Gramofon do PLN 3000
- jarobo
Re: Gramofon do PLN 3000
Dzięki bardzo za rady i linki. Jak znajdę chwilę przyjrzę się tym egzemplarzom. Porównam itp. Z tym odbiorem osobistym z Tarnowa może być ciężko
, ale dzięki za polecenie. Olx jest dla mnie zagadką co do bezpieczeństwa zakupów.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Józiu, przecież Ty byłeś w garniaku, po gramiaka
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No tak ogólnie czemu ten nowy Technics zamiast tych już omawianych modeli używanych?
Tylko nie pisz "bo raty" albo "bo 2 lata gwarancji" bo się zaśmieję
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
brałbym wskazanego sony (bo mam
) z forum.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- jarobo
Obawiam się, że to może być swoiste preludium do szydery
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Przenoszę odpowiedź na Twoje pytanie to tego wątka, bo tu jest kontekst Technicsa, czyli Soniacz.jarobo pisze: ↑wczoraj, 15:07Wg. Ciebie jakie są jego wady? Rozpatruję jego zakup. Sądzę, że po krótkim czasie wymieniłbym igłę na Blue (w oryginale ma zamontowaną 2MR Red).pavlos pisze: ↑14 maja 2026, 17:21Skoro kolega rozwaza Technics SL-1500CEG-K, to budżet chodzi koło 4 kilo.
W zakresie nowych to w zasadzie jedyna opcja do rozwagi.
Z zalet dodałbym bezpośredni napęd o nienagannej opinii oraz w miarę uniwersalne ramię z pełną regulacją i headshell-em standardowym, odpinanym.
Jakie wady bym wytknął pod adresem Technics-a SL-1500CEG-K?
Nie, resztki instynktu samozachowawczego nie pozwolą mi na ćwierć złego słowa... Tylu to boyfanów Technics-a, że by mnie zaraz za....
A na serio - zalety i wady w stosunku do Sony-ch, o których tu mowa? Kwestia gustu, bo to zupeeeeeełnie inny design. Zestawiasz nowoczesny design z wzornictwem retro.
A z innych rzeczy:
- Technics to manual.
- Technics ma preamp, co na tym poziomie cenowym jest raczej zbędne - tego gramofonu nie nabywa nikt przypadkowy, a nawet jeśli ma kasę i buduje system od zera, to szybciutko dokupuje preamp zewnętrzny, albo przełącza się na preamp we wzmacniaczu, o ile taki ma.
- No i nie wiem, czy ten akurat Technics ma w tej cenie zawiasy i pokrywę przeciwpyłową. To konieczność.
A teraz uwaga - ja nie mam Technics-a. Ani SONY.
Tak się złożyło. Czemu? Bo misię bardziej spodobał Victor. Podkreślam - rzecz gustu.
Ale rozumiem i szanuję miłośników każdej z tych marek. To jak porównywanie Canona z Nikonem.
Gdybym musiał wybrać nowy w tym budżecie? Na dzisiaj - Technics, ale SL-100C. Nie ma wbudowanego preampa, ale występował z pokrywą w zestawie. W pakiecie miał ciut gorszą wkładkę nić 1500. Piszę w czasie przeszłym bo z niewiadomych względów wycofano z dystrybucji.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Możesz dopisać do tego jeszcze sporo plastiku - jak w wyrobie za tą cenę - ludzie narzekają na windę, słabą regulację auto-liftu (bez zatrzymywania talerza), no i słaba, jak na tą masę izolację od wibracji... No i jak na swoje funkcje, ma elektronikę trudną do naprawy poza serwisem (np. procesor do sterowania całością).
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
to dobra wkładka - ale MC. jeżeli masz preamp obsługujący MC, poczytałeś o charakterystyce tej wkładki i ona Ci odpowiada - to warto rozważyć.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli trafiłem w bingo no to poradzę że nie jest to najlepszy wyznacznik do wyboru
Pomimo że ten model Technicsa oczywiście polecam jakby ktoś już musiał mieć nowe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum