Kenwood KA-550 - cicho gra

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Kamil_K

Post autor: Kamil_K »

Witam!
Jak zwykle człowiek zjawia się tutaj gdy ma problem :|
Otóż zakupiłem:
Marantz Superscope TT-4 (Gramofon)
Kenwood KA-550 (wzmacniacz)
PILOT: 90/120Watt; 8ohm

Problem mój jest następujący...
Bardzo cicho gra :( Najlepsze jest to, że gdy podłączam kolumny do mojej miniwieży JVC to gra głośno... A jak podłączam do wzmacniacza to gra duuużo ciszej.
Macie jakieś pomysły? Czy wzmacniacz padnięty? Jesli tak to co może być padniete?
BTW. "Bardzo cicho" to znaczy, że normalnie słychać głośniki ale to o wiele, wiele, wiele za cicho jak na 90/120 Watt...
Poza tym... Może mi ktoś pokazać jak ma być założona igła na wkładkę w tym gramofonie? Bo jestem akurat w tym zielony...
Linki do mojego sprzętu:
Gramofon: http://allegro.pl/show_item.php?item=1452589137
Wzmaniacz: http://allegro.pl/show_item.php?item=1512919993
Do głośników nie znalazłem już linków, ale wiem, że one są dobre, bo działają na miniwieży :|

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kamil_K pisze:Jak zwykle człowiek zjawia się tutaj gdy ma problem :|
To standard na tego typu witrynach, więc nie przejmuj się.

Taki pierwszy strzał, przyciski w prawym dolnym rogu panelu przedniego wzmacniacza... jak masz ustawione?
Ten z lewej to raczej wyciszanie, a ten z prawej pozwala wybrać typ wkładki (dostosowując tym samym wbudowany przedwzmacniacz), w twoim przypadku chodzi o MM.

Tak więc obydwa powinny być "wyciśnięte" :)

Kolejna sprawa, rozumiem, że jak podpinasz tajemnicze głośniki "PILOT" pod A, to na panelu przycisk "Speakers A" masz wciśnięty, a B wyciśnięty? :)

Jeśli to nie to to podyskutujemy sobie dalej, ale będzie to już raczej mało przyjemne.
Kamil_K pisze:Poza tym... Może mi ktoś pokazać jak ma być założona igła na wkładkę w tym gramofonie? Bo jestem akurat w tym zielony...
A co, zdejmowałeś igłę? :) Prosta sprawa, "trzymadło" igły wysuwa się z wnętrza wkładki. Po prostu trzymając wkładkę, drugą ręką łapiesz za obudowę igły i delikatnie ciągniesz.

Jeśli chodzi o pokazanie to znalazłem na YT taki filmik instruktażowy:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ERkJnIiet0c[/youtube]
Kamil_K pisze:Do głośników nie znalazłem już linków, ale wiem, że one są dobre, bo działają na miniwieży :|
Hehe, fajnie by było jakby wszystko co działa było faktycznie dobre :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Kamil_K

Dzięki za zainteresowanie (tak na wstępie) :P
Teraz możesz przejść do mniej przyjemnej części rozmowy, ponieważ to co powiedziałeś to jest zrobione... jesli chodzi o wzmacniacz... wszystko jest "wciśnięte/wyciśnięte" odpowiednio...
:)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Oj oj, no to nie za dobrze.

Kolejne pytanie: sprawdzałeś wzmacniacz ze słuchawkami? Ten sam objaw czy jest OK?
Sprawdzałeś go tylko z gramofonem czy też z innymi urządzeniami?

Powiedz nam jaki to jest model mini-wieży.
Wsparcie finansowe forum
Kamil_K

Wojtek pisze:Kolejne pytanie: sprawdzałeś wzmacniacz ze słuchawkami? Ten sam objaw czy jest OK?
Wzmacniacz ma wejście na słuchawki na tyle duże, że nie posiadam takich słuchawek, by je wpiąć i sprawdzić :( ew. mogę pożyczyć od kolegi przejściówkę (o ile taka istnieje)
Wojtek pisze:Sprawdzałeś go tylko z gramofonem czy też z innymi urządzeniami?
Sprawdzałem tylko z gramofonem... Nie mam nic innego co mógłbym wpiąć do wzmacniacza. Ale jeśli istnieje takie "coś" dzięki czemu będę mógł podpiąć do wzmacniacza moją mp3kę to mogę to zrobić...
Wojtek pisze:Powiedz nam jaki to jest model mini-wieży.
JVC Dx - E10BK

