tydzien temu dostalem zakupionego na alle duala 604. do tej pory przez 17 lat uzywalem technics sl-bd20d z wkladka t4p (igly to zamiennki lub oryginaly). ostatnio stary sprzet na rozne sposoby niedomagal (mechanicznie i na koniec uszkodzilem igle...), a ja chcialem sporbowac czegos nowego (w tym zabawy z charakterystyka brzmeinia roznych wkladek 1/2) wiec zdecydowalem sie na wyzej wspomniany model (wybierajac pilnie czegos do 600pln - dalem 400 i tym sposobem nie przekroczylem budzetu na zakupach wiec bedzie na lepsza wkladke.. ale moze tez i sie zemsci?

na poczatek moje 3 watpliwosci:
1. dokupilem od razu nowa igle z wamatu ale nie jak oryginalnie dn 241 tylko dn 242 e (innej nie namierzylem, a ta powinna jak najbardziej pasowac). no i slabo... w poprzedniej igle (ktora wydaje sie juz dotkliwie zuzyta - cala ciemna i na oko bardziej zdarta/mniej ostra niz nowy nabtek) mialem mniej gory ale cieplejsze brzmienie i przede wszystkim (co kluczowe) duzo mniej trzaskow/zaklucen (niezaleznie od stanu plyty - nawet na nowych). roznica w trzaskach (takich jak od kurzu/ladunkow elektrostatycznech/rys/zuzytej igly) jest tak duza, ze ciezko mi sie slucha na tej nowej igle (dn 242 e)... co jest powodem? igla wamata jest trefna? wkladka nie chce wspolpracowac? cos zle wyregulowalem (ustawialem wszystko dla obu igiel kilkukrotnie...)? zle dobralem igle? cos innego...? na nowej igle przesluchalem z kilkanascie godzin. nic sie nie zmeinia

2. podczas wywazania ramienia nie porusza sie ono tak zamaszyscie/silnie/zdecydowanie w plaszczyznie gora/dol jak w technics sl-1200 mk2 mojego brata przez co trudniej jest je dokladnie ustawic. dynamika poruszania jest bardziej zblizona do mojego starego sl-bd20d - czyli troche mulowata/powolna. tlumacze to duzo mniejsza masa ramienia duala ale czy slusznie? tak powinno byc czy cos jest zuzyte/zle wyregulowane?
3. ustawiajac antyskating przy wywazonym (wg mnie

z gory dziekuje za wszystkie sugestje, wskazowki i odpowiedzi. mam nadziej, ze uzupelnia kilka innych watkow i beda pomocne dla dociekliwych. w przyszlosci bede dopytywal sie o lepsze wkladki (niz moja dms 240 e - do rocka (raczej ostrego i alternatywnego) i jazzu) ale to juz pewnie w innym dziale

pzdr
michal/denree