Braun PS500 - prowadzenie masy w ramieniu
-
Mam małą zagwozdkę z masą ramienia.
Jedzie do mnie Braun PS500, w którym wg schematu są tylko cztery kabelki w ramieniu. Nie ma tam osobnego kabelka z masą ramienia.
Planuję w nim wymienić okablowanie i zastanawiam się, czy brak kabelka masy wynika z tego, że całe ramię jest metalowe, i jest niejako z automatu umasowione z resztą gramofonu? Chcę przy wymianie okablowania pominąć wszelkie płytki i luty wewnątrz gramofonu i zastanawiam się czy by nie dodać tego piątego kabla na masę, zwłaszcza, że jego montaż nie będzie problemem, bo gniazdo headshella jest przykręcane.
Edit:
Po dalszej analizie doszedłem do wniosku, że w tym gramofonie masa gramofonu jest zmostkowana z masami sygnałowymi. Stąd tylko cztery kabelki w ramieniu. Dla poprawnego poprowadzenia masy, konieczne będzie dodanie kabelka masowego do ramienia i podpięcie go do masy gramofonu w specjalnym punkcie lutowniczym, gdzie do tej pory stykały się wszystkie masy, a następnie wyprowadzenie całości osobnym kabelkiem na zewnątrz. Dobrze rozumuję?
Jedzie do mnie Braun PS500, w którym wg schematu są tylko cztery kabelki w ramieniu. Nie ma tam osobnego kabelka z masą ramienia.
Planuję w nim wymienić okablowanie i zastanawiam się, czy brak kabelka masy wynika z tego, że całe ramię jest metalowe, i jest niejako z automatu umasowione z resztą gramofonu? Chcę przy wymianie okablowania pominąć wszelkie płytki i luty wewnątrz gramofonu i zastanawiam się czy by nie dodać tego piątego kabla na masę, zwłaszcza, że jego montaż nie będzie problemem, bo gniazdo headshella jest przykręcane.
Edit:
Po dalszej analizie doszedłem do wniosku, że w tym gramofonie masa gramofonu jest zmostkowana z masami sygnałowymi. Stąd tylko cztery kabelki w ramieniu. Dla poprawnego poprowadzenia masy, konieczne będzie dodanie kabelka masowego do ramienia i podpięcie go do masy gramofonu w specjalnym punkcie lutowniczym, gdzie do tej pory stykały się wszystkie masy, a następnie wyprowadzenie całości osobnym kabelkiem na zewnątrz. Dobrze rozumuję?
Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 08:35 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Prowadzenie masy w ramieniu
Tak było często robione w starych sprzętach. Czasami również i dzisiaj.
Odseparuj masy od siebie.
GND puść dodatkowym przewodem albo ekranem kabla np Schulz DK4. Gorącymi puszczasz wtedy masę sygnałową i sygnał. Przy wtykach należy ekran odizolować od wtyku rca i wypuścić dodatkowym kawałkiem przewodu do preampa.
https://picasaweb.google.com/1154538399 ... 7574232994
Odseparuj masy od siebie.
GND puść dodatkowym przewodem albo ekranem kabla np Schulz DK4. Gorącymi puszczasz wtedy masę sygnałową i sygnał. Przy wtykach należy ekran odizolować od wtyku rca i wypuścić dodatkowym kawałkiem przewodu do preampa.
https://picasaweb.google.com/1154538399 ... 7574232994
- vinylpiotrek
zbyszek1982 pisze:Dla poprawnego poprowadzenia masy
To jest zupełnie poprawne prowadzenie masy, w ślepym teście nie usłyszysz różnicy.zbyszek1982 pisze: Po dalszej analizie doszedłem do wniosku, że w tym gramofonie masa gramofonu jest zmostkowana z masami sygnałowymi.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niemiecka szkoła
Ten Braun pewnie ma na wyjściu oryginalny DIN5? No to historia taka sama jak przy Dualach z fabrycznym DIN5 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Była też wersja z wtykami RCA, ale tam też nie było osobnego kabla z masą. W środku okablowanie jest strasznie przekombinowane. Najpierw kabelki z ramienia są lutowane z grubszym kablem na punktach lutowniczych. Dochodzi tam masa gramofonu i jest pierwszy mostek. Potem od tych punktów lutowniczych odchodzi ten grubszy podwójny kabel, który jest z kolei przylutowany do takiego jakby gniazdka na płytce drukowanej. Dopiero od gniazdka poprzez taką dziwną wtyczkę jest wpięty kabel DIN.
Chcę to wszystko wywalić, żeby mieć w środku jeden punkt lutowniczy a nie trzy.
Ten gramofon jest w ogóle ciekawy, silnik napędza idler, a ten z kolei napędza rolkę od paska. Taki prawie klunkier
Ten gramofon jest w ogóle ciekawy, silnik napędza idler, a ten z kolei napędza rolkę od paska. Taki prawie klunkier

- vinylpiotrek
Nic w tym złego, w wększośći wzmacniaczy i tak masy są zmostkowane na wejściu, więc , czy zrobimy to w gramofonie, czy kawałek dalej niewiele zmienia, za to mniej kabli się plącze i łatwiej przepiąć sprzęt.Wojtek pisze:Niemiecka szkoła
To jest bardzo mądre rozwiązanie.zbyszek1982 pisze:Ten gramofon jest w ogóle ciekawy, silnik napędza idler, a ten z kolei napędza rolkę od paska. Taki prawie klunkier
Łączy delikatność napędu paskowego i separacje silnika od talerza z zaletą idlerowego w postaci dużych możliwości mechanicznej zmiany prędkości.
No jeśli i tak wymieniasz kabel to możesz go przylutowac od razu tam gdzie kable z ramienia, a to "dziwne gniazdko" to jaki to jest standard"?zbyszek1982 pisze:Najpierw kabelki z ramienia są lutowane z grubszym kablem na punktach lutowniczych. Dochodzi tam masa gramofonu i jest pierwszy mostek. Potem od tych punktów lutowniczych odchodzi ten grubszy podwójny kabel, który jest z kolei przylutowany do takiego jakby gniazdka na płytce drukowanej. Dopiero od gniazdka poprzez taką dziwną wtyczkę jest wpięty kabel DIN.

-
Re: Prowadzenie masy w ramieniu
No zasadniczo żaden. Gniazdko składa się z płytki z przylutowanymi pojedyńczymi zaciskami, a wtyk to z kolei druga płytka z takim jakby metalowym widelcem, do którego są przylutowane końcówki kabla sygnałowego. Od tego idzie właściwy kabel sygnałowy z DIN na końcu.vinylpiotrek pisze: No jeśli i tak wymieniasz kabel to możesz go przylutowac od razu tam gdzie kable z ramienia, a to "dziwne gniazdko" to jaki to jest standard"?
Wrzucę zdjęcia całej operacji jak już gramofon dojedzie. Może się komuś przydadzą na przyszłość.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A czy ja piszę, że to coś złego/gorszego? Nadinterpretacja.vinylpiotrek pisze:Nic w tym złego
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Zakładam, ze Zbyszek widzi cos w tym złego, ale jakoś to niezręcznie zredagowałem.Wojtek pisze:A czy ja piszę, że to coś złego/gorszego? Nadinterpretacja.

-
Re: Braun PS500 - prowadzenie masy w ramieniu
Ja nie mówię, że to coś złego, ale jak sobie puszcze masy sygnałowe osobnymi żyłami, to połączenie będzie miało mniejszą pojemność, niż kiedy puszczę wszystkie masy w ekranie. Pojemność kabla w układzie żyła/żyła jest prawie o połowę niższa niż w układzie żyła/ekran. Tylko dlatego chcę odseparować masę gramofonu.vinylpiotrek pisze: Zakładam, ze Zbyszek widzi cos w tym złego, ale jakoś to niezręcznie zredagowałem.
-
Re: Braun PS500 - prowadzenie masy w ramieniu
>zbyszek1982
Tu nie najważniejsze jest odseparowanie mas sygnałowych od siebie a o to by odseparować masę sygnałową od masy gramofonu (ramienia/napędu/łożyska/silnika/etc).
Tu nie najważniejsze jest odseparowanie mas sygnałowych od siebie a o to by odseparować masę sygnałową od masy gramofonu (ramienia/napędu/łożyska/silnika/etc).
- vinylpiotrek
-
Ciekawostka. Po odkręceniu mocowania headshella okazało się, że ramię posiada jednak kabelek masy. Zagadka czterech kabelków w ramieniu okazała się być banalnie prosta. Otóż masy kanałowe są zmostkowane już w ramieniu i wychodzą z niego pojedyńczym zielonym kabelkiem.