Zakupy płytowe (temat ogólny)
-
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
Pytanie : zastanawam się nad boksem Beatlesów (z wygody? z faktu, że mam sporo płyt które miały być doskonałe, a brzmią...). I mam dylemat - celować w niebieski box z 1978 r czy też w nowy boksik?
- Cracker
Celuj w ten z 1982 roku jest najdoskonalszy. 

Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- vinylpiotrek
Ten z 1978 warto by uzupełnić o nowe Past Masters i MM Tour, chyba tam też nie ma.

-
taaak tyle że trochę kosztuje... ten z 1978 ceną jest zbliżony do współczesnego... czyli lepiej szukać tego boksu z 78 i raczej nie patrzeć na nowy?
-
Do czego maja służyć krążki Fabs?? - Do patrzenia, do słuchania, do "lokaty kapitału" czy Eę bo wypada???
Do patrzenia - kup nowy box, ładna poligrafia, ładne labels, vinyl z reguły jest pofalowany.............
Do słuchania - najlepiej kupować stare " Yellow Parlophone" - "Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie) " Dark Apple" zdecydowanie, dlaczego? epoka, świeży kauczuk, nie zmielone odpady z lat 70 - tych i 80 - tych, głębokie tłoczenie i wyjątkowa trwałość. Dotyczy UK ,US,Japan - nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................
lokata kapitału - praktycznie nie trafisz.............
bo wypada - może być z Rosji
box z 1978 jest ok, najlepiej edycję z Aussie, bo first matrix
box mono Japan Red Vinyl x 10 - boskie brzmienie, praktycznie nie trafisz a gdyby, to w Polsce nie zarobisz na niego............
box MFSL trudno dostępny, ale można ustrzelić, dla purystów Fabs, dźwięk zbyt miękki, pozbawiony drapieżności pierwszych 4 albumów
Oczywiście możęsz kupować od "fachowców" z Allegro co to rankingują według Record Collector, ale pojęcie o tym mają zgoła żadne albo zbliżone do Macierewicza.
Zaufaj sobie, poczytaj, posłuchaj, poleć do UK lub Canady i tam spokojnie, posłuchasz i kupisz taniej niźli od "fachowcow"
Do patrzenia - kup nowy box, ładna poligrafia, ładne labels, vinyl z reguły jest pofalowany.............
Do słuchania - najlepiej kupować stare " Yellow Parlophone" - "Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie) " Dark Apple" zdecydowanie, dlaczego? epoka, świeży kauczuk, nie zmielone odpady z lat 70 - tych i 80 - tych, głębokie tłoczenie i wyjątkowa trwałość. Dotyczy UK ,US,Japan - nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................
lokata kapitału - praktycznie nie trafisz.............
box z 1978 jest ok, najlepiej edycję z Aussie, bo first matrix
box mono Japan Red Vinyl x 10 - boskie brzmienie, praktycznie nie trafisz a gdyby, to w Polsce nie zarobisz na niego............
box MFSL trudno dostępny, ale można ustrzelić, dla purystów Fabs, dźwięk zbyt miękki, pozbawiony drapieżności pierwszych 4 albumów
Oczywiście możęsz kupować od "fachowców" z Allegro co to rankingują według Record Collector, ale pojęcie o tym mają zgoła żadne albo zbliżone do Macierewicza.
Zaufaj sobie, poczytaj, posłuchaj, poleć do UK lub Canady i tam spokojnie, posłuchasz i kupisz taniej niźli od "fachowcow"
-
Nowe wznowienia są bez zarzutu. Mam kilka płyt wchodzących w skład tego nowego boksu i żadna nie jest pofalowana. Chodzi jednak opinia, że to dotyczy tylko wersji europejskiej. Amerykańska wersja boksu jest podobno niskiej jakości.
-
do słuchania, popatrzenia... nie jestem jednak audiofilem, nie mam supersprzętu, oczywiście pofalowanych płyt nie chciałbym mieć... Muszę rzeczywiście wgłębić się w temat. Po prostu widziałem oba boksy (78 i współczesny0 u fana Beatlesów, stwierdziłem, że to niezła rzecz - w jednym miejscu cała dyskografia... Powiedzmy, że byłbym w stanie uzbierać sobie na taki box, ok . 1400 zł. Z nowym nawet prościej, idziesz do MM czy Saturn i bierzesz box w raty 10 razy 0 proc. Po dziesięciu miesiącach box masz spłacony. Z drugiej strony to starsze wydanie ma... hmmm, duszę?mdhjhw pisze:Do czego maja służyć krążki Fabs?? - Do patrzenia, do słuchania, do "lokaty kapitału" czy Eę bo wypada???
- vinylpiotrek
Jeśli polecasz Capitole US, a skreślasz jednym zdaniem wszystkie wydania z Ameryki PŁD , to znaczy, że chyba niewiele masz do powiedzeniamdhjhw pisze:Do słuchania - najlepiej kupować stare " Yellow Parlophone" - "Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie) " Dark Apple" zdecydowanie, dlaczego? epoka, świeży kauczuk, nie zmielone odpady z lat 70 - tych i 80 - tych, głębokie tłoczenie i wyjątkowa trwałość. Dotyczy UK ,US,Japan - nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................

Urugwaj i Argentyna są przeważnie bardzo dobre, a US, to proszę.....

- Kocewicz
- Kontakt:
Takie powielanie schematów i utartych sloganów jak słynne "nie kupuje się aut na F"vinylpiotrek pisze:nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie...
Are you Shure?
- Winters
Bzdura. Kilka egzemplarzy tych reedycji miałem w rękach, wad nie było (mowa o produktach europejskich)mdhjhw pisze:Do patrzenia - kup nowy box, ładna poligrafia, ładne labels, vinyl z reguły jest pofalowany.............
Ta, i słuchać zdziadowanych miksów z toną sztucznego pogłosu.mdhjhw pisze:"Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie)
Tell me more. Jak rozumiem mierzyłeś głębokość rowka.mdhjhw pisze:głębokie tłoczenie
Nie brać, nie brać, zło totalne i w ogóle kaszana! Odradzam!mdhjhw pisze:nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................
A najlepiej - posiadacze takich płyt - oddajcie je mnie, opłacę wysyłkę i zabiorę ten haniebny ciężar z Waszych barków!
Łał.mdhjhw pisze:bo first matrix
A najlepiej nie słuchaj takich fachowców jak powyższy!mdhjhw pisze:Zaufaj sobie, poczytaj, posłuchaj, poleć do UK lub Canady i tam spokojnie, posłuchasz i kupisz taniej niźli od "fachowcow"
To prawda.zbyszek1982 pisze:Amerykańska wersja boksu jest podobno niskiej jakości.
Wracając do pierwotnego pytania - ja polecam zakup nowego boksu. Nie zawiedziesz się, moim zdaniem pod względem jakości dźwięku jest co najmniej tak dobry jak wydania brytyjskie z lat 70. (w przypadku niektórych tytułów nawet lepszy), a poligrafia lepsza. W dodatku masz dosyć fajny album ze zdjęciami, którego osobno łatwo nie dostaniesz.
DIOMEDES KATO
kto Ci powiedzial ze SA ma liche tloczeniemdhjhw pisze:South America

-
Jest jeszcze jeden duży atut nowego, jak wezmę w raty 10 razy 0 procent, to żona nawet się nie zorientuje (w sensie konta), gorzej z samym boksem, gdzie go ukryć:)
- Kocewicz
- Kontakt:
- zoombie
Ja np. chowam płyty w szafie, a część trzymam w pracyadik75 pisze:gorzej z samym boksem, gdzie go ukryć:)

- Cracker
adik75 pisze:żona nawet się nie zorientuje (w sensie konta), gorzej z samym boksem, gdzie go ukryć:)
zoombie pisze: Ja np. chowam płyty w szafie, a część trzymam w pracy

Just take those old records off the shelf