GS-420 Reanimacja Adama

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Re: GS-420 Reanimacja Adama

Post autor: pavlos »

Odgrzewam wątek zainspirowany dyskusją w innym miejscu.
Bo jednak postanowiłem dać drugie życie mojemu Adamowi.
Dotychczas stał wciśnięty w dolną półkę, zrobiło mi się żal...

Reanimacja to przede wszystkim doprowadzenie do porządku obrotów. Na początek potraktowałem Contact-em te dwa potencjometry do regulacji. Pomogło, bo nie skacze skokowo (masło maślane).
Zagadnienie płynięcia obrotów z czasem to najpewniej sprawa elektrolitów, tak piszą internety. Płyta sterującą obmacana, elektrolity oryginalne. Serwisówka wygrzebana z czeluści sieci, rzut oka na schematy i spisy części. Wszystko jasne. Banalna sprawa, wydatek groszowy, sześć sztuk. Pobawię się w wymianę, nie przewiduję kłopotów.

Ale mam jedną obserwację - mały moment obrotowy silnika liniowego. Jak się ustawi prędkość przy podniesionym ramieniu, to po opuszczeniu na płytę opór igły penetrującej rowek powoduje nieznaczne spowolnienie (!). Trzeba potencjometrem podkręcić.

Jeszcze nie zrobiłem szczegółowych pomiarów napięć, wedle opisów w serwisówce, czekam na kondziołki i ich wymianę.

Pytanie: o co chodzi? Czy padła jedna z trzech cewek napędowych? Albo scalak? A może ten typ tam ma, po prostu?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

pavlos pisze:
17 sie 2026, 00:32
Jak się ustawi prędkość przy podniesionym ramieniu, to po opuszczeniu na płytę opór igły penetrującej rowek powoduje nieznaczne spowolnienie (!). Trzeba potencjometrem podkręcić.
To tam nie ma żadnego feedback'u? Normalny napęd DD stara sie utrzymać zadaną prędkość w zależności od oporu ruchu.
witold
Gramofon: Sony ps x60

Post autor: witold »

W Adamach podobno występują problemy z jakimiś układami scalonymi które są odpowiedzialne za sterowanie obrotami, oryginały są za słabe, robi się jakąś konwersję na inne, oryginały są niedostępne, tak słyszałem, także gdybym się mylił to proszę wyprowadzić mnie z błędu.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

pavlos pisze:
17 sie 2026, 00:32
o co chodzi?
Najpierw wyczyściłbym potencjometry montażowe i wymienił kondensatory. Jakby objaw się utrzymywał to trzeba pomierzyć UL 1403P, wszystkie trzy.
witold pisze:
17 sie 2026, 08:20
oryginały są za słabe
Bo to są kopie układów Sanyo LA4032P
witold pisze:
17 sie 2026, 08:20
są niedostępne
wystarczy poszukać ;) https://www.podzespoly-elektroniczne.pl ... b5200c6107
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
witold
Gramofon: Sony ps x60

Post autor: witold »

I wszystko się wyjaśniło.
ODPOWIEDZ