Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
adik75

Re: Piraty?

Post autor: adik75 »

to prawda i zwykle tańsze są, czyli tymi reprintami raczej nie warto zawracać sobie głowy.
Wojtku, a co myślisz o tym Division Bell z Megadiscu? Czy to faktycznie "zlepek" dwóch płyt, czy tak to mogło być wypuszczone na rynek (amerykańska płyta, brytyjska okładka)?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Potwierdzam, że mogło tak być i nie należy tego brać jako jakąś ujmę. Zresztą, po co kupujesz tą płytę?
Jako ozdobę, inwestycję czy nośnik z muzyką do słuchania?
Gdybym lubił "Division Bell" to bym kupił CD i się cieszył :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
adik75

Mam tę płytę na CD... Pink Floyd to taka wielka fascynacja z młodości. Byłem na koncercie na trasie Division w Pradze. Potem widziałem Gilmoura solo w stoczni, miałem przyjemność spotkać go, zadać dwa pytania, podpisać sobie jego solową płytę. M.in. może dlatego chciałbym mieć ten winyl. Żeby stał obok innych Floyd'ów, żeby raz-dwa razy w roku umieścić te płytę na talerzu... Oglądałem pirackie wydania, już od 80 złotych, ale... po co? Bootlegi mają sens, ale piraty już nie.
Wiem, że to kosztuje kupę kasy, mam w tej chwili trochę gotówki, którą mogę przeznaczyć na tę płytę, nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek będzie mnie na nią stać. Nie wiem też, czy kiedyś trafi się gdzieś okazyjnie... Proszę o wyrozumiałość. To chyba nie jest snobizm.
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Robert007Lenert »

Ja Ciebie doskonale rozumiem. Pasja to pasja i wszelkie wyjasniania tego zjawiska nie maja sensu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

adik75 pisze:Potem widziałem Gilmoura solo w stoczni
Też tam byłem, ale nawet nie mam albumu Live z tego koncertu ;)
adik75 pisze:To chyba nie jest snobizm.
Spokojnie, pytałem z ciekawości, a nie żeby Ciebie w jakiś sposób oceniać :)
Wsparcie finansowe forum
adik75

Mam oczywiście to to dvd... przez chwilę nawet mnie tam widać.... ten w środku to ja... pierwszy z lewej Piotr Kaczkowski, obok Gilmoura jego żona.... taka nieuleczalna choroba:) pozdrawiam!
Załączniki
gilmour.jpeg
-basemental-pl-

Post autor: -basemental-pl- »

adik75 pisze:...Pink Floyd to taka wielka fascynacja z młodości...
Wiem, że to kosztuje kupę kasy, mam w tej chwili trochę gotówki, którą mogę przeznaczyć na tę płytę, nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek będzie mnie na nią stać. Nie wiem też, czy kiedyś trafi się gdzieś okazyjnie... Proszę o wyrozumiałość. To chyba nie jest snobizm.
W takim razie odpowiedziałeś sam na swoje pytanie, moim zdaniem warto.
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

adik75 pisze:http://allegro.pl/show_item.php?item=3669788979
a to co? co to znaczy repress, reprint w przypadku płyty winylowej?
pozdrawiam
To to na pewno nie jest reedycja pierwszego wydania. Pierwsze wydanie wygląda całkiem inaczej, zaczynając od "lejbla" a na okładce kończąc...
vinyl_freak

Wojtek pisze:
Nie ma co głuptakować z pierwszymi wydaniami.
A to niby dlaczego? Jeśli jest wybór to zawsze lepiej mieć pierwsze wydanie niż reedycje.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Piraty?

Post autor: vinylpiotrek »

vinyl_freak pisze:Jeśli jest wybór to zawsze lepiej mieć pierwsze wydanie niż reedycje.
Przeważnie, nie zawsze. Czasem jest "drugie poprawione" ;)
Obrazek
vinyl_freak

Piraty?

vinylpiotrek pisze:Przeważnie, nie zawsze. Czasem jest "drugie poprawione" ;)
Przeważnie, zawsze jest "drugie spier...lone" ;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

vinyl_freak pisze:A to niby dlaczego? Jeśli jest wybór to zawsze lepiej mieć pierwsze wydanie niż reedycje.
Kolekcjonersko? Jasne! Brzmieniowo? Oj nie.
vinylpiotrek pisze:Przeważnie, nie zawsze. Czasem jest "drugie poprawione" ;)
A czasem dopiero trzecie czy czwarte albo "zagramaniczne" pokazuje pazury ;) Sam to przecież wiesz.

vinyl_freak, ja wiem że bardzo lubisz właściciela sklepu MegaDisc i jego podejście do sprawy, ale "nieważne skąd, ważne że pierwsze" (to w sumie cytat) jest naprawdę naiwnym spojrzeniem na czarne płyty. Nie wracajmy już do dyskusji z kiedyś.
Wsparcie finansowe forum
vinyl_freak

Piraty?

Wojtek pisze:Kolekcjonersko? Jasne! Brzmieniowo? Oj nie.
Ciekawe - pisałeś kiedyś że twoja kolekcja jest bardzo skromna, to jak przeprowadzałeś porównania? WWW, you tube?
Wojtek pisze:vinyl_freak, ja wiem że bardzo lubisz właściciela sklepu MegaDisc
W odróżnieniu od Ciebie zna się na płytach, ma bogatą kolekcję, szeroką wiedzę w tym temacie popartą długoletnim doświadczeniem. Ty jesteś jeszcze tylko "miszczem" teorii i amatorem w tym temacie pałującym każdego kto ma inne zdanie niż twoje...
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Piraty?

Post autor: Obywatel »

vinyl_freak pisze:W odróżnieniu od Ciebie zna się na płytach, ma bogatą kolekcję, szeroką wiedzę w tym temacie popartą długoletnim doświadczeniem. Ty jesteś jeszcze tylko "miszczem" teorii i amatorem w tym temacie pałującym każdego kto ma inne zdanie niż twoje...
Absolutnie nie chcę, żeby mój wpis brzmiał jak "łubu dubu, niech żyje prezes naszego klubu", ale sądzę, że nazwanie admina amatorem i teoretykiem jest nadużyciem. Pomimo iż z winylami mam styczność ponad 30 lat, to moja wiedza o płytach i gramofonach nie stanowi nawet 1/20 tego, co wie Wojtek. Mało kto ma ten temat bardziej zgłębiony niż On i chyba większość nie ma co do tego wątpliwości.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Piraty?

Post autor: Pawelec »

Ale wyszło jak wyszło Panie Jarząbek :D Cały MIŚ, chociarz racja po Twojej stronie :)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ODPOWIEDZ