Czy ktoś zna ten gramofon?
Jak w temacie
Narazie udalo mi sie dowiedziec gdzie byl skladany, byl to przelom lat '70/'80
Narazie udalo mi sie dowiedziec gdzie byl skladany, byl to przelom lat '70/'80
- Kocewicz
- Kontakt:
Czy ktos zna ten gramofon?
No mechanizm to taniutki BSR jest, irlandzka jest zabudowa tego w radyjko.
Are you Shure?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy ktos zna ten gramofon?
Oj chyba wcześniejDarek pisze:byl to przelom lat '70/'80

Firma Waltham znana była z różnych składaków czy też sprzedawania wyrobów innych firm pod własną banderą.
Marka Standard chyba też do nich należała.
Ot krzak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Re: Czy ktos zna ten gramofon?
Wiem ze skladali rozne firmy ale w wiekszosci byly to radia. Patrzylem na stronie muzeum (juz nie pamietam nazwy tej strony, audiomuzeum czy cos takiego) ale zadnego gramofonu. Napisal do mnie gosciu na fb co kiedys mial taki gramofon i kupil go na przelomie tych lat a skladany byl w Sallynoggin (obok Dunlaoghaire Co.Dublin)Wojtek pisze:Oj chyba wcześniejDarek pisze:byl to przelom lat '70/'80
Firma Waltham znana była z różnych składaków czy też sprzedawania wyrobów innych firm pod własną banderą.
Marka Standard chyba też do nich należała.
Ot krzak.
Krzak to raczej nie byl bo skladali rownez Sony i inne markowe sprzety. W kazdym badz razie interesuje mnie ten gramofon bo jedynie galke ma uszkodzona a pozatym jest w stanie idealnym
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Te akurat były prawdopodobnie własnej produkcji (przynajmniej część modeli).Darek pisze:Wiem ze skladali rozne firmy ale w wiekszosci byly to radia.
Pewnie radiomuseum.orgDarek pisze:Patrzylem na stronie muzeum
To w sumie jest radio z gramofonem (czyli pewna forma kombajnu), a gramofon i tak nie jest produkcji Walthama.Darek pisze:ale zadnego gramofonu
Mógł go kupić niekoniecznie nowego.Darek pisze:Napisal do mnie gosciu na fb co kiedys mial taki gramofon i kupil go na przelomie tych lat a skladany byl w Sallynoggin (obok Dunlaoghaire Co.Dublin)
Najpóźniej pierwsza połowa 70's, ze względu na gramofon. To jest BSR 1029, A12 czy coś w tym guście (nomenklatura modeli BSR jest mocno zawiła) lub jakiś potomek tej serii, tyle jestem w stanie stwierdzić po tym zdjęciu.
BSR też była znaną marką. To nie zmienia faktu, że Waltham była firmą-krzakiem, tj. ITT chociażby.Darek pisze:Krzak to raczej nie byl bo skladali rownez Sony i inne markowe sprzety.
Oferowali typowo low-endowe produkty.
Gdyby było inaczej, nie miałbyś teraz takich problemów w odnalezieniu informacji na jej temat

Waltham później już tylko importował gotowe sprzęty, nie zajmowali się w ogóle produkcją. Możliwe że sama marka przeszła do innych rąk gdy produkcja się zakończyła.
Trochę zgaduję tutaj. Może uda Ci się dojść do historii tego zakładu gdzie składano m.in. ten zestaw.
A dlaczego Cię interesuje? To nie jest gramofon (w sumie zmieniarka) HiFi, jakby co.Darek pisze:W kazdym badz razie interesuje mnie ten gramofon bo jedynie galke ma uszkodzona a pozatym jest w stanie idealnym
Kolejna ciekawostka, tak czy siak.
EDIT:
Dowiedziałem się właśnie, że firma Waltham od początku należała do japońskiej firmy Standard Radio.
Wyjaśnia to kwestię marki Standard na produktach Walthama.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Pierwszy gramofon(kombajn) ze zmieniarka. Zadnej informacji o modelu. Taka ciekawostkaWojtek pisze:A dlaczego Cię interesuje? To nie jest gramofon (w sumie zmieniarka) HiFi, jakby co.
Kolejna ciekawostka, tak czy siak.

