Kolumny do 500 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
gsl

Re: Kolumny do 500zl

Post autor: gsl »

Wojtek pisze:
gsl pisze:nie licz na "porządny" bass w kolumnach za takie pieniądze.
Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszesz :)
Zarekomendowane Gale (a znam ten model) bez jakiegoś subwoofera nawet się nie zbliżą do możliwości starszych Cantonów GLE i to nie tylko w kwestii basu.
Fizykę ciężko oszukać.
Słuchałeś jednych i drugich?
Cantony GLE? Znajdź mi chociaż jedną parę podłogowych w cenie do 500zł to pogadamy ;o te gale można spokojnie w granicach 300zł kupić
Denon PMA-350 SE + Gale S4 + Kenwood KD-1033 + Art DJ PRE II
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 500zl

Post autor: Wojtek »

gsl pisze:Słuchałeś jednych i drugich?
No tak.
gsl pisze:Cantony GLE? Znajdź mi chociaż jedną parę podłogowych w cenie do 500zł to pogadamy ;o
Ale... o czym mamy gadać? Stare GLE (nie pamiętam jak z nowymi, ale o nich wolę nawet nie wspominać) były kolumnami podstawkowymi, ale w takich rozmiarach, że patrząc na dzisiejsze monitorki to trzeba by to sklasyfikować jako coś pomiędzy monitorem, a podłogówką.
Zresztą, nie gadamy tu chyba o cenie, a o "porządnym" basie.

Te Gale to współczesne monitorki w wysokiej budzie. Równie dobrze można by im uciąć "nogi" i postawić na standzie, wiele by się nie straciło.

Rozumiemy się czy się nadal nie rozumiemy? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gsl

Kolumny do 500zl

Po prostu chodziło mi o to, że znalezienie GLE w dobrym stanie ~500zł graniczy z cudem :D
A co do porządnego basu, to nie oczekujmy cudów po budżetowych głośnikach :) (bynajmniej dla mnie taki pułap cenowy jest budżetówką)
eenneell

Kolumny do 500zl

Post autor: eenneell »

gsl pisze:Po prostu chodziło mi o to, że znalezienie GLE w dobrym stanie ~500zł graniczy z cudem :D
Czasami cuda się zdażają;
http://allegro.pl/show_item.php?item=3488320101
:pray:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 500zl

gsl pisze:Po prostu chodziło mi o to, że znalezienie GLE w dobrym stanie ~500zł graniczy z cudem :D
Bzdura. Od kiedy obserwujesz rynek?
gsl pisze:A co do porządnego basu, to nie oczekujmy cudów po budżetowych głośnikach :) (bynajmniej dla mnie taki pułap cenowy jest budżetówką)
Niegdyś topowe modele uznanego producenta głośnikowego ciężko nazwać budżetowymi głośnikami, no chyba że ktoś uważa, że to co dzisiaj można dostać za 5 stówek 30 lat temu było warte tyle samo, ale takiej głupocie to ja już serio współczuję.

Zresztą, o czym tu gadać, że niby w audio cena się zawsze przekłada na wyższą jakość? Mocniejszy bass? Bujda dnia jak dla mnie.
Zdejmij przyłbicę, posłuchaj trochę, zmądrzejesz (oby) ;)
Wsparcie finansowe forum
gsl

Wojtek pisze:
Bzdura. Od kiedy obserwujesz rynek?
gsl pisze:A co do porządnego basu, to nie oczekujmy cudów po budżetowych głośnikach :) (bynajmniej dla mnie taki pułap cenowy jest budżetówką)
Niegdyś topowe modele uznanego producenta głośnikowego ciężko nazwać budżetowymi głośnikami, no chyba że ktoś uważa, że to co dzisiaj można dostać za 5 stówek 30 lat temu było warte tyle samo, ale takiej głupocie to ja już serio współczuję.

Zresztą, o czym tu gadać, że niby w audio cena się zawsze przekłada na wyższą jakość? Mocniejszy bass? Bujda dnia jak dla mnie.
Zdejmij przyłbicę, posłuchaj trochę, zmądrzejesz (oby) ;)
Nie rozumiem po co ten sarkazm. Bo ktoś ma inne zdanie niż Twoje? Miałem GLE 50, aktualnie mam Gale Model 4 i uważam, że Gale potrafią zagrać lepiej. Chyba nie powiesz mi, że GLE 50 czy 70 (do 500zł) zagrają tak jak np. kultowe Dali 104 (~700-800zł).

Warto się rozejrzeć jeszcze za jakimiś Mission'ami, np.:
http://allegro.pl/kolumny-mission-m71i- ... 84297.html
lub troszkę droższe m33i :)
eenneell pisze:
Czasami cuda się zdażają;
http://allegro.pl/show_item.php?item=3488320101
:pray:

"Czasami", z tym się zgodzę :P
ZłyDziad

Post autor: ZłyDziad »

Witam,
Ja z pytaniem nieco przyszłościowym.
Ze względu na wymogi mieszkaniowe szerokość kolumny nie może przekroczyć u mnie 22 [cm].Głębokość + wysokość bez znaczenia, preferowane kolumny podstawkowe.
Przeglądając oferty sprzedaży kolumn nie znalazłem takich za wiele.
Czy jest coś, co warto kupić za ok. 500 PLN z takimi wymogami czy trzeba zbierać większą kasę?
Pytanie nieco przyszłościowe bo zakup kolumn w perspektywie roku, dwóch.
kielek

Kolumny do 500zl

Post autor: kielek »