BTW...
Jutro porobię zdjęcia wkładce/igle byś mógł zobaczyc czy dobrze jest założona...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kamil_K pisze: ew. mogę pożyczyć od kolegi przejściówkę (o ile taka istnieje)
Tak, są przejściówki z dużego jacka na mały jack.
Kiedyś duży jack był standardem. Dzisiaj w sumie nadal nim jest, ale bardziej do konkretnych sprzętów domowych/studyjnych niż kompaktowych i mobilnych :)
Kamil_K pisze:Ale jeśli istnieje takie "coś" dzięki czemu będę mógł podpiąć do wzmacniacza moją mp3kę to mogę to zrobić...
Kabel mały jack->cinch chociażby. Takim kabelkiem mógłbyś nawet podłączyć swój komputer do wzmacniacza :)
Kamil_K pisze:JVC Dx - E10BK
I mówisz że te tajemnicze głośniki "PILOT" w zestawieniu z tą mini-wieżą grają głośniej niż z Kenwoodem?
Nie udało mi się znaleźć zbyt wiele informacji nt. samego JVC (żadnych specyfikacji ani nic), ale z jednej starej aukcji na allegro wyczytałem, że oryginalne głośniczki do tego zestawu były słabiznami o impedancji 3 ohm i mocy muzycznej wymierzonej na 9W.
Trudno mi uwierzyć by mini-wieża miała taki zapas mocy by ruszyć sporo mocniejsze głośniki, a zarazem była sparowana z takimi gówienkami.

Cóż, pytanie czy jest to kwestia gramofonu (stąd pytanie o inne urządzenia) czy bardziej wzmacniacza.
W najgorszym przypadku może być coś nie tak z końcówką mocy wzmacniacza.
Myślałem też, że może wzmacniacz po prostu nie daje rady pociągnąć te kolumny, ale do cholery przecież jest on mocniejszy od mini-wieży, więc gdzie tu by była logika?

Tak więc warto by było to jeszcze przetestować.
Kamil_K pisze:BTW...
Jutro porobię zdjęcia wkładce/igle byś mógł zobaczyc czy dobrze jest założona...
Ale skąd te pytania w ogóle? Zmieniałeś igłę i nie wiesz czy dobrze zrobiłeś? Masz wątpliwości co do tego czy jest dobrze zamontowana?
Bo ja nie bardzo rozumiem.
Tak czy siak, to sprawa na oddzielny wątek.
Wsparcie finansowe forum
Kamil_K

No tak... A może mi potrzeba przedwzmacniacza po prostu? I wtedy by wszystko było ok?
Choć najpewniej to pójdę do elektronika z wzmecniaczem i on mi oceni go...

Dziękuję za całą pomoc :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

<łapie się za głowę>
O to zapomniałem zapytać, gdyż uznałem to za zbyt oczywiste.
Do jakiego wejścia podpiąłeś gramofon? Wiesz, że powinno to być wejście Phono i żadne inne?
Kamil_K pisze:Choć najpewniej to pójdę do elektronika z wzmecniaczem i on mi oceni go...
Bez przesady. Zresztą, elektronik nigdy nic za darmo nie robi.
Wsparcie finansowe forum
Kamil_K

Gramofon mam podłączony do wejścia PHONO...

Teraz tak...
Był dzisiaj u mnie kolega z przejściówką z wjścia słuchawkowego do laptopa do wejścia chinch do wzmacniacza... Podłączyliśmy to do AUX, odpaliłem na laptopie muzyke... i... TOTAL ANAL DEWASTATOR, głośniki grają pięknie, mocno, głośno... Bardzo głośno... A jak włączam gramofon to sprawa wraca do "normalności" czyli gra, tak jak grało...
Czy to możliwe, że będę musiał kupić przedwzmacniacz? Jeśli tak, to po co byłoby wejście PHONO we wzmacniaczu?
Może to rzeczywiście problem mojej wkładki/igły... może igła jest źle założona i dlatego nie gra tak jak powinno?
Chętnie sprawdziłbym opcję z przedwzmacniaczem, ale nie znam nikogo, kto mogłby mi taki pożyczyć "na próbę"... A kupić i nie używać to też kicha...