to juz jest cos Trzeba tam popatrzec.Wojtek pisze:Dowiedziałem się właśnie, że firma Waltham od początku należała do japońskiej firmy Standard Radio.
Wyjaśnia to kwestię marki Standard na produktach Walthama.
Jako ze oni zajmowali sie w wiekszosci radiami wyjasnialoby dlaczego trudno cos wyszukac. Moze to byl ich pomysl aby umiescic gramofon w radiu. Wiesz on kupil na przelomie tych lat i wcale mnie to nie dziwi gdyz byly to ciezkie czasy w Ire. Byla duza bieda i raczej ludzie bardziej mysleli jak cos do ubrania kupic czy cos zjesc a nizeli kupic gramofon. Mysle ze staly wtedy w sklepach dosyc dlugo w oczekiwaniu na kupca i to moze tez tlumaczyc lata produkcji
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem. Pierwszy?Darek pisze:Pierwszy gramofon(kombajn) ze zmieniarka. Zadnej informacji o modelu. Taka ciekawostka![]()
Oryginalni nie byli, to na pewnoDarek pisze:Moze to byl ich pomysl aby umiescic gramofon w radiu.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
tak bo nigdy takiego nie mialem. Mialem z radiem takie wielkie bydle na lampy ( gdzies jeszcze stoi w komurce ) ale takiego jeszcze nieWojtek pisze:Nie rozumiem. Pierwszy?
- vinylpiotrek
Pochwal się!Darek pisze:ialem z radiem takie wielkie bydle na lampy ( gdzies jeszcze stoi w komurce ) ale takiego jeszcze nie
No takim czymś, można się skutecznie do zmieniarek zniechęcić, mechanizm wyzwalania płyt na szpindlu jest tu wyjatkowo prymitywny.Darek pisze:Pierwszy gramofon(kombajn) ze zmieniarka

Ten kombajn jest w Polsce wiec nie pokaze, ale z tego co wiem to ostatnio wszystko dzialalo ( jakies 20 lat temu)vinylpiotrek pisze:Pochwal się!
Traktuje to jako zabytek. puszcze raz na kilka miesiecy aby cos sie dzialo.vinylpiotrek pisze:No takim czymś, można się skutecznie do zmieniarek zniechęcić, mechanizm wyzwalania płyt na szpindlu jest tu wyjatkowo prymitywny.
Ciekawostka
Firma Standard Radio Corp. Japan wspolpracowala z Waltham Electronics Ireland a w 1975 roku powstal MARANTZ Japan
Czyli obecnie bylaby to marka Marantz

http://en.wikipedia.org/wiki/Marantz#History
Firma Standard Radio Corp. Japan wspolpracowala z Waltham Electronics Ireland a w 1975 roku powstal MARANTZ Japan

Czyli obecnie bylaby to marka Marantz

http://en.wikipedia.org/wiki/Marantz#History
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No nie do końcaDarek pisze:Czyli obecnie bylaby to marka Marantz![]()
![]()

Tak czy siak, to tym bardziej potwierdza fakt, że ten sprzęt jest sprzed 1975 roku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Re: Czy ktoś zna ten gramofon?
Zdecydowalem ze poszukam ta firme lub jaka filie w Ire chociaz bedzie ciezko toWojtek pisze:No nie do końcaDarek pisze:Czyli obecnie bylaby to marka Marantz![]()
![]()
Marantz wtedy nadal używał marki Superscope dla niektórych produktów.
Tak czy siak, to tym bardziej potwierdza fakt, że ten sprzęt jest sprzed 1975 roku.
Wyszukac a jak nie to napisze do Marantza w Japonii I to bedze chyba najlepsze
Rozwiazanie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Daj spokójDarek pisze:a jak nie to napisze do Marantza w Japonii I to bedze chyba najlepsze
Rozwiazanie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Re: Czy ktoś zna ten gramofon?
Bardzo mnie ciekawi ten kombajn, chyba dlatego ze nigdzie zadnych informacji a ludzie mi pisza ze sa zaskoczeni tym ze robione bylo w IreWojtek pisze:Daj spokójDarek pisze:a jak nie to napisze do Marantza w Japonii I to bedze chyba najlepsze
RozwiazanieJak już pisałem wcześniej, Waltham w pewnym momencie zmienił łapki, przestali cokolwiek produkować i tyle. Nie ma już koneksji z dawnym Standardem/późniejszym Marantzem Japan.