Podstawkowe kupisz spokojnie o takiej szerokości,tylko weź też pod uwagę,że kolumny powinny mieć trochę wolnej przestrzeni wokół siebie,by dobrze grały,by można było je prawidłowo ustawić itd. Pozostaje też kwestia wielkości pomieszczenia jakie ma być nagłośnione i związana z tym wielkość tych podstawkowców.
ZłyDziad

Post autor: ZłyDziad »

Cześć,
Zdaję sobie sprawę iż kolumna potrzebuje wolnej przestrzeni.
Niestety warunki mieszkaniowe mam jakie mam.
Postaram się jakieś foty orientacyjne zamieścić, może szanowne forum coś doradzi.
Pytanie trochę na przyszłość jest, nie byłem pewien ile muszę nazbierać pieniędzy.
kielek

Kolumny do 500zl

Post autor: kielek »

Wszystko przecież zależy jakiej jakości dźwięku oczekujesz od kolumn,a także jakość pozostałych elementów systemu.Za 500zł na chwilę kupisz porządne używane budżetowe podstawkowce,ale w sumie konkretnie można rozważać problem jak będzie wiadomo co i jak,bo teraz to takie gdybanie trochę ;)
Awatar użytkownika
Excalibue

Post autor: Excalibue »

Nie wiem skąd taki atak na gsl'a..
Cantony zarówno Quinto jak i GLE są kolumnami na 2 w skali szkolnej i takie też noty dostawały w niemieckiej prasie - zdecydowanie dużo za dużo kosztują..
25cm w małej obudowie dusi się przy wyższych natężeniach i wychodzi nieprzyjemna kompresja.
W takich Arcusach AS4 mamy 20cm w podobnie gabarytowo konstrukcji w dodatku BR i zarówno kontrola jak i jakość, zejście stoją na dużo wyższym poziomie nawet przy wysokich głośnościach.
Ogólnie tak jak kiedyś pisałem - dużo dołu, dużo góry czyli kontur z którym większość początkujących kojarzy dobry dźwięk.
Wyższe rejestry ( zaczynając od górnej średnicy aż do końca ) są nienaturalnie podbite - wychodzi przy nagraniach unplugged.
Scena jest spora, ale bardzo rozdmuchana - znowu, nieosłuchani będą piać nad znikaniem kolumn.. tylko jak przyjdzie wskazać gdzie co stoi to już klapa. Zwykły jamnik też może "zniknąć" w pokoju - są takie magiczne przyciski surround : )
Seria Professional od Heco gra już lepiej a zobaczcie ile kosztuje..
Jeśli pisze, że gale grają lepiej - może tak być. Przetworniki zastosowane w tych kolumnach należą do tanich ale jak praktyka pokazywałą odpowiednio zaaplikowane mogą zawstydzić nie jedne droższe wyroby ( np : http://allegro.pl/minima-audio-audiofil ... 28152.html - głośniki tanie, ale jak grają ! )

PS : Co do topowych konstrukcji cantona - gruba przesada : ) Średnia półka -przecież była jeszcze seria CT - tą już mogę polecić - zdecydowanie bardziej wyrównanie grają.
Aktualny ''główny'' system : Kolumny Quadral Montan, Amp : Nakamichi AV-10, DAC DIY.
eenneell

Kolumny do 500zl

Post autor: eenneell »

Zmysły wszyscy mają (prawie) ale nie jednakowe...
Jeden uzna, że zupa zasłona, a drugi jeszcze dosoli... :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 500zl

gsl pisze:Chyba nie powiesz mi, że GLE 50 czy 70 (do 500zł) zagrają tak jak np. kultowe Dali 104 (~700-800zł).
Nie zagrają, bo to zupełnie inne konstrukcje, ale jeśli chodzi o "co lepsze" to jest to dla mnie sprawa dyskusyjna. Jeśli mamy rozmawiać o basie to może się Dali bardziej podobać (zależy od uszu, wiadomo), ale bezapelacyjnie Canton GLE jest pod tym względem mocniejszą kolumną.
Musisz też pamiętać, że GLE 50 był najniższym/najmniejszym modelem trójdrożnym z tej serii i wbrew pozorom z tego powodu jest konkretna różnica między GLE 50, a GLE 70, nie wspominając już o 100.

Tak jak pisałem, fizyki nie oszukasz. Zacząłeś pisać o "porządnym basie" i "nie oszukiwaniu się", więc szczególnie do tych słów się tutaj odwołuję.

@ZłyDziad:
Coś się znajdzie, ale zdecydowanie lepiej jest gadać o konkretach jak już pieniądze są, a nie "jak kiedyś będą".

@Excalibue:
Spoko, przecież nie piszę, że są to kolumny wybitne. Sam zresztą wiesz jak to jest z tym "gra lepiej". Zależy od ucha i reszty sprzętu. Jednak co do basu to chyba mamy wspólny głos. Nie można powiedzieć, że go nie ma, albo że jest tragedia.

Chyba że też chcesz fizykę oszukiwać :)
Excalibue pisze:PS : Co do topowych konstrukcji cantona - gruba przesada : )
Chodziło mi o topowe względem serii, a nie w ogóle. CT oczywiście były wyżej.

eenneell to wszystko najlepiej podsumował :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 500zl

Post autor: Winters »

Excalibue pisze:Cantony zarówno Quinto jak i GLE są kolumnami na 2 w skali szkolnej i takie też noty dostawały w niemieckiej prasie - zdecydowanie dużo za dużo kosztują..
Ale niemiecka skala szkolna działa odwrotnie ;)

A to, że za dużo kosztują - zgadzam się.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 500zl

Panowie, kiedyś były tańsze, a że ludzie je odkryli, popyt wzrósł, to i cena wyższa.
To samo z niegdyś niedocenianymi niemieckimi wzmacniaczami, gramofonami, itd. i nie tylko. Rynek działa.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