Czy ktoś zna ten gramofon?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Darek

Post autor: Darek »

Jak w temacie
Narazie udalo mi sie dowiedziec gdzie byl skladany, byl to przelom lat '70/'80
ng1.jpg
ng2.jpg
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Czy ktos zna ten gramofon?

Post autor: Kocewicz »

No mechanizm to taniutki BSR jest, irlandzka jest zabudowa tego w radyjko.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czy ktos zna ten gramofon?

Post autor: Wojtek »

Darek pisze:byl to przelom lat '70/'80
Oj chyba wcześniej ;)

Firma Waltham znana była z różnych składaków czy też sprzedawania wyrobów innych firm pod własną banderą.
Marka Standard chyba też do nich należała.
Ot krzak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darek

Re: Czy ktos zna ten gramofon?

Wojtek pisze:
Darek pisze:byl to przelom lat '70/'80
Oj chyba wcześniej ;)

Firma Waltham znana była z różnych składaków czy też sprzedawania wyrobów innych firm pod własną banderą.
Marka Standard chyba też do nich należała.
Ot krzak.
Wiem ze skladali rozne firmy ale w wiekszosci byly to radia. Patrzylem na stronie muzeum (juz nie pamietam nazwy tej strony, audiomuzeum czy cos takiego) ale zadnego gramofonu. Napisal do mnie gosciu na fb co kiedys mial taki gramofon i kupil go na przelomie tych lat a skladany byl w Sallynoggin (obok Dunlaoghaire Co.Dublin)
Krzak to raczej nie byl bo skladali rownez Sony i inne markowe sprzety. W kazdym badz razie interesuje mnie ten gramofon bo jedynie galke ma uszkodzona a pozatym jest w stanie idealnym
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:Wiem ze skladali rozne firmy ale w wiekszosci byly to radia.
Te akurat były prawdopodobnie własnej produkcji (przynajmniej część modeli).
Darek pisze:Patrzylem na stronie muzeum
Pewnie radiomuseum.org
Darek pisze:ale zadnego gramofonu
To w sumie jest radio z gramofonem (czyli pewna forma kombajnu), a gramofon i tak nie jest produkcji Walthama.
Darek pisze:Napisal do mnie gosciu na fb co kiedys mial taki gramofon i kupil go na przelomie tych lat a skladany byl w Sallynoggin (obok Dunlaoghaire Co.Dublin)
Mógł go kupić niekoniecznie nowego.

Najpóźniej pierwsza połowa 70's, ze względu na gramofon. To jest BSR 1029, A12 czy coś w tym guście (nomenklatura modeli BSR jest mocno zawiła) lub jakiś potomek tej serii, tyle jestem w stanie stwierdzić po tym zdjęciu.
Darek pisze:Krzak to raczej nie byl bo skladali rownez Sony i inne markowe sprzety.
BSR też była znaną marką. To nie zmienia faktu, że Waltham była firmą-krzakiem, tj. ITT chociażby.
Oferowali typowo low-endowe produkty.
Gdyby było inaczej, nie miałbyś teraz takich problemów w odnalezieniu informacji na jej temat :)

Waltham później już tylko importował gotowe sprzęty, nie zajmowali się w ogóle produkcją. Możliwe że sama marka przeszła do innych rąk gdy produkcja się zakończyła.
Trochę zgaduję tutaj. Może uda Ci się dojść do historii tego zakładu gdzie składano m.in. ten zestaw.
Darek pisze:W kazdym badz razie interesuje mnie ten gramofon bo jedynie galke ma uszkodzona a pozatym jest w stanie idealnym
A dlaczego Cię interesuje? To nie jest gramofon (w sumie zmieniarka) HiFi, jakby co.

Kolejna ciekawostka, tak czy siak.

EDIT:
Dowiedziałem się właśnie, że firma Waltham od początku należała do japońskiej firmy Standard Radio.
Wyjaśnia to kwestię marki Standard na produktach Walthama.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:A dlaczego Cię interesuje? To nie jest gramofon (w sumie zmieniarka) HiFi, jakby co.

Kolejna ciekawostka, tak czy siak.
Pierwszy gramofon(kombajn) ze zmieniarka. Zadnej informacji o modelu. Taka ciekawostka :)
Wojtek pisze:Dowiedziałem się właśnie, że firma Waltham od początku należała do japońskiej firmy Standard Radio.
Wyjaśnia to kwestię marki Standard na produktach Walthama.
to juz jest cos Trzeba tam popatrzec.

Jako ze oni zajmowali sie w wiekszosci radiami wyjasnialoby dlaczego trudno cos wyszukac. Moze to byl ich pomysl aby umiescic gramofon w radiu. Wiesz on kupil na przelomie tych lat i wcale mnie to nie dziwi gdyz byly to ciezkie czasy w Ire. Byla duza bieda i raczej ludzie bardziej mysleli jak cos do ubrania kupic czy cos zjesc a nizeli kupic gramofon. Mysle ze staly wtedy w sklepach dosyc dlugo w oczekiwaniu na kupca i to moze tez tlumaczyc lata produkcji
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:Pierwszy gramofon(kombajn) ze zmieniarka. Zadnej informacji o modelu. Taka ciekawostka :)
Nie rozumiem. Pierwszy?
Darek pisze:Moze to byl ich pomysl aby umiescic gramofon w radiu.
Oryginalni nie byli, to na pewno :)
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:Nie rozumiem. Pierwszy?
tak bo nigdy takiego nie mialem. Mialem z radiem takie wielkie bydle na lampy ( gdzies jeszcze stoi w komurce ) ale takiego jeszcze nie
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Darek pisze:ialem z radiem takie wielkie bydle na lampy ( gdzies jeszcze stoi w komurce ) ale takiego jeszcze nie
Pochwal się!
Darek pisze:Pierwszy gramofon(kombajn) ze zmieniarka
No takim czymś, można się skutecznie do zmieniarek zniechęcić, mechanizm wyzwalania płyt na szpindlu jest tu wyjatkowo prymitywny.
Obrazek
Darek

vinylpiotrek pisze:Pochwal się!
Ten kombajn jest w Polsce wiec nie pokaze, ale z tego co wiem to ostatnio wszystko dzialalo ( jakies 20 lat temu)
vinylpiotrek pisze:No takim czymś, można się skutecznie do zmieniarek zniechęcić, mechanizm wyzwalania płyt na szpindlu jest tu wyjatkowo prymitywny.
Traktuje to jako zabytek. puszcze raz na kilka miesiecy aby cos sie dzialo.
Darek

Ciekawostka
Firma Standard Radio Corp. Japan wspolpracowala z Waltham Electronics Ireland a w 1975 roku powstal MARANTZ Japan :)
Czyli obecnie bylaby to marka Marantz :lol: :lol: :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marantz#History
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:Czyli obecnie bylaby to marka Marantz :lol: :lol: :lol:
No nie do końca :) Marantz wtedy nadal używał marki Superscope dla niektórych produktów.
Tak czy siak, to tym bardziej potwierdza fakt, że ten sprzęt jest sprzed 1975 roku.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Re: Czy ktoś zna ten gramofon?

Wojtek pisze:
Darek pisze:Czyli obecnie bylaby to marka Marantz :lol: :lol: :lol:
No nie do końca :) Marantz wtedy nadal używał marki Superscope dla niektórych produktów.
Tak czy siak, to tym bardziej potwierdza fakt, że ten sprzęt jest sprzed 1975 roku.
Zdecydowalem ze poszukam ta firme lub jaka filie w Ire chociaz bedzie ciezko to
Wyszukac a jak nie to napisze do Marantza w Japonii I to bedze chyba najlepsze
Rozwiazanie
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:a jak nie to napisze do Marantza w Japonii I to bedze chyba najlepsze
Rozwiazanie
Daj spokój ;) Jak już pisałem wcześniej, Waltham w pewnym momencie zmienił łapki, przestali cokolwiek produkować i tyle. Nie ma już koneksji z dawnym Standardem/późniejszym Marantzem Japan.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Re: Czy ktoś zna ten gramofon?

Wojtek pisze:
Darek pisze:a jak nie to napisze do Marantza w Japonii I to bedze chyba najlepsze
Rozwiazanie
Daj spokój ;) Jak już pisałem wcześniej, Waltham w pewnym momencie zmienił łapki, przestali cokolwiek produkować i tyle. Nie ma już koneksji z dawnym Standardem/późniejszym Marantzem Japan.
Bardzo mnie ciekawi ten kombajn, chyba dlatego ze nigdzie zadnych informacji a ludzie mi pisza ze sa zaskoczeni tym ze robione bylo w Ire
ODPOWIEDZ