Upgrade :-) Czas na coś innego. Pomożecie ? ;-)

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
petercharcot

Upgrade :-) Czas na coś innego. Pomożecie ? ;-)

Post autor: petercharcot »

Cześć

Minęła już chwila posiadania cudownego gramofonu i czas na upgrade. Potrzebuję znowu waszej pomocy :-) bo ja z moją wiedzą ... :-).
Doszło też mnóstwo winyli większość w 1st press. Camel, King Crimson, Pink Floyd, Moody Blues, Alan Parson itd. Stan pomiędzy medium a mint.

Sprzęt:
Technics SL-3310 – z białą wkładką.
Yamaha R-N602
DALI - Oberon

Głośników ani wzmacniacza nie chciałbym ruszać. Bo jest już przewidziana dla nich wymiana (za 3 lata). Chciałbym kupić lepszą wkładkę najpierw, a potem za chwilę gramofon.
W grę wchodzą wyłącznie nowe zapakowane wkładki ze sprawdzonych dużych sklepów.

Myślałem o wkładce:

AT-VM750xSH - wiem, gramofon może jej w pełni nie wykorzystać ale właśnie po to za chwilę chciałbym go zmienić.

Gramofon:

Po wyleczeniu się z: Technics SL-M3 :-)

Myślałem o:

Sony PS X75 - Ale po przeczytaniu forum widzę, że niesamowicie dużo z nim problemu. Ale to zdecydowanie coś co chciałbym najbardziej...
Technics SL-1700MK2 - drugi wybów, nie 1800 bo ja lubię półautomat, nie chciałbym manuala.

Jedna z osób poleciła mi: Pro-Ject Debut Pro S ale ja nie wiem czy chciałbym nowy gramofon ... jakoś nie czuję chemii i magi do niego. :-)

Czy dobrze myślę i idę w dobrym kierunku ? Jest jeszcze jedna rzecz. Za rok o tej porze wybieram się do Japonii, czy tam jestem w stanie znaleźć jakieś winylowe perełki ? Gramofony np ? I czy warto to przywozić ? Bo zmiana napięcia itd ..

I jeszcze pytanie, gdzie w dobre ręce mogę oddać swojego technicsa do serwisu we Wrocławiu ?

Dziękuję jeśli znajdziecie czas by pomóc. :-)

Pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Re: Upgrade :-) Czas na coś innego. Pomożecie ? ;-)

Post autor: pavlos »

Pytania pomocnicze:

- Budżet? W podziale na Wkładka / Gramofon

- Typ wkładki? Bo dzisiaj jest MM i Twój wzmacniacz tylko takie obsługuje. Czy MC wchodzi w grę (patrz też pytanie o budżet)? Jeśli tak, to potrzebne pre lub SUT - w przypadku MC-LO.

- I najciekawsze: czy chęć zmiany wynika z potrzeby poprawy brzmienia? Jeśli tak, to w jakich kierunkach? Co oznacza "lepsza"?
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

"Co kraj, to obyczaj", każdy doradzi Ci pod siebie, swoje gusta i rozwiązania :) Ja na przykład bym się skupił na wkładce i ewentualnie, jak środki pozwolą preampie - jakimś wyższej klasy, z możliwością regulacji (zerknij np na produkty Ahai i preamp Bupfono - zwłaszcza w wersji regulacji elektronicznej). To da Ci największą, zauważalną zmianę. Ale bez informacji o środkach przeznaczonych na to, rozmawiamy trochę abstrakcyjnie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

petercharcot pisze:
wczoraj, 09:40
Technics SL-1700MK2 - drugi wybów, nie 1800 bo ja lubię półautomat, nie chciałbym manuala
Najlepiej :morda:
petercharcot pisze:
Za rok o tej porze wybieram się do Japonii, czy tam jestem w stanie znaleźć jakieś winylowe perełki ? Gramofony np ? I czy warto to przywozić ? Bo zmiana napięcia itd
Nie nastawiałbym się na to w ten sposób.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Generalnie w japoni jest kultura wystawek sprzętu na chodnik. Ale to pewnie musiał byś tam długo siedzieć i często przemierzać ulice.

