ROB ