Chopin na winylu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michal35

Chopin na winylu

Post autor: Michal35 »

Chciałbym kupić płyty z muzyką Chopina. Wiem, jest tego sporo jednak kompletnie nie znam się na muzyce poważnej :oops: .
Jakich wydań szukać i jakich wykonawców?
Zasób płyt z muzyką poważną jest u mnie skąpy więc szukam utworów znanych i lubianych ;) . Możecie coś polecić? Może ma ktoś coś na zbyciu to chętnie przygarnę.
Gramofon: Sony PS-X 60, Hitachi PS-12, Hitachi PS 58
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Chopin na winylu

Post autor: darkman »

Narodowe wydanie Instytutu chopinowskiego - to żółte oraz seria gold. To wydanie podstawowe, polska szkoła chopinowska zgodna z literaturą. Tu masz wykonawców wybitnych, uznanych i sławnych.
Dostaniesz za grosze, a stany najczęściej nigdy nie słuchane.

Wydane poza serią recitale Artura Rubinsteina - wszystko, Marta Argerich - wszystko o Chopinie - koncert f-moll i komplet etiud,
Janusz Olejniczak - każdy oddech i na czymkolwiek,
MichelleAngelo Benedetti - są bodaj dwie płyty na Muzie (dawałem w temacie klasyki- po 10 zeta kupisz nigdy niegrane),
Krystian Zimmermann - wszystko Chopina, ale i Bramsa - nie ma zbyt wielu nagrań chopinowskich (wytw. DG), ale są koncerty o ile pamiętam - będzie drogo niestety.
Rafał Blechacz - też DG i tu drogo, ale doskonały dobór repertuaru, płyty są kontraktowe i obecnie dostaniesz jakieś 3 wydania, warto.

Dużo łatwiej jest napisać czego nie kupować i najlepiej pytaj Michale gdy coś zdecydujesz. Chętnie doradzę.
Nie brać: Lang Lang - uchowaj Boże nie Chopina, gość nie czuje tych kompozycji za to komicznie reżyseruje siebie na koncertach. Jest wybitny w literaturze światowej, ale nie w Chopinie.
Inne chętnie odradzę - zapytaj. :)

Słuchaj w niedziele audycji "Chopin osobisty" p. Róży Świadczyńskiej pr II PR, szeroki wybór wykonawców.
Generalnie Chopina zbieramy po wykonaniach, a znacznie mniej po wydawcach.
ci najlepsi nagrywali DGramophone, Angel (USA - tanio chodzą).
Wszystkie nagrania dla Muzy są wybitne po prostu i tu mamy skarby wydawnicze.
Niestety literatura fonograficzna Artura Rubinsteina jest niewielka, natomiast świat stanął tu na wysokości zadania i jest tego sporo - niestety stany zachowania zwykle średnie i słabe.

Co brać repertuarowo?
Hm.. trudne pytanie, ale eitudy, ballady, walce, polonezy, oba koncerty.
Dla mnie najwybitniejsze są sonaty - Chopin skomponował 3 z czego dwie są uznawane za wybitne i zawsze grane w czasie konkursów. Moje ulubione wykonania to:
Julianna Awdiejewa
Ivo Pogorelić
Artur Rubinstein
Rafał Blechacz
Marta Argerich

Potem seria na instrumentach dawnych, tu np Schebanowa. To jednak brzmienia inne i temat trudniejszy już dla ucha wyrobionego chopinowsko, ale warto.

p.s. jest też sporo nagrań chopinowskich wydanych przez Melodię, tu np Vladimir Askenzy i wielu innych ze starej szkoły, ja zbieram płyty Sviatosłava Richtera - nagrał całkiem reprezentatywnych zestaw chopinian, jednak jako niezwykle charyzmatyczny pianista bardziej ceniony był za wykonania Schuberta, Schumana, Mozarta, Bethowena zwłaszcza, ale polecam również.

No to tak z grubsza, bo temat rzeka.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Michal35 pisze:
13 maja 2026, 23:34
nie znam się na muzyce poważnej :oops:
Klasycznej.

Na co dzień pewnie słuchasz muzyki niepoważnej :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Michal35

Post autor: Michal35 »

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. ;) . W razie co podpytam.
Gramofon: Sony PS-X 60, Hitachi PS-12, Hitachi PS 58
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
aldek

Post autor: aldek »

Tytułem uzupełnienia:
Piotr Paleczny – fragment koncertu bodajże przedwczoraj nadała Pani Róża, chyba z Maksymiukiem. Muszę mieć.
Z starszych boski Włoch Maurizio Pollini – bierz wszystko
Moje odkrycie sprzed paru lat: Chopin Piano Concertos Benjamin Grosvenor, Royal Scottish National Orchestra & Elim Chan. Ładnie pograne, tyle powiem.
Ze szkoły latino koniecznie Nelson Freire i Arthur Moreira-Lima
Generalnie, na początek proponuję prosty klucz: Zwycięzcy konkursu szopenowskiego, a współczesnych celebrytów pianistyki (Lang Lang, Youja Wang, Dinnerstein, Buniatiszwili itp.) przy Chopinie to akurat omijać, co nie znaczy, że nie są to dobre grajki. Bo są.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

aldek pisze:
14 maja 2026, 17:50
Piotr Paleczny – fragment koncertu bodajże przedwczoraj nadała Pani Róża, chyba z Maksymiukiem. Muszę mieć.
Cholera nie słuchałem akurat.
aldek pisze:
boski Włoch Maurizio Pollini – bierz wszystko
Zdecydowanie, jest bodaj coś z 2 nagrania Muza/Pronit, chyba też dawałem fotę i na pewno jest CD Pronitu, bo pamiętam kupowałem na stoisku PN coś tam w Cie koniecznie Nelson Freire i Arthur Moreira-Lima[/quote]
chocinku na festiwalu Polskiej Opery Kameralnej,
aldek pisze:
Zdecydowanie tak. Oczywiscie.
aldek pisze:
proponuję prosty klucz: Zwycięzcy konkursu szopenowskiego
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

*przepinam post, bo mi się w "żółtym kopiuje i niewidoczne" Woj, pomożesz?

Tak, zapomniałem napisać. Jedna uwaga dla Michała, I i II miejsca na start, bo jeśli tylko zwycięzcy to nie posłuchasz jakimś cudem Dang Thai Son* = II miejsce, zwycięzcom był wówczas A. Sultanov, który potem nie zrobił kariery światowej, a wygrał jak niesie się w kulisach bo był od Sovietów.
* też 2-3 LP są na krajowej fonografii w bdb jakości i warto. Miszczu, profesor i przewodniczący jury Konkursu Ch.

Z negatywów, to jeśli nazwisko nie brzmi lub brzmi z gruzińska, to można się spodziewać sporych wpływów Chaczaturiana :) Kiedyś słuchałem na festiwalu/warsztatach Duszniki pewnej podopiecznej Piotra Palecznego - recital był po prostu klęską i dopiero gdy zagrała Bethowena został obroniony.

Jak coś wybierzesz Michał, to dopytaj dla pewności, bo np Koncertowe wydanie A.Rubinsteina z OPR na 2LP niestety zostało źle zarejestrowane i bardzo kiepsko wytłoczone. wielka szkoda ale lepiej środki przesunąć na coś lepszego, a Rubinsteina kupić na czymś zachodnim (RCA Victor, Angel itp).

Aaa jeszcze jedna uwaga Michale. co do artystów rosyjskich trzeba uważać, bo zwykle są to laureaci wielkich konkursów jak np Prokofiewa czy Rachmaninowa. Najczęściej to wybitni wykonawcy jednak grają w Chopinie właśnie ducha Rachmaninowa. To trochę nie po drodze ze szkołą polską, a zatem i azjatycką w sporym sensie - Japończycy, Koreańczycy, trochę Kanadyjczyków i na początek stroń od amerykanów, bo grają zwykle po trampowsku czyli jak się uda i jak chcą.
Natomiast młode pokolenie wykonawców rosyjskich, Litwinów i w ogóle republiki nadbałtyckie, to owszem bardzo dobre korzenie europejskich nauczycieli i to słychać. Też warto, ale najpierw klasyka wykonawcza jak wyżej.
aldek

Post autor: aldek »

Też miałem takie wrażenie, że Paleczny to jest ten przypadek, że pianista znakomity, ale nauczyciel (sądząc po uczniach, bo i po czym) – nie tak dobry.
@darkman – pełna zgoda, zamiast „zwycięzcy” powinienem napisać „laureaci”
W historii Konkursu (tego Konkursu) było wszak wielu grajków niedocenionych i skrzywdzonych, ale to jest cała jego uroda.
Są emocje, wkurzenie złość wielka, a po latach, jak bitewny kurz opadnie – jest co wspominać. Ten ostatni Konkurs dowodem.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Po tych wczorajszych Waszych wpisach, takie cos sobie wyciągnąłem i słuchałem. Nie wiem czy to dobre czy złe, mnie sie podobało. Nazwisko mi znane.
Załączniki
IMG_20260515_092327574_HDR~2.jpg
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

aldek pisze:
15 maja 2026, 09:06
Paleczny to jest ten przypadek, że pianista znakomity, ale nauczyciel (sądząc po uczniach, bo i po czym) – nie tak dobry.
Um, no raczej Duszniki to utytułowaniu już uczniowie / warsztatowcy / przekrojowo ze świata, a klucz geograficzny trochę. Reszta jest milczeniem. Myślę, że to bdb pedagog.
Ostatni konkurs odbieram jako kierunkowy atak na Amerykę. Uczniowie. Jury, tam też są konkursy, a i do Kanady blisko. Piniondz wymienialny, oni do nas, my do nich. W konkursach gitarowych jest podobnie. I się kręci. Jak talent wybitny to i tak się sam obroni.

No to jeszcze jedna uwaga dla Michała. Są tacy artyści, którzy będąc wybitnymi chopinistami nigdy nie brali udziału w MKCH w Warszawie. Np Piotr Anderszewski. Nagrania b.interesujące by nie powiedzieć wybitne.

Jest jeszcze Grigorij(Georgi) Sokolov
https://pl.wikipedia.org/wiki/Grigorij_ ... (pianista)
mający w repertuarze Chopina. Dlaczego wspominam, bo artysta jest uznawany za największego obecnie pianistę pośród żyjących. Warto więc poznać zapewne. Mnie się akurat niezbyt podoba, a mam jakiś jego podwójny album. Dla mnie za wolne tępa i jakieś takie rozwleczenie tematyczne. Poza tym coś mu chyba Chopin słabo leży. Tak bywa i np Glen Gould mimo posiadania nagrań własnych Chopina nie jest ich entuzjastom o tym głośno mówił. My jednak wiemy swoje. Chopin is the best! I tego się trzymajmy.
Awatar użytkownika
Mawis

A dzis wygrzebałem jeszcze to, bedzie słuchane ;)
Załączniki
IMG_20260515_092813736_HDR~2.jpg
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
15 maja 2026, 09:25
Nazwisko mi znane.
IV nagroda MKP W-wa, spoko. Trudno żeby się Mazurki nie podobały, tak ogólnie :) Dobra druga liga. Poprawna polska szkoła.
Zauważ, że ani aldek, ani ja nie wymieniliśmy nawet Haliny Czerny Stefańskiej (I liga max), bo po prostu to starsi wykonawcy, a tema zbyt obszerny.

Nazwisko tak Maćku ,nnie też, ale to nie ona napisała Steepenwolfa. :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
15 maja 2026, 09:30
A dzis wygrzebałem jeszcze to, bedzie słuchane ;)
O super! Kwartet. Bardzo chętnie bym posłuchał. Nie znam tego wykonania, bo i jest nieczęste.
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
15 maja 2026, 09:35
Mawis pisze:
15 maja 2026, 09:25
Nazwisko mi znane.
IV nagroda MKP W-wa, spoko. Trudno żeby się Mazurki nie podobały, tak ogólnie :) Dobra druga liga. Poprawna polska szkoła.
Zauważ, że ani aldek, ani ja nie wymieniliśmy nawet Haliny Czerny Stefańskiej (I liga max), bo po prostu to starsi wykonawcy, a tema zbyt obszerny.

Nazwisko tak Maćku ,nnie też, ale to nie ona napisała Steepenwolfa. :)
Spoko Dark, nie napinam sie, dla mnie wystarczy do okazjonalnego przesluchania . Nie jestem w stanie stwierdzic po grze tej Pani która to liga ;) Dla mnie jest ok.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Ale druga to bdb, większość studentów nie dociera do trzeciej, nawet jako beniaminek.
Ot IV nagroda to sukces, medal i dyplom. Nie otwiera jednak drzwi do światowej kariery chopinowskiej, tylko uchyla. Tylko taki kontekst miałem na myśli. Nic pejoratywnego.
Wybór nagrań jest ogromny.

Wiesz dla przykładu.. bo ranking nie gra, jest jeszcze Pani Lidia Grychtołówna. VII nagroda z 1955. Obecnie 97 lat była honorowym członkiem jury na ubiegłorocznym konkursie.
Te stare nagrania po prostu lasują mózg - jest taka płyta PN wydana całkiem niedawno z przekrojowym repertuarem Pani Lidii - po prostu czad!
ODPOWIEDZ