Co do nowego, jak chodzi o jakość dźwięki to skoro piszesz biała wkładka to największy postęp będzie po zmianie wkładki. Natomiast gramofon może i coś wniesie ale o ile Twój jest sprawny i skalibrowany to nie będzie ta skala zmian.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

petercharcot pisze:
Gramofon:
Po wyleczeniu się z: Technics SL-M3 :-)
Zawsze można cyferkę się cofnąć na Technics SL-M2 ale w wersji z ramieniem typu S

Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
petercharcot

pavlos pisze:
wczoraj, 11:30
Pytania pomocnicze:

- Budżet? W podziale na Wkładka / Gramofon

- Typ wkładki? Bo dzisiaj jest MM i Twój wzmacniacz tylko takie obsługuje. Czy MC wchodzi w grę (patrz też pytanie o budżet)? Jeśli tak, to potrzebne pre lub SUT - w przypadku MC-LO.

- I najciekawsze: czy chęć zmiany wynika z potrzeby poprawy brzmienia? Jeśli tak, to w jakich kierunkach? Co oznacza "lepsza"?
Jasne już piszę :-). Dziękuję za wasze posty.

1. Wkładka 1 700 maks, jeśli to wiele zmieni to 2 000. Gramofon max 7 000
2. Wzmacniacz i głośniki będą zmieniane jak znajdziemy większe mieszkanie/dom, (co jest w planach i już się dzieje) mam obiecaną od żony :-) wtedy zmianę. Nie chce na chwilę inwestować w wzmacniacz. Więc wkładka powinna współgrać z moim wzmacniaczem.
3. Trochę zaczyna mi brakować głębi i oddzielenia wyraźniejszego kanałów. Szukam perkusji, grającej sceny z tyłu. Słychać dobrze ale tam chyba jeszcze coś jest, tak czuje. Bas jest też niezbyt wyrazisty, taki spłaszczony. Wiem, że Oberony potrafią go pokazać czyli to coś z wkładką.

A myślałem, ze będziecie mnie namawiać na: Sony PS X75 - bo chyba moje serce jest przy nim ;-).
petercharcot

Bacek pisze:
wczoraj, 14:43
Generalnie w japoni jest kultura wystawek sprzętu na chodnik. Ale to pewnie musiał byś tam długo siedzieć i często przemierzać ulice.

Co do nowego, jak chodzi o jakość dźwięki to skoro piszesz biała wkładka to największy postęp będzie po zmianie wkładki. Natomiast gramofon może i coś wniesie ale o ile Twój jest sprawny i skalibrowany to nie będzie ta skala zmian.
1. 4 tygodnie, normalny wyjazd z żoną i dzieciakami, ale przy okazji chciałbym coś dla siebie upolować :-).

2. Czyli generalnie, nie nastawiać się na jakieś fajerwerki po zmianie gramofonu ? Myślałem, że obecny nie wyciągnie z wkładki: AT-VM750xSH wszystkiego.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

...czyli dysponujemy łącznie kwotą jakieś 9 tysi, żeby grało lepiej, zgodnie a obserwacjami w punkcie 3.
...który to punkt 3. sugeruje bliższe spotkania z wkładkami MC, ale tu na przeszkodzie od razu mamy cenę (ma być nowa) i konieczność dokupienia czegoś (SUT, headamp), co podniesie poziom sygnału do wejścia phono MM we wzmacniaczu, albo cały preamp dedykowany do MC. To ostatnie wcale nie byłoby głupie, bo łatwo sobie wyobrazić poprawę brzmienia przez zastosowanie zewnętrznego preampa gramofonowego zamiast tego wbudowanego w integrę.

Oczywiście nie ma i nie może być jednej złotej rady...

Chociaż sugeruję, by nie napinać się z gramofonem na 7 tysięcy, lepiej coś kupić w okolicach 4 tysi, a resztę dorzucić na solidniejszą wkładkę, a może i preamp, np. któryś z rewelacyjnych produktów forumowych - gwarancja, że na tym odcinku już będzie wystarczająca poprawa.

Jaki drapak za 4 tysi? Używek jest do wyboru, do koloru. A z nowych - sensowną rekomendacją jest Technics SL-100C, który chodzi po 3700. Ma autostop. Czy zagra gorzej od SL-1700? Jeśli możesz - koniecznie sam posłuchaj. Ja wątpię w słyszalne różnice brzmieniowe na tej samej wkładce i reszcie toru.

Wkładka? Jeśli nowa i "cacy", to z poziomu cenowego AT-VM750xSH skoczyłbym sporo wyżej i sprawdziłbym Nagaokę MP-500, to już wypas wśród MM/MI.

I jeszcze raz poradzę, by pomyśleć o ominięciu przedwmacniacza MM wbudowanego w integrę - nie pozwoli rozwinąć skrzydeł topowym wkładkom.

Koledzy z pewnością doradzą, może i kompletnie inaczej. Bo tu nie ma jednej słusznej drogi. Powodzenia ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

petercharcot pisze:
wczoraj, 22:23
1. 4 tygodnie, normalny wyjazd z żoną i dzieciakami
Wybacz, ale chyba mało kto robi sobie "normalnie" miesięczny urlop z całą rodziną do Japonii :)
petercharcot pisze:
ale przy okazji chciałbym coś dla siebie upolować :-)
Powiem brutalnie - jak nie siedzisz w temacie to guzik upolujesz, chyba że będziesz plądrował komisy za złotym strzałem i nadasz sam do siebie kontener "śmieci". To jest plan jak się chcesz bawić w handel, a nie jak chcesz ogarniać drobnicę na własny użytek.
petercharcot pisze:
2. Czyli generalnie, nie nastawiać się na jakieś fajerwerki po zmianie gramofonu ? Myślałem, że obecny nie wyciągnie z wkładki: AT-VM750xSH wszystkiego.
Nie, to tak nie działa. Wkładka i preamp mają większy wpływ na to co słyszysz niż gramofon.
pavlos pisze:
wczoraj, 23:24
Wkładka? Jeśli nowa i "cacy", to z poziomu cenowego AT-VM750xSH skoczyłbym sporo wyżej i sprawdziłbym Nagaokę MP-500, to już wypas wśród MM/MI.
Ja bym taki hop siup z tą Nagaoką nie był :) Cena nie gra. Piszę jako posiadacz.

Pytanie - czy na innych źródłach masz OK dźwięk i tylko winyl "niedomaga" ?
Po opisie bolączek to mi bardziej pachnie kolumnami, ale nie wiem jak jest na innych źródłach.

Główny problem z SL-M3 to to że to jest pod system T4P, a to stanowi mocne ograniczenie.
Zapytaj Laush to ci powie jak to jest być świadomym użytkownikiem SL-10 :)

Najtańsza opcja na teraz to pobawienie się wkładkami na tym co już masz.
Ogołocić tani stragan domibobiego, wejść w parę standardów, znaleźć to co generuje brzmienie najmilsze dla ucha, resztę opylić co by inni się nacieszyli, a potem to już można sobie robić upgrade pod już ogarnięty kierunek.
Lepsze otwarte uszy niż takie z klapkami.

"Biała wkładka" mnie rozczuliła :) Masz na myśli AT-3600? Tą samą o której pisałeś już 5 lat temu tutaj? :o
Jeśli tak to tu na prawdę jest spooooore pole do popisu. Wszystko przed tobą.

Można też wejść w jakiś zaawansowany preamp. To się zawsze zwróci i zwykle zostaje niezależnie co innego będziesz wymieniał.

Te nowe AT to mam wrażenie że ludzie głównie kupują po to żeby zaraz sprzedać. Nie pytajcie mnie czemu tak jest, ale pomimo że tej najnowszej generacji nie słyszałem (nie czuję jakiejś mocnej potrzeby wewnętrznie) to jest to taki trochę dziwny sygnał w społeczności.

AT-VM95 zajeżdżają do łysego grota ludzie co chcą wyciskać maxa z jak najmniejszych kwot (coś jak kierowcy Passata B5 TDI na podtlenku biedy), więc to w sumie żaden wyznacznik.

Ale mi się dzisiaj wzięło na brutalną szczerość :D Nie biorę jeńców! :violence-minigun:

Tak czy siak, jak już się wyklarują wyżej wymienione niepewności to spróbujemy skonkretyzować kierunki, żeby nie poprzestać na samych ogólnikach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zielmar

Post autor: zielmar »

Pięć lat grała AT-3600? No nieźle. @petercharcot posłuchaj Wojtka, dobra wkładka naprawdę ma znaczenie, mi polecił AT-VM520 i to jest kolosalna różnica w stosunku do "białej" wkładki.
Denon DP-300F, Dual CS 491
ODPOWIEDZ