Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
adik75

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: adik75 »

Pytanie : zastanawam się nad boksem Beatlesów (z wygody? z faktu, że mam sporo płyt które miały być doskonałe, a brzmią...). I mam dylemat - celować w niebieski box z 1978 r czy też w nowy boksik?
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Celuj w ten z 1982 roku jest najdoskonalszy. ;)
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Ten z 1978 warto by uzupełnić o nowe Past Masters i MM Tour, chyba tam też nie ma.
Obrazek
adik75

taaak tyle że trochę kosztuje... ten z 1978 ceną jest zbliżony do współczesnego... czyli lepiej szukać tego boksu z 78 i raczej nie patrzeć na nowy?
mdhjhw

Post autor: mdhjhw »

Do czego maja służyć krążki Fabs?? - Do patrzenia, do słuchania, do "lokaty kapitału" czy Eę bo wypada???

Do patrzenia - kup nowy box, ładna poligrafia, ładne labels, vinyl z reguły jest pofalowany.............

Do słuchania - najlepiej kupować stare " Yellow Parlophone" - "Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie) " Dark Apple" zdecydowanie, dlaczego? epoka, świeży kauczuk, nie zmielone odpady z lat 70 - tych i 80 - tych, głębokie tłoczenie i wyjątkowa trwałość. Dotyczy UK ,US,Japan - nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................

lokata kapitału - praktycznie nie trafisz.............

bo wypada - może być z Rosji

box z 1978 jest ok, najlepiej edycję z Aussie, bo first matrix
box mono Japan Red Vinyl x 10 - boskie brzmienie, praktycznie nie trafisz a gdyby, to w Polsce nie zarobisz na niego............
box MFSL trudno dostępny, ale można ustrzelić, dla purystów Fabs, dźwięk zbyt miękki, pozbawiony drapieżności pierwszych 4 albumów

Oczywiście możęsz kupować od "fachowców" z Allegro co to rankingują według Record Collector, ale pojęcie o tym mają zgoła żadne albo zbliżone do Macierewicza.

Zaufaj sobie, poczytaj, posłuchaj, poleć do UK lub Canady i tam spokojnie, posłuchasz i kupisz taniej niźli od "fachowcow"
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Nowe wznowienia są bez zarzutu. Mam kilka płyt wchodzących w skład tego nowego boksu i żadna nie jest pofalowana. Chodzi jednak opinia, że to dotyczy tylko wersji europejskiej. Amerykańska wersja boksu jest podobno niskiej jakości.
adik75

mdhjhw pisze:Do czego maja służyć krążki Fabs?? - Do patrzenia, do słuchania, do "lokaty kapitału" czy Eę bo wypada???
bo wypada - może być z Rosji
do słuchania, popatrzenia... nie jestem jednak audiofilem, nie mam supersprzętu, oczywiście pofalowanych płyt nie chciałbym mieć... Muszę rzeczywiście wgłębić się w temat. Po prostu widziałem oba boksy (78 i współczesny0 u fana Beatlesów, stwierdziłem, że to niezła rzecz - w jednym miejscu cała dyskografia... Powiedzmy, że byłbym w stanie uzbierać sobie na taki box, ok . 1400 zł. Z nowym nawet prościej, idziesz do MM czy Saturn i bierzesz box w raty 10 razy 0 proc. Po dziesięciu miesiącach box masz spłacony. Z drugiej strony to starsze wydanie ma... hmmm, duszę?
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

mdhjhw pisze:Do słuchania - najlepiej kupować stare " Yellow Parlophone" - "Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie) " Dark Apple" zdecydowanie, dlaczego? epoka, świeży kauczuk, nie zmielone odpady z lat 70 - tych i 80 - tych, głębokie tłoczenie i wyjątkowa trwałość. Dotyczy UK ,US,Japan - nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................
Jeśli polecasz Capitole US, a skreślasz jednym zdaniem wszystkie wydania z Ameryki PŁD , to znaczy, że chyba niewiele masz do powiedzenia :(
Urugwaj i Argentyna są przeważnie bardzo dobre, a US, to proszę.....
Obrazek
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

vinylpiotrek pisze:nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie...
Takie powielanie schematów i utartych sloganów jak słynne "nie kupuje się aut na F"
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

mdhjhw pisze:Do patrzenia - kup nowy box, ładna poligrafia, ładne labels, vinyl z reguły jest pofalowany.............
Bzdura. Kilka egzemplarzy tych reedycji miałem w rękach, wad nie było (mowa o produktach europejskich)
mdhjhw pisze:"Rainbow Capitol" (choć w zależności. gdzie były tłoczone - Jacksonville, Burbank można brać z Chicago raczej już nie)
Ta, i słuchać zdziadowanych miksów z toną sztucznego pogłosu.
mdhjhw pisze:głębokie tłoczenie
Tell me more. Jak rozumiem mierzyłeś głębokość rowka.
mdhjhw pisze:nie brać żadnej South America, France, Italy etc, ew West Germany, lub exportówki do krajów skandynawskich - to w wielkim skrócie....................
Nie brać, nie brać, zło totalne i w ogóle kaszana! Odradzam!
A najlepiej - posiadacze takich płyt - oddajcie je mnie, opłacę wysyłkę i zabiorę ten haniebny ciężar z Waszych barków!
mdhjhw pisze:bo first matrix
Łał.
mdhjhw pisze:Zaufaj sobie, poczytaj, posłuchaj, poleć do UK lub Canady i tam spokojnie, posłuchasz i kupisz taniej niźli od "fachowcow"
A najlepiej nie słuchaj takich fachowców jak powyższy!
zbyszek1982 pisze:Amerykańska wersja boksu jest podobno niskiej jakości.
To prawda.

Wracając do pierwotnego pytania - ja polecam zakup nowego boksu. Nie zawiedziesz się, moim zdaniem pod względem jakości dźwięku jest co najmniej tak dobry jak wydania brytyjskie z lat 70. (w przypadku niektórych tytułów nawet lepszy), a poligrafia lepsza. W dodatku masz dosyć fajny album ze zdjęciami, którego osobno łatwo nie dostaniesz.
DIOMEDES KATO
Darek

Post autor: Darek »

mdhjhw pisze:South America
kto Ci powiedzial ze SA ma liche tloczenie ;) Troche SA tloczonych plyt mam, lacznie z Beatles i nie jedna plyta UK czy USA wysiada
adik75

Jest jeszcze jeden duży atut nowego, jak wezmę w raty 10 razy 0 procent, to żona nawet się nie zorientuje (w sensie konta), gorzej z samym boksem, gdzie go ukryć:)
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Ach te żony, osłoda życia... ;)
Are you Shure?
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

adik75 pisze:gorzej z samym boksem, gdzie go ukryć:)
Ja np. chowam płyty w szafie, a część trzymam w pracy ;)
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

adik75 pisze:żona nawet się nie zorientuje (w sensie konta), gorzej z samym boksem, gdzie go ukryć:)
zoombie pisze: Ja np. chowam płyty w szafie, a część trzymam w pracy

:lol: :lol: :lol:
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
ODPOWIEDZ