Chopin na winylu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michal35

Chopin na winylu

Post autor: Michal35 »

Chciałbym kupić płyty z muzyką Chopina. Wiem, jest tego sporo jednak kompletnie nie znam się na muzyce poważnej :oops: .
Jakich wydań szukać i jakich wykonawców?
Zasób płyt z muzyką poważną jest u mnie skąpy więc szukam utworów znanych i lubianych ;) . Możecie coś polecić? Może ma ktoś coś na zbyciu to chętnie przygarnę.
Gramofon: Sony PS-X 60, Hitachi PS-12, Hitachi PS 58
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Chopin na winylu

Post autor: darkman »

Narodowe wydanie Instytutu chopinowskiego - to żółte oraz seria gold. To wydanie podstawowe, polska szkoła chopinowska zgodna z literaturą. Tu masz wykonawców wybitnych, uznanych i sławnych.
Dostaniesz za grosze, a stany najczęściej nigdy nie słuchane.

Wydane poza serią recitale Artura Rubinsteina - wszystko, Marta Argerich - wszystko o Chopinie - koncert f-moll i komplet etiud,
Janusz Olejniczak - każdy oddech i na czymkolwiek,
MichelleAngelo Benedetti - są bodaj dwie płyty na Muzie (dawałem w temacie klasyki- po 10 zeta kupisz nigdy niegrane),
Krystian Zimmermann - wszystko Chopina, ale i Bramsa - nie ma zbyt wielu nagrań chopinowskich (wytw. DG), ale są koncerty o ile pamiętam - będzie drogo niestety.
Rafał Blechacz - też DG i tu drogo, ale doskonały dobór repertuaru, płyty są kontraktowe i obecnie dostaniesz jakieś 3 wydania, warto.

Dużo łatwiej jest napisać czego nie kupować i najlepiej pytaj Michale gdy coś zdecydujesz. Chętnie doradzę.
Nie brać: Lang Lang - uchowaj Boże nie Chopina, gość nie czuje tych kompozycji za to komicznie reżyseruje siebie na koncertach. Jest wybitny w literaturze światowej, ale nie w Chopinie.
Inne chętnie odradzę - zapytaj. :)

Słuchaj w niedziele audycji "Chopin osobisty" p. Róży Świadczyńskiej pr II PR, szeroki wybór wykonawców.
Generalnie Chopina zbieramy po wykonaniach, a znacznie mniej po wydawcach.
ci najlepsi nagrywali DGramophone, Angel (USA - tanio chodzą).
Wszystkie nagrania dla Muzy są wybitne po prostu i tu mamy skarby wydawnicze.
Niestety literatura fonograficzna Artura Rubinsteina jest niewielka, natomiast świat stanął tu na wysokości zadania i jest tego sporo - niestety stany zachowania zwykle średnie i słabe.

Co brać repertuarowo?
Hm.. trudne pytanie, ale eitudy, ballady, walce, polonezy, oba koncerty.
Dla mnie najwybitniejsze są sonaty - Chopin skomponował 3 z czego dwie są uznawane za wybitne i zawsze grane w czasie konkursów. Moje ulubione wykonania to:
Julianna Awdiejewa
Ivo Pogorelić
Artur Rubinstein
Rafał Blechacz
Marta Argerich

Potem seria na instrumentach dawnych, tu np Schebanowa. To jednak brzmienia inne i temat trudniejszy już dla ucha wyrobionego chopinowsko, ale warto.

p.s. jest też sporo nagrań chopinowskich wydanych przez Melodię, tu np Vladimir Askenzy i wielu innych ze starej szkoły, ja zbieram płyty Sviatosłava Richtera - nagrał całkiem reprezentatywnych zestaw chopinian, jednak jako niezwykle charyzmatyczny pianista bardziej ceniony był za wykonania Schuberta, Schumana, Mozarta, Bethowena zwłaszcza, ale polecam również.

No to tak z grubsza, bo temat rzeka.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Michal35 pisze:
wczoraj, 23:34
nie znam się na muzyce poważnej :oops:
Klasycznej.

Na co dzień pewnie słuchasz muzyki niepoważnej :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Michal35

Post autor: Michal35 »

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. ;) . W razie co podpytam.
Gramofon: Sony PS-X 60, Hitachi PS-12, Hitachi PS 58
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
aldek

Post autor: aldek »

Tytułem uzupełnienia:
Piotr Paleczny – fragment koncertu bodajże przedwczoraj nadała Pani Róża, chyba z Maksymiukiem. Muszę mieć.
Z starszych boski Włoch Maurizio Pollini – bierz wszystko
Moje odkrycie sprzed paru lat: Chopin Piano Concertos Benjamin Grosvenor, Royal Scottish National Orchestra & Elim Chan. Ładnie pograne, tyle powiem.
Ze szkoły latino koniecznie Nelson Freire i Arthur Moreira-Lima
Generalnie, na początek proponuję prosty klucz: Zwycięzcy konkursu szopenowskiego, a współczesnych celebrytów pianistyki (Lang Lang, Youja Wang, Dinnerstein, Buniatiszwili itp.) przy Chopinie to akurat omijać, co nie znaczy, że nie są to dobre grajki. Bo są.
ODPOWIEDZ