4 tygodnie, normalny wyjazd z żoną i dzieciakami[/quote]
Wybacz, ale chyba mało kto robi sobie "normalnie" miesięczny urlop z całą rodziną do Japonii

Mówiąc szczerze nie wiem co ma odpowiedzieć Wojtek

. To dość powszechna praktyka wśród znajomych. Córka i Ja jesteśmy fanami Mangi, żona kultury a syn motoryzacji Japońskiej i jedziemy. Ja jeszcze zbieram stare konsole do gier więc liczę, że tam będzie raj. My dużo jeździmy średnio 2-3 miesiące w roku. Rodzinnie to lubimy. Stąd potem niema budżetu na dobre wkładki

. Ale ja nie o tym chciałem
petercharcot pisze: ↑27 maja 2026, 22:23
ale przy okazji chciałbym coś dla siebie upolować

Powiem brutalnie - jak nie siedzisz w temacie to guzik upolujesz, chyba że będziesz plądrował komisy za złotym strzałem i nadasz sam do siebie kontener "śmieci". To jest plan jak się chcesz bawić w handel, a nie jak chcesz ogarniać drobnicę na własny użytek.
Więc dlatego zapytałem, czy wyjazd ma związek z moimi zakupami gramofonowymi.Widzę, że lepiej nie tykać tematu bo mogę przywieźć złom. Skupie się więc na drobnicy, akcesoria do czyszczenia, Japońskie winyle, headshelle itd. Chyba, że konkretnie coś Wojtku polecisz.
petercharcot pisze: ↑27 maja 2026, 22:23
2. Czyli generalnie, nie nastawiać się na jakieś fajerwerki po zmianie gramofonu ? Myślałem, że obecny nie wyciągnie z wkładki: AT-VM750xSH wszystkiego.
Nie, to tak nie działa. Wkładka i preamp mają większy wpływ na to co słyszysz niż gramofon.
Ok idziemy w te stronę.
pavlos pisze: ↑27 maja 2026, 23:24
Wkładka? Jeśli nowa i "cacy", to z poziomu cenowego AT-VM750xSH skoczyłbym sporo wyżej i sprawdziłbym Nagaokę MP-500, to już wypas wśród MM/MI.
Ja bym taki hop siup z tą Nagaoką nie był

Cena nie gra. Piszę jako posiadacz.
Pytanie - czy na innych źródłach masz OK dźwięk i tylko winyl "niedomaga" ?
Inne źródła są ok. Jeśłi brać pod uwagę Tidal Master jako źródło czy odtwarzacz kaset.
Po opisie bolączek to mi bardziej pachnie kolumnami, ale nie wiem jak jest na innych źródłach.
Główny problem z SL-M3 to to że to jest pod system T4P, a to stanowi mocne ograniczenie.
Zapytaj Laush to ci powie jak to jest być świadomym użytkownikiem SL-10
Najtańsza opcja na teraz to pobawienie się wkładkami na tym co już masz.
Ogołocić tani stragan domibobiego, wejść w parę standardów, znaleźć to co generuje brzmienie najmilsze dla ucha, resztę opylić co by inni się nacieszyli, a potem to już można sobie robić upgrade pod już ogarnięty kierunek.
Lepsze otwarte uszy niż takie z klapkami.
No właśnie za bardzo na zabawę niema czasu. Stąd korzystam z twojego i innych kolegów doświadczenia.
"Biała wkładka" mnie rozczuliła

Masz na myśli AT-3600? Tą samą o której pisałeś już 5 lat temu tutaj?

Jeśli tak to tu na prawdę jest spooooore pole do popisu. Wszystko przed tobą.

Czyli dużo przedemną

.
Można też wejść w jakiś zaawansowany preamp. To się zawsze zwróci i zwykle zostaje niezależnie co innego będziesz wymieniał.
Te nowe AT to mam wrażenie że ludzie głównie kupują po to żeby zaraz sprzedać. Nie pytajcie mnie czemu tak jest, ale pomimo że tej najnowszej generacji nie słyszałem (nie czuję jakiejś mocnej potrzeby wewnętrznie) to jest to taki trochę dziwny sygnał w społeczności.
AT-VM95 zajeżdżają do łysego grota ludzie co chcą wyciskać maxa z jak najmniejszych kwot (coś jak kierowcy Passata B5 TDI na podtlenku biedy), więc to w sumie żaden wyznacznik.
Ale mi się dzisiaj wzięło na brutalną szczerość

Nie biorę jeńców!

Jest dobrze jest konkret przynajmniej. Ja lubię prosto z mostu.
Tak czy siak, jak już się wyklarują wyżej wymienione niepewności to spróbujemy skonkretyzować kierunki, żeby nie poprzestać na samych ogólnikach.
Zatem czy tak będzie ok:
Teraz
AT-VM750xSH/Nagaoka
FIDELITY MX-VINYL
Moje Dali Oberon zostaje, i wzmacniacz Yamaha.
Docelowo:
Spendor A4
A-S2200/Luxman
I wtedy wymiana gramofonu ?
Niestety boję się używanych wkładek do gramofonu. Nie mam waszej wiedzy by ocenić ich jakość stopień zużycia itd. Nie mam też czasu by sprawdzić kilka. Jeśli dźwięk mi nie podejdzie sprzedam i kupię co innego. Dlatego chciałbym nową ze sklepu, zapakowaną i z plombą. A i tak po rozpakowaniu poszukam kogoś kto sprawdzi czy nie jest używana - tak mam

. Takie dziwactwo.
Dziękuję za pomoc jeszcze raz