Zlecę wydrukowanie maty gramofonowej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
notopa
Gramofon: Technics SL-1600mk2

Zlecę wydrukowanie maty gramofonowej

Post autor: notopa »

Cześć, szukam Forumowicza z dostępem do drukarki 3D, która dałaby radę wydrukować matę gramofonową do Technics 1600mk2, wg specyfikacji:
- Materiał: Elastyczny filament TPU (optymalna twardość to 95A, np. Fiberlogy FiberFlex, PolyFlex itp.). Kolor: czarny.
- Wypełnienie (Infill): Bardzo wysokie, 100% (mata musi być ciężka i lita, aby dobrze tłumić wibracje aluminiowego talerza).
- Wzór warstwy wierzchniej i dolnej (Top/Bottom pattern): "archimediean chords" zastosowanie "archimedian chords" powinno pozwolić na jednolite wykończenie
- wysokość warstwy 0.16 lub 0.2mm przy 0.16 mm- to jeszcze do ustalenia, (wg obliczeń, waga finalna wyniesie około 483g, przy 0.20 mm waga według programu to około 489g).
Mam gotowe projekty do druku: jeden dla maty w jednym kawałku (wyzwaniem jest oczywiście rozmiar maty Ø293 i możliwości drukarki) oraz drugi, dla maty składającej się z 3 kawałków (puzzle). Oczywiście wolałbym matę w jednym kawałku.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany taką "robótką", to pls o PW- będziemy paktować. Mam już wycenę profesjonalnej firmy, ale jest imo zbyt wysoka, stąd pytam na forum. Mata jest oczywiście dla mnie.
well of course I'd like to sit around and chat
well of course I'd like to stay and chew the fat
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Zlecę wydrukowanie maty gramofonowej

Post autor: Wojtek »

Moje pytanie - jaki jest cel? Czy taka mata będzie jakkolwiek lepsza od oryginalnej gumy?
Czy chodzi tutaj o wytworzenie "jakkolwiek" zamiennika w drodze druku 3D?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
notopa
Gramofon: Technics SL-1600mk2

Post autor: notopa »

Odpowiadając- szukam sposobu na zastąpienie obecnej maty, która weszła w etap który możemy nazwać degradacją- od strony tależa zostawia tłuste plamy, jest twarda. Jak kupowałem gramofon, dobrych kilka lat temu, to mata już była w tym procesie (fachowo: proces migracji plastyfikatorów/składników z mieszanki gumowej na powierzchnię) ale teraz mam wrażenie że cały proces przyspieszył. Czy mata wydrukowana wg specyfikacji (nie jest to “jakikolwiek” zamiennik) będzie lepsza niż oryginalna? Nie sądzę. Czy będzie lepsza niż ta którą mam obecnie? Mam nadzieję że tak.
Oczywiście rozważam też inne opcje: wycięcie otworów na czujniki w macie o takiej samej grubości (jest ogłoszenie na giełdzie), zakup oryginalnej (mała dostępność, ceny vs brak pewności co do jakości używanych egzemplarzy)….
well of course I'd like to sit around and chat
well of course I'd like to stay and chew the fat
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

OK rozumiem, dzięki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