Gramofon do PLN 3000
- jarobo
Re: Gramofon do PLN 3000
Dzięki bardzo za rady i linki. Jak znajdę chwilę przyjrzę się tym egzemplarzom. Porównam itp. Z tym odbiorem osobistym z Tarnowa może być ciężko
, ale dzięki za polecenie. Olx jest dla mnie zagadką co do bezpieczeństwa zakupów.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Józiu, przecież Ty byłeś w garniaku, po gramiaka
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No tak ogólnie czemu ten nowy Technics zamiast tych już omawianych modeli używanych?
Tylko nie pisz "bo raty" albo "bo 2 lata gwarancji" bo się zaśmieję
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
brałbym wskazanego sony (bo mam
) z forum.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- jarobo
Obawiam się, że to może być swoiste preludium do szydery
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Przenoszę odpowiedź na Twoje pytanie to tego wątka, bo tu jest kontekst Technicsa, czyli Soniacz.jarobo pisze: ↑dzisiaj, 15:07Wg. Ciebie jakie są jego wady? Rozpatruję jego zakup. Sądzę, że po krótkim czasie wymieniłbym igłę na Blue (w oryginale ma zamontowaną 2MR Red).pavlos pisze: ↑14 maja 2026, 17:21Skoro kolega rozwaza Technics SL-1500CEG-K, to budżet chodzi koło 4 kilo.
W zakresie nowych to w zasadzie jedyna opcja do rozwagi.
Z zalet dodałbym bezpośredni napęd o nienagannej opinii oraz w miarę uniwersalne ramię z pełną regulacją i headshell-em standardowym, odpinanym.
Jakie wady bym wytknął pod adresem Technics-a SL-1500CEG-K?
Nie, resztki instynktu samozachowawczego nie pozwolą mi na ćwierć złego słowa... Tylu to boyfanów Technics-a, że by mnie zaraz za....
A na serio - zalety i wady w stosunku do Sony-ch, o których tu mowa? Kwestia gustu, bo to zupeeeeeełnie inny design. Zestawiasz nowoczesny design z wzornictwem retro.
A z innych rzeczy:
- Technics to manual.
- Technics ma preamp, co na tym poziomie cenowym jest raczej zbędne - tego gramofonu nie nabywa nikt przypadkowy, a nawet jeśli ma kasę i buduje system od zera, to szybciutko dokupuje preamp zewnętrzny, albo przełącza się na preamp we wzmacniaczu, o ile taki ma.
- No i nie wiem, czy ten akurat Technics ma w tej cenie zawiasy i pokrywę przeciwpyłową. To konieczność.
A teraz uwaga - ja nie mam Technics-a. Ani SONY.
Tak się złożyło. Czemu? Bo misię bardziej spodobał Victor. Podkreślam - rzecz gustu.
Ale rozumiem i szanuję miłośników każdej z tych marek. To jak porównywanie Canona z Nikonem.
Gdybym musiał wybrać nowy w tym budżecie? Na dzisiaj - Technics, ale SL-100C. Nie ma wbudowanego preampa, ale występował z pokrywą w zestawie. W pakiecie miał ciut gorszą wkładkę nić 1500. Piszę w czasie przeszłym bo z niewiadomych względów wycofano z dystrybucji.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Możesz dopisać do tego jeszcze sporo plastiku - jak w wyrobie za tą cenę - ludzie narzekają na windę, słabą regulację auto-liftu (bez zatrzymywania talerza), no i słaba, jak na tą masę izolację od wibracji... No i jak na swoje funkcje, ma elektronikę trudną do naprawy poza serwisem (np. procesor do sterowania całością).
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
to dobra wkładka - ale MC. jeżeli masz preamp obsługujący MC, poczytałeś o charakterystyce tej wkładki i ona Ci odpowiada - to warto rozważyć.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)