moj Dual 604

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
denree

moj Dual 604

Post autor: denree »

witam.
tydzien temu dostalem zakupionego na alle duala 604. do tej pory przez 17 lat uzywalem technics sl-bd20d z wkladka t4p (igly to zamiennki lub oryginaly). ostatnio stary sprzet na rozne sposoby niedomagal (mechanicznie i na koniec uszkodzilem igle...), a ja chcialem sporbowac czegos nowego (w tym zabawy z charakterystyka brzmeinia roznych wkladek 1/2) wiec zdecydowalem sie na wyzej wspomniany model (wybierajac pilnie czegos do 600pln - dalem 400 i tym sposobem nie przekroczylem budzetu na zakupach wiec bedzie na lepsza wkladke.. ale moze tez i sie zemsci? :P). gramofon, ktory dostalem wydaje sie byc w bardzo dobrym stanie (mimo iz zdecydowanie starszy rocznikowo to jednak przewyzszajacy mojego technicsa). mimo to budzi u mnie szereg pytan :) wpierw jednak wspomne jak nowy sprzet sprawuje sie na tle starego. poza tym ze jest w pelni sprawny mechanicznie (na to wszystko wskazuje) to jeszcze gra bardziej dynamiczie. dzwiek jest cieplejszy, ma wiecej dolu/pelniejszy, a gora i srednie tony nie sa tak natarczywe i mniej nienaturalne oraz stonowane. jest tez glosniejszy ale to chyba zaden plus bo starczy podkercic volume... mimo to jak dla mnie (i na moim nienajlepszym sprzecie) brakuje troche gory (szczegolnie w jazzie i talerzach perkusji - tam chcialbym wiecej - jak w techniscie prawie ale moze bardziej naturalnie/mniej metalicznie). jestem zadowolony z zakupu gdyz duall jest zdecydowanie lepszym (i co wazniejsze - lepiej brzmiacym) gramofonem niz stary technics (zasluga wkladki i igly?).
na poczatek moje 3 watpliwosci:
1. dokupilem od razu nowa igle z wamatu ale nie jak oryginalnie dn 241 tylko dn 242 e (innej nie namierzylem, a ta powinna jak najbardziej pasowac). no i slabo... w poprzedniej igle (ktora wydaje sie juz dotkliwie zuzyta - cala ciemna i na oko bardziej zdarta/mniej ostra niz nowy nabtek) mialem mniej gory ale cieplejsze brzmienie i przede wszystkim (co kluczowe) duzo mniej trzaskow/zaklucen (niezaleznie od stanu plyty - nawet na nowych). roznica w trzaskach (takich jak od kurzu/ladunkow elektrostatycznech/rys/zuzytej igly) jest tak duza, ze ciezko mi sie slucha na tej nowej igle (dn 242 e)... co jest powodem? igla wamata jest trefna? wkladka nie chce wspolpracowac? cos zle wyregulowalem (ustawialem wszystko dla obu igiel kilkukrotnie...)? zle dobralem igle? cos innego...? na nowej igle przesluchalem z kilkanascie godzin. nic sie nie zmeinia :(
2. podczas wywazania ramienia nie porusza sie ono tak zamaszyscie/silnie/zdecydowanie w plaszczyznie gora/dol jak w technics sl-1200 mk2 mojego brata przez co trudniej jest je dokladnie ustawic. dynamika poruszania jest bardziej zblizona do mojego starego sl-bd20d - czyli troche mulowata/powolna. tlumacze to duzo mniejsza masa ramienia duala ale czy slusznie? tak powinno byc czy cos jest zuzyte/zle wyregulowane?
3. ustawiajac antyskating przy wywazonym (wg mnie ;)) ramieniu i dociazeniu 1.5 wynosi ok 1.2-1.3... czyli mniej niz zaleca instrukcja (wg niej ma byc tak jak dociazenie). a-s ustawiam na finiszu najkrotszej plyty jaka posiadam (kilkanascie min na 12"/33rpm) tak by sie nie cofala przy opuszceniu tylko wedrowala powoli do konca plyty... robie to zle? taka wartosc moze byc poprawna? no i czy a-s ma jakikolwiek wplyw na brzmienie/barwe czy tylko na zuzycie i ewentualne przeskakiwanie plyt?
z gory dziekuje za wszystkie sugestje, wskazowki i odpowiedzi. mam nadziej, ze uzupelnia kilka innych watkow i beda pomocne dla dociekliwych. w przyszlosci bede dopytywal sie o lepsze wkladki (niz moja dms 240 e - do rocka (raczej ostrego i alternatywnego) i jazzu) ale to juz pewnie w innym dziale :)
pzdr
michal/denree
eenneell

moj Dual 604

Post autor: eenneell »

Marcel Proust jesteś :?:
Popatrz na Swój tekst od strony osoby , która coś Tobie chce poradzić! ... Kaszana :(
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, 17:43 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
denree

Re: moj Dual 604

przykro mi ale nie rozumien o co ci chodzi z tym porownaniem do marcel'a...
streszczajac - stawiam 3 pytania:
1. co jest z tymi iglami/jak je ustawic (jest obecnie kolosalna roznica miedzy nimi)?
2. jak powinno poruszac sie (i jak to ustawic) ramie w tym modelu?
3. czy cos zle ustawilem/jak ustawic a-s?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

Post autor: Wojtek »

ad.1.
Jaki nacisk miałeś na starej igle, a jaki na nowej?
DN 242E znam... nie jest to rewelacja, ale też nie tragedia.

ad.2.
"Dynamika poruszania" ramienia podczas wyważania? Ciężko mi to zrozumieć.
Raczej masz wszystko OK, o ile działasz zgodnie z instrukcję.
To ramie jest jednak nieco inną konstrukcją od tego z SL-1200 mk2.

ad.3.
Tak, ma wpływ. Nie wiem jakie masz podstawy do nieufania instrukcji. Ustawianie A-S na płycie bywa złudne.
Lekturka: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1136
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

moj Dual 604

Post autor: eenneell »

denree pisze:przykro mi ale nie rozumien o co ci chodzi z tym porownaniem do marcel'a...
"W poszukiwaniu straconego czasu" (siedmiotomowa powieść) w założeniu pisarza miała być bez rozdziałów, akapitów etc, czyli pisana "ciurkiem"- wydawcy na to "nie poszli" (próbowałem czytać w takiej wersji "Nie ma Albertyny" i było to niestrawne)....
Jakoś tak się przyjęło, że zdanie zaczynamy od dużej litery... A nowy wątek/ myśl, etc zaczynamy od akapitu...
Masz szczęście, że Admin (Mr Wojtek) pretendując do tytuły św.Adalberta przeczytał to co napisałeś i odpowiedział :)
denree

moj Dual 604

dziekuje wszystkim za odzew.
uspokoiliscie mnie (szczegolnie rady na priv) - wyglada na to, ze ramie zachowuje sie poprawnie. zdaje sie jest mocowane na jakiejs sprezynie co powoduje mniejsze kolebanie i bardziej lagodne poruszanie sie. piszac "dynamika poruszania" mialem na mysli ze lekko przeciazone ramie opada z mniejszym impetem/sila (podobne w druga strone) niz w tamtym wspomnianym technicsie. przez to ustawione w bezwladnosci (po uniesieniu reka do gory i puszczeniu) nie kolysa sie jak technics 7-8 razy, a staje nieruchomo w poziomie po 4-5 wahnieciach.
co do a-s to musze znalezc lepsza plyte by dokonac regulacji w jej polowie, a nie jak obecnie w 2/3-3/4. nie wierzylem instrukcji bo jesli ustawiam a-s tak jak mam dociazenie (taka sama wartosc) to ramie po opuszczeniu potrafi przesunac sie ~3mm w prawo (do zewnerznej strony plyty). zarowno na poczatku jak i na koncu. wartosc ktora ustawilem eliminuje to zjawisko.
no i najwazniejsze - igla. wyglada na to, ze ustawialem zbyt maly nacisk (1.3-1.5) obawiajac sie straty gory oraz uszkodzenia/zlamania jej. po ustawieniu na 2 (czy nawet 2.1) nowa igla generuje tyle samo trzaskow co uzywany oryginal (trzeba wiec tylko zadbac o czystosc plyt).
niestety jak dla mnie jest zbyt malo gory. bede wiec w przyszosci chcial sprawdzic jak to jest z innymi wkladkami. na razie pozyczylem shure 44-7 i czekam na igle (obecnie wkladka jej nie posiada). w zwiazku z tym chcialem nabyc headshell/polkoszyk do duala. srednio chce mi sie placic 99 za nowy z wamatu... znalazlem 2 ktore mam nadzije beda pasowaly:
1. http://allegro.pl/wkladki-gramofonowe-i3726442074.html (pierwsza od gory w 2 rzedzie - ale nie wiem czy spzedawca bedzie chcial pozbyc sie tylko jednej)
2. http://allegro.pl/dual-m-20-gold-czyli- ... 55956.html
obie maja odrobine inny kszatalt od mojej (maja takie skrzydelka po bokach). sa zdaje sie od ktoregos z 7xx. beda pasowaly? obie tez maja juz wkladki - ktora jest lepsza/ciekawsza?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

