duże wydatki, jeśli ma się okazać np po roku, że już mnie to tak nie rusza jak dziś). Niskie wymagania są przyczyną niskiego budżetu, otóż mam ok 700 zł i za to chciałbym kupić bezpieczny gramofon + przedwzmacniacz (bądź gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem), który podepnę do wieży poprzez AUX

Znalazłem taką zabawkę: http://www.eukasa.pl/gramofon-pioneer-pl-990-czarny/, ale też forum narzeka na uszkodzenia płyt...
P.S. Jeśli wykazałem się ignorancją, bądź krytyczną nieznajomością tematu, błagam, nie linczujcie mnie

Pozdrawiam serdecznie