Dołączam zdjęcia mojej wkładki i igły... Może ktoś wie jak zamontować taką igłę...
http://img858.imageshack.us/i/sdc13385.jpg/
http://img857.imageshack.us/i/sdc13383.jpg/
http://img851.imageshack.us/i/sdc13384c.jpg/

BTW... jeśli moje pytanie o igłę jest nie na miejscu to proszę o wydzielenie do odpowiedniego działu:)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kamil_K pisze:i... TOTAL ANAL DEWASTATOR
W sensie, że lubisz metal i/lub seks analny? (żart)
Kamil_K pisze:A jak włączam gramofon to sprawa wraca do "normalności" czyli gra, tak jak grało...
Generalnie to zawsze dźwięk z gramofonu będzie bardziej cichy od urządzeń liniowych, ale nie jakoś drastycznie cichy.
Mimo wszystko, trudno to jedno znacznie scharakteryzować, gdyż możemy mieć słabą wkładkę albo po prostu ciche nagranie płyty. Stąd mogą wynikać różnice.
Nie wspominając o różnicy dynamiki między nagraniem cyfrowym, a analogowym.

Zapytam inaczej... jaki musisz ustawić poziom głośności na wzmacniaczu kiedy słuchasz z AUX, a jaki z gramofonu, by były one mniej więcej równej głośności?
Chodzi mi tylko i wyłącznie o ustawienie pokrętła głośności.
Kamil_K pisze:Czy to możliwe, że będę musiał kupić przedwzmacniacz? Jeśli tak, to po co byłoby wejście PHONO we wzmacniaczu?
Byłoby to bez sensu, skoro przedwzmacniacz gramofonowy masz już wbudowany.
Kamil_K pisze:Może to rzeczywiście problem mojej wkładki/igły... może igła jest źle założona i dlatego nie gra tak jak powinno?
Kamil_K pisze:Dołączam zdjęcia mojej wkładki i igły... Może ktoś wie jak zamontować taką igłę...
Sory, ale z mojego doświadczenia nie mam pojęcia jak można źle założyć igłę na wkładce.
Albo jest ona założona albo nie, skoro jest tylko jeden sposób na wsunięcie igły w obudowę wkładki.

A co do "może ktoś wie..." to powiem, że praktycznie przy każdej wkładce MM instalacja igły wygląda tak samo.
Stąd nie ma czegoś takiego, że twoja wkładka różni się jakoś znacznie od innych i montaż w niej przebiega inaczej.

Przejrzałem zdjęcia, wygląda OK.
Kamil_K pisze: BTW... jeśli moje pytanie o igłę jest nie na miejscu to proszę o wydzielenie do odpowiedniego działu:)
W tym przypadku to akurat już nic nie zrobię, bo nie rozszczepię jednego posta na dwa.
Wsparcie finansowe forum
Kamil_K

Wojtek pisze:po prostu ciche nagranie płyty
Mam 20 płyt... każdą sprawdzałem... raczej niemożliwe, by każda była cicho nagrana :)
Wojtek pisze:Zapytam inaczej... jaki musisz ustawić poziom głośności na wzmacniaczu kiedy słuchasz z AUX, a jaki z gramofonu, by były one mniej więcej równej głośności?Chodzi mi tylko i wyłącznie o ustawienie pokrętła głośności.
Gdy na PHONO mam na full 10/10 to taka sama głośność na AUX to 2/10... może 3/10... Więc różnica jest ogromna...

Myślę, że jeśli nie znajdę nikogo z przedwzmacniaczem to wymienię wkładkę z igłą :)

Chodzi o to, że "to żółte" przy czym jest igła jest bardzo "luźno" założone na wkładkę... na tyle lóźno, że to się rusza po prostu... a nie wiem czy tak powinno być ;p
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

jak masz luz to wydaje mi się, że zła igła do wkładki
Kamil_K

Mi się tak wydawało od początku... Pójdę z tą wkładką i igłą do kogoś ogarniętego w temacie (sklep muzyczny?) i zapytam :)

Dzięki za zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

jeżeli są w tym sklepie winyle to powinni wiedzieć ;) a jak nie będą wiedzieć to w sumie zostaje Ci kupno nowej wkładki (lub igły pasującej do niej)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak sporych różnic w poziomie głośności nie powinno być.

Skoro są luzy to z pewnością coś jest nie tak. jak nie z igłą to z wkładką. Wybacz, ale po zdjęciach nie sposób coś takiego rozpoznać.

Łażenie z tym po ludziach trochę mija się z celem moim zdaniem, bo raczej nikt tego i tak już nie naprawi.
Kup sobie nową wkładkę, wymień i powinno być po problemie.
Pajdak pisze:jeżeli są w tym sklepie winyle to powinni wiedzieć ;)
Oj niestety rzadka to reguła.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