Kiepska jakość nowych płyt.

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
zielmar

Re: Kiepska jakość nowych płyt.

Post autor: zielmar »

Wymień polskie strony gdzie można kupić używane płyty, (nie allegro) w sensownym stanie ? Ja nie znam. Na allegro kupowałem i moja ocena stanu płyty zazwyczaj znacznie różniła się od tej przedstawionej przez sprzedawcę. Dlatego nadal uważam, że kupno nowej płyty jest znacznie łatwiejszym i przyjemniejszym doświadczeniem niż szukanie tej z epoki.
Polak - cebulak Cię skrzywdził czy jak? Mówią zły dotyk boli ale może powinieneś to iść gdzieś przepracować.
Każdy wydaje swoje pieniądze jak mu się podoba, ja tam nikomu w portfel nie zaglądam.
Denon DP-300F, Dual CS 491
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

zielmar pisze:
05 maja 2026, 15:03
uważam, że kupno nowej płyty jest znacznie łatwiejszym i przyjemniejszym doświadczeniem niż szukanie tej z epoki.
To po co narzekasz na jakość tych nowych tłoczeń? Coś tu się nie zgadza...
Awatar użytkownika
darksome
Gramofon: Audio Linear td 4001

Post autor: darksome »

Wojtek pisze:
05 maja 2026, 13:45
Kolokwialnie jeszcze powiem co robi Polak-cebulak co słowo honor zna co najwyżej z filmów sensacyjnych - hehe ten album będzie mnie kosztował zero złotych bo kupię PayPalem a potem będę próbował wyłudzić 100% zwrot twierdząc że przyszło uszkodzone/lipa/kot zjadł :morda:

A potem cyk i wysyłka do PL zakazana w pewnych kręgach.
I tu niestety sam miałem taką sytuację na Discogs albowiem sprzedający miał "ale" do naszych kochanych kupujących nie mówię, że sprzedający są święci ale gdy polowałem na coś niszowego, nie dało się dogadać właśnie z w/w powodu....
Dawid Szydełko

Cyt. "Kto walczy z potworami, Ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. Gdy zaś długo spoglądasz w bezdeń, spogląda bezdeń także w Ciebie." - F. Nietzsche
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

darksome pisze:
05 maja 2026, 18:10
nie dało się dogadać
Na discogs nie trzeba się dogadywać.
Klika się "add to cart" i po temacie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@zielmar:
Allegro to tylko platforma, sprzedawców wielu, nie wiem czy można tak stygmatyzować wszystkich. Gdyby było tak źle to by ten rynek umarł bo "sami oszuści" :) Kupiłeś kiedyś jakąś płytę od forumowicza np.? Ja tak i rzadko byłem niezadowolony z zakupu (a i zwrot nie był utrudniany).

Sklepy - nie pamiętam kiedy coś brałem z jakiegoś konkretnego sklepu, jak już to raczej PL sprzedawcy na discogs mieli to czego szukam albo jakieś pojedyncze przypadki. Nie kończyło się na zwrocie. Ponownie - gdyby nikt nie kupował w sklepach to by upadły. Gdyby każdy narzekał na zakup to by nie wrócił, itd. Takie oczywistości, a jednak mamy firmy co zajmują się tym już długo. Kto? Patrz wątek o PL sklepach po listę.

Tyle tylko że nie jestem typem kupującego który zawsze szuka najtańszej oferty. Czasem trzeba dopłacić do gwarancji lepszego stanu (tudzież płyty rzeczywiście odsłuchiwane przez sprzedawcę, a nie tylko oceniane na oko jak u hurtowników) niż bawić się w ryzyk-fizyk.

Nie dysputuję że kupno nowej jest łatwiejsze. Jak komuś pasuje ryzyko wtopy zakupowej to niech się tego trzyma i bawi w reklamacji/odsyłki aż do skutku, choć samej jakości tłoczenia/brzmienia to raczej nie zmieni.
zielmar pisze:
05 maja 2026, 15:03
Polak - cebulak Cię skrzywdził czy jak? Mówią zły dotyk boli ale może powinieneś to iść gdzieś przepracować.
Każdy wydaje swoje pieniądze jak mu się podoba, ja tam nikomu w portfel nie zaglądam.
Czuję że to takie trochę "uderz w stół, a nożyce się odezwą" :D Myślę że każdy z nas na pewnym etapie spotkał jakiegoś "cebulaka".
Zarówno jako kupujący jak i sprzedający cokolwiek.
Ja tą postawę wyśmiewam i życzę sobie by została kiedyś wyrugowana z narodu, żebyśmy kulturowo i społecznie jednak szli do przodu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zielmar

@Wojtek
nie napisałem, że zostałem oszukany na allegro czy gdzieś indziej, po prostu dla mnie stan ex+ to płyta grająca bez trzasków i smażenia a dla innych natomiast są to "uroki" winylu.
Ja kupuję cały czas na discog i w sklepach internetowych, jak mi zależy na konkretnym albumie z konkretnego rocznika to wiadomo, że droga jest jedna. Mimo to szukanie na discogs jest dla mnie mało przyjemnym zajęciem, ten cały system jest mało intuicyjny, każda płyta ma naście wydań i czasem się w tym gubię.
Co do Polaka - cebulaka to są Twoje projekcje i traumy, ja nigdy nie spotkałem się z takim osobnikiem a już ponad czterdzieści lat na karku. Zresztą skoro boli cię taka postawa to tym bardziej dziwi mnie, że zarabianie na przesyłce przez handlarzy z discog to dla Ciebie norma. Bardzo wybiórcze podejście moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

zielmar pisze:
dzisiaj, 09:39
każda płyta ma naście wydań i czasem się w tym gubię.
Spoko, ale tak jakby na tym polega część zabawy w to hobby :)
CD, szczególnie te popularne, też znajdziesz w wielu wydaniach.
zielmar pisze:
Co do Polaka - cebulaka to są Twoje projekcje i traumy
Zabawne że to piszesz, bo powiem Ci że to zdanie:
zielmar pisze:
że zarabianie na przesyłce przez handlarzy z discog to dla Ciebie norma
... to akurat właśnie taka typowo cebulowa wypowiedź :D

Aż ciężko skomentować "zarabianie na wysyłce" bo takie rzeczy zwykle bardzo łatwo wychodzą na jaw, ale OK, zostawmy to.

Nigdy w życiu nie spotkałeś typowego sknery czy buraka?
Uwierzyć trudno, ale jeśli to prawda to szczerze zazdroszczę bańki w której żyjesz tyle lat.
https://www.miejski.pl/slowo-cebulak
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zielmar

Nie żyję w bańce, moi przyjaciele i znajomi wszyscy normalni, pracujący, zwykli mieszkańcy tego kraju. Nikt nie myśli jak tu dorobić się kosztem innych. W sumie raz zostałem oszukany, ale to po prostu był zwykły złodziej i sprawa skończyła się w sądzie.
Ja pracuję w sektorze usługowym i uznaję zasadę "traktuj klienta tak jakbyś sam chciał być potraktowany". Normalne jest, że klienci dzwonią czy piszą o wycenę i porównują z innymi firmami, szukając tańszej oferty, co dla Ciebie jest już formą cebulactwa.
Rynek i tak wszystkich zweryfikuje.
Aż ciężko skomentować "zarabianie na wysyłce" bo takie rzeczy zwykle bardzo łatwo wychodzą na jaw, ale OK, zostawmy to.
Jeden sprzedawca dajmy na to z Niemiec za płytę życzy sobie 30 euro i wysyłkę 20 euro, inny z tego samego kraju cena płyty podobna a wysyłka 8 euro dhl ? To nie jest Twoim zdaniem zarabianie na wysyłce?
ODPOWIEDZ