denree pisze:co do a-s to musze znalezc lepsza plyte by dokonac regulacji w jej polowie, a nie jak obecnie w 2/3-3/4. nie wierzylem instrukcji bo jesli ustawiam a-s tak jak mam dociazenie (taka sama wartosc) to ramie po opuszczeniu potrafi przesunac sie ~3mm w prawo (do zewnerznej strony plyty). zarowno na poczatku jak i na koncu. wartosc ktora ustawilem eliminuje to zjawisko.
Jak masz za mały nacisk to AS Tobie tego i tak nie skontruje.
denree pisze:no i najwazniejsze - igla. wyglada na to, ze ustawialem zbyt maly nacisk (1.3-1.5) obawiajac sie straty gory oraz uszkodzenia/zlamania jej. po ustawieniu na 2 (czy nawet 2.1) nowa igla generuje tyle samo trzaskow co uzywany oryginal (trzeba wiec tylko zadbac o czystosc plyt).
niestety jak dla mnie jest zbyt malo gory. bede wiec w przyszosci chcial sprawdzic jak to jest z innymi wkladkami. na razie pozyczylem shure 44-7 i czekam na igle (obecnie wkladka jej nie posiada).
Wiesz, masz wkładkę z igłą, której producent zaleca nacisk w przedziale rzędu 1.5-3g (czyli 2.25g optymalnie), więc ja nie wiem zupełnie na jakiej podstawie sobie wymyśliłeś, że 1.3g będzie OK.
Te obawy o "utratę góry" są jeszcze weselsze, biorąc pod uwagę o jakiej wkładce mówimy :)

Jak dla mnie za dużo główkujesz, nie mając jeszcze doświadczenia, a za mało czytasz. Bez urazy.
denree pisze:sa zdaje sie od ktoregos z 7xx. beda pasowaly?
Będą pasowały. Półkosze Duala były dość uniwersalne, bo takie mocowania pasowały do wielu modeli.
denree pisze:obie tez maja juz wkladki - ktora jest lepsza/ciekawsza?
Ta M20, zdecydowanie.
Wsparcie finansowe forum
denree

Wojtek pisze: Jak masz za mały nacisk to AS Tobie tego i tak nie skontruje.
cenna informacja. na taka sie nie natknalem albo przeoczylem (na poczatku informacji jest tak wiele, ze nie zawsze wiadomo na czym sie skupic). bede pamietal. pewnie dla was to nie jest oczywiste ale wiedza na temat gramfonow jest slabo usystematyzowana (przykladem niech bedzie twoja sugestja powyzej - nie ma o tym wzmianki w poscie o kalibracji ramienia)... moze i da sie wszystko wyszperac ale na ogol jest to znajdywanie strzepow informacji na roznych stronach i od przeroznych uzytkownikow (na dodatke dochodzi fakt, ze to internet - wiec kazdy chce byc medrcem, a nie kazdy na takie miano zasluguje).
Wojtek pisze:Wiesz, masz wkładkę z igłą, której producent zaleca nacisk w przedziale rzędu 1.5-3g (czyli 2.25g optymalnie), więc ja nie wiem zupełnie na jakiej podstawie sobie wymyśliłeś, że 1.3g będzie OK.
ja kurcze gdzies wlasnie wyczytalem gdzies, ze nacisk jest od 1.2... ktos mnie wprowadzil w blad albo czegos nie zrozumialem (moze pomylilem modele igly)...
Wojtek pisze:Te obawy o "utratę góry" są jeszcze weselsze, biorąc pod uwagę o jakiej wkładce mówimy :)
przyznam, ze tego nie rozumiem... sugerujesz, ze ta wkladka ma tak duzo gory, ze nie powinienem sie obawiac o jaj utrate czy odwrotnie - prawie jej tam nie ma wiec nie mam czego stracic?
Wojtek pisze:Jak dla mnie za dużo główkujesz, nie mając jeszcze doświadczenia, a za mało czytasz. Bez urazy.
luz - nie czuje urazy :) na pewno za duzo glowkuje i nie mam doswiadczenia ale z koncowka sie nie zgadzam... wydaje mi sie, ze ja wlasnie sie za duzo naczytalem :) i raczej nie do konca to wszystko rozumiem :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

denree pisze:cenna informacja. na taka sie nie natknalem albo przeoczylem (na poczatku informacji jest tak wiele, ze nie zawsze wiadomo na czym sie skupic). bede pamietal. pewnie dla was to nie jest oczywiste ale wiedza na temat gramfonow jest slabo usystematyzowana (przykladem niech bedzie twoja sugestja powyzej - nie ma o tym wzmianki w poscie o kalibracji ramienia)...
Słuszna uwaga, może dodam tam wzmiankę o tym, ku przestrodze, choć fakt faktem jest to dość oczywisty wniosek.
Ustawienie nacisku jest poniekąd ustawieniem najważniejszym i jak to mamy skopane to nie bardzo warto szukać rozwiązania gdzieś dalej :)
denree pisze:ja kurcze gdzies wlasnie wyczytalem gdzies, ze nacisk jest od 1.2... ktos mnie wprowadzil w blad albo czegos nie zrozumialem (moze pomylilem modele igly)...
Pewnie tak. Igła N44G pozwala na pracę przy niższym nacisku, 0.75-1.5g. Igła -7 przydaje się przede wszystkim do skreczu czy też do starszych ramion, które nie lubią się za bardzo z niską siłą nacisku.

Rozumiem, że wkładkę masz pożyczoną, ale jeśli kiedykolwiek zechcesz sobie sprawić własną M44 to lepiej kup nówkę z igłą G.
denree pisze:przyznam, ze tego nie rozumiem... sugerujesz, ze ta wkladka ma tak duzo gory, ze nie powinienem sie obawiac o jaj utrate czy odwrotnie - prawie jej tam nie ma wiec nie mam czego stracic?
Powinieneś się przede wszystkim martwić o poprawne ustawienie ramienia, a nie o utratę góry pasma na tym etapie :)
Shure M44 nie jest w zasadzie wkładką podkreślającą górę, więc jej brzmienie może Tobie po prostu nie pasować, jest to normalne.
denree pisze::) i raczej nie do konca to wszystko rozumiem :)
Spokojnie, małymi kroczkami do wszystkiego wspólnie dojdziemy. Dobrze że masz żyłkę eksperymentatora i widać, że chcesz zrozumieć jak to wszystko działa :)
Wsparcie finansowe forum
denree

denree pisze:
Wojtek pisze:Wiesz, masz wkładkę z igłą, której producent zaleca nacisk w przedziale rzędu 1.5-3g (czyli 2.25g optymalnie), więc ja nie wiem zupełnie na jakiej podstawie sobie wymyśliłeś, że 1.3g będzie OK.
ja kurcze gdzies wlasnie wyczytalem gdzies, ze nacisk jest od 1.2... ktos mnie wprowadzil w blad albo czegos nie zrozumialem (moze pomylilem modele igly)...
juz wiem gdzie to wyczytalem: http://dual.pytalhost.eu/systeme/dms240-01.jpg
tam jest - zalecany nacisk igly: 1.25-1.75... to oznacza cos innego niz 1.25-1.75 na dociazeniu ramienia?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

Nie. Dlaczego miałoby to oznaczać coś innego? Wiesz co to nacisk igły, prawda? :)
Wsparcie finansowe forum
denree

Wojtek pisze:Nie. Dlaczego miałoby to oznaczać coś innego? Wiesz co to nacisk igły, prawda? :)
no przyznam ze po tym poscie to juz nie jestem pewien czy wiem co to nacisk igly... ;) swoja droga taka podpowiedz nie bardzo mi pomogla...

reasumujac: instrukcja, ktora znalazlem mowi by ustawic nacisk 1.25-1.75, natomiast wyzej w watku piszecie, ze producent zaleca nacisk w przedziale rzędu 1.5-3g (czyli 2.25g optymalnie)... skad te drugie informacje? to pomylka czy moze danych z instrukcji nie powinienem traktowac powaznie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

denree pisze:swoja droga taka podpowiedz nie bardzo mi pomogla...
Jaka podpowiedź? Odpowiedź padła. Siła nacisku igły to siła nacisku igły, kropka.
Na Twoim gramofonie ustawia się tą wartość pokrętłem po prawej stronie bazy ramienia.
denree pisze:natomiast wyzej w watku piszecie, ze producent zaleca nacisk w przedziale rzędu 1.5-3g (czyli 2.25g optymalnie)... skad te drugie informacje?
Może wkradło się jakieś nieporozumienie. Wtedy pisałem o ustawieniu dla Shure M44-7, a nie dla Dual DMS.
Myślałem, że jest to jasne. Potem zresztą pisałem dalej o M44 i nie poprawiłeś mnie, że tak naprawdę chodziło Tobie o inną wkładkę :)
denree pisze:to pomylka czy moze danych z instrukcji nie powinienem traktowac powaznie?
Dane z instrukcji/specyfikacji Dual DMS 240E (z igłą DN 241) są OK.
Jednakże dotyczą one oryginalnych komponentów.
Igła od Wamata oryginalna nie jest, ale możemy założyć, że ma takie same zalecenia w tym wypadku.
Wsparcie finansowe forum
denree

moj Dual 604

nieporozumienie dotyczylo faktycznie tego, ze nie zrozumialem, ze piszesz o shur'ze z rekomendowana przez ciebie igla...
kwestje sily nacisku mam juz wiec chyba wystarczajaco jasna :)
w miedzyczasie dostalem igle do pozyczonego shure'a (niestety nie ta ktora zalecal wojtek, a gezemplarz z dedykowanym dociazeniem 1.5-3) oraz duala m20, do ktorego dokupilem igle zamiennik z wamat: FF 15 XE Mk II Spherical Diamond (taki dostalem zamiast zamowionej 15 c ale sadze, ze to tez odpowiednia igla?). jestem tez bogatszy o kilka innych obserwacji. no ale wciaz mam ten sam problem :(
trzaski, o ktorych wspominalem okazaly sie w duzym stopniu przesterowaniami. niemal na nie niepodatny jest shure 44-7(jest najglosniejszy i ma niajmniej wysokich), a dual m 20 i dms 240 e graja tak, ze nie da sie niemal sluchac. dodatkowo m 20 jest tak cicha, ze musze ustawiac wzmacniacz powyzej 5/10 do cichego sluchania (normalnie nie przekraczam 4/10, a wieczorami 2/10). no i tu zaczyna sie chyba glowny problem. moj wzmacniacz. po przekroczeniu 5/10 skali glosnosci na wejsciu phono (tylko na nim i takze na sluchawkach) sa potworne zaklocenia. cos glosno ?brumi? (jakbys zlapal wtyczke kabla podlaczonego do gitarowego wzmacniacza reka - sorry ale to jedyne obrazowe skojazenie jaki mi sie nasuwa). dodatkowo tez troche szumi (na innych wejsciach szum z uchem przy kolumnach mam na 7/10). identyczna sytuacja jest nawet gdy wypne kable od graofonu z wzmacniacza i niezaleznie czy kabel din z gramofonu podpinam przez przejsciowke z uziemieniem czy bez. wszystkie inne wejscia sa ok. wydaje mi sie wiec, ze przyczyna "trzaskow"/przesterowan jest wzmacniacz... myslicie, ze to dobry trop?
glosniki wydaja sie byc ok (podobnie jak i inne wejscia we wzacniaczu) - zarowno na cd jaki i na aux (rozne multimedia z komputera) nie ma podobnych problemow.
wkladki dociazam:
shure - 2
m 20 - 1.1
dms 240 e - 1.7
moj wzacniacz to: technics su-a700mk2
kolumny: diora polaris 300
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

Dlaczego M20 dociążasz na 1.1g? Kupiłeś tani zamiennik ze sferyczną igłą. Tutaj już nie bardzo możesz się odwołać do danych technicznych M20, która chyba nie miała nawet igły sferycznej (chyba że ktoś przełożył z kompatybilnych, ale słabszych wkładek F/FF).

Zwiększ testowo do 2g.

M20tka Ortofona to już jest bardzo konkretna wkładka :)
denree pisze:do ktorego dokupilem igle zamiennik z wamat: FF 15 XE Mk II Spherical Diamond (taki dostalem zamiast zamowionej 15 c ale sadze, ze to tez odpowiednia igla?).
Jeśli i to i to ma szlif sferyczny to jest to to samo. Jeśli zamówiłeś szlif eliptyczny, a dostałeś sferyczny, to walcz z Wamatem.

A powiedz Ty mi... jakie Ty w ogóle masz płyty?
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