Braun PS500 - prowadzenie masy w ramieniu

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Mam małą zagwozdkę z masą ramienia.

Jedzie do mnie Braun PS500, w którym wg schematu są tylko cztery kabelki w ramieniu. Nie ma tam osobnego kabelka z masą ramienia.
Planuję w nim wymienić okablowanie i zastanawiam się, czy brak kabelka masy wynika z tego, że całe ramię jest metalowe, i jest niejako z automatu umasowione z resztą gramofonu? Chcę przy wymianie okablowania pominąć wszelkie płytki i luty wewnątrz gramofonu i zastanawiam się czy by nie dodać tego piątego kabla na masę, zwłaszcza, że jego montaż nie będzie problemem, bo gniazdo headshella jest przykręcane.

Edit:
Po dalszej analizie doszedłem do wniosku, że w tym gramofonie masa gramofonu jest zmostkowana z masami sygnałowymi. Stąd tylko cztery kabelki w ramieniu. Dla poprawnego poprowadzenia masy, konieczne będzie dodanie kabelka masowego do ramienia i podpięcie go do masy gramofonu w specjalnym punkcie lutowniczym, gdzie do tej pory stykały się wszystkie masy, a następnie wyprowadzenie całości osobnym kabelkiem na zewnątrz. Dobrze rozumuję?
Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 08:35 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.
ahaja
Prowadzenie masy w ramieniu

Post autor: ahaja »

Tak było często robione w starych sprzętach. Czasami również i dzisiaj.

Odseparuj masy od siebie.
GND puść dodatkowym przewodem albo ekranem kabla np Schulz DK4. Gorącymi puszczasz wtedy masę sygnałową i sygnał. Przy wtykach należy ekran odizolować od wtyku rca i wypuścić dodatkowym kawałkiem przewodu do preampa.

https://picasaweb.google.com/1154538399 ... 7574232994
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

zbyszek1982 pisze:Dla poprawnego poprowadzenia masy
zbyszek1982 pisze: Po dalszej analizie doszedłem do wniosku, że w tym gramofonie masa gramofonu jest zmostkowana z masami sygnałowymi.
To jest zupełnie poprawne prowadzenie masy, w ślepym teście nie usłyszysz różnicy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Niemiecka szkoła ;) Ten Braun pewnie ma na wyjściu oryginalny DIN5? No to historia taka sama jak przy Dualach z fabrycznym DIN5 :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Była też wersja z wtykami RCA, ale tam też nie było osobnego kabla z masą. W środku okablowanie jest strasznie przekombinowane. Najpierw kabelki z ramienia są lutowane z grubszym kablem na punktach lutowniczych. Dochodzi tam masa gramofonu i jest pierwszy mostek. Potem od tych punktów lutowniczych odchodzi ten grubszy podwójny kabel, który jest z kolei przylutowany do takiego jakby gniazdka na płytce drukowanej. Dopiero od gniazdka poprzez taką dziwną wtyczkę jest wpięty kabel DIN.
Chcę to wszystko wywalić, żeby mieć w środku jeden punkt lutowniczy a nie trzy.

Ten gramofon jest w ogóle ciekawy, silnik napędza idler, a ten z kolei napędza rolkę od paska. Taki prawie klunkier :)
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wojtek pisze:Niemiecka szkoła
Nic w tym złego, w wększośći wzmacniaczy i tak masy są zmostkowane na wejściu, więc , czy zrobimy to w gramofonie, czy kawałek dalej niewiele zmienia, za to mniej kabli się plącze i łatwiej przepiąć sprzęt.
zbyszek1982 pisze:Ten gramofon jest w ogóle ciekawy, silnik napędza idler, a ten z kolei napędza rolkę od paska. Taki prawie klunkier
To jest bardzo mądre rozwiązanie.
Łączy delikatność napędu paskowego i separacje silnika od talerza z zaletą idlerowego w postaci dużych możliwości mechanicznej zmiany prędkości.
zbyszek1982 pisze:Najpierw kabelki z ramienia są lutowane z grubszym kablem na punktach lutowniczych. Dochodzi tam masa gramofonu i jest pierwszy mostek. Potem od tych punktów lutowniczych odchodzi ten grubszy podwójny kabel, który jest z kolei przylutowany do takiego jakby gniazdka na płytce drukowanej. Dopiero od gniazdka poprzez taką dziwną wtyczkę jest wpięty kabel DIN.
Chcę to wszystko wywalić, żeby mieć w środku jeden punkt lutowniczy a nie trzy.
No jeśli i tak wymieniasz kabel to możesz go przylutowac od razu tam gdzie kable z ramienia, a to "dziwne gniazdko" to jaki to jest standard"?
Obrazek
zbyszek1982

Re: Prowadzenie masy w ramieniu

vinylpiotrek pisze: No jeśli i tak wymieniasz kabel to możesz go przylutowac od razu tam gdzie kable z ramienia, a to "dziwne gniazdko" to jaki to jest standard"?
No zasadniczo żaden. Gniazdko składa się z płytki z przylutowanymi pojedyńczymi zaciskami, a wtyk to z kolei druga płytka z takim jakby metalowym widelcem, do którego są przylutowane końcówki kabla sygnałowego. Od tego idzie właściwy kabel sygnałowy z DIN na końcu.

Wrzucę zdjęcia całej operacji jak już gramofon dojedzie. Może się komuś przydadzą na przyszłość.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

vinylpiotrek pisze:Nic w tym złego
A czy ja piszę, że to coś złego/gorszego? Nadinterpretacja.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wojtek pisze:A czy ja piszę, że to coś złego/gorszego? Nadinterpretacja.
Zakładam, ze Zbyszek widzi cos w tym złego, ale jakoś to niezręcznie zredagowałem.
Obrazek
zbyszek1982

Re: Braun PS500 - prowadzenie masy w ramieniu

vinylpiotrek pisze: Zakładam, ze Zbyszek widzi cos w tym złego, ale jakoś to niezręcznie zredagowałem.
Ja nie mówię, że to coś złego, ale jak sobie puszcze masy sygnałowe osobnymi żyłami, to połączenie będzie miało mniejszą pojemność, niż kiedy puszczę wszystkie masy w ekranie. Pojemność kabla w układzie żyła/żyła jest prawie o połowę niższa niż w układzie żyła/ekran. Tylko dlatego chcę odseparować masę gramofonu.
ahaja
Re: Braun PS500 - prowadzenie masy w ramieniu

Post autor: ahaja »

>zbyszek1982
Tu nie najważniejsze jest odseparowanie mas sygnałowych od siebie a o to by odseparować masę sygnałową od masy gramofonu (ramienia/napędu/łożyska/silnika/etc).
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Bez przesady.
Obrazek
zbyszek1982

Ciekawostka. Po odkręceniu mocowania headshella okazało się, że ramię posiada jednak kabelek masy. Zagadka czterech kabelków w ramieniu okazała się być banalnie prosta. Otóż masy kanałowe są zmostkowane już w ramieniu i wychodzą z niego pojedyńczym zielonym kabelkiem.
ODPOWIEDZ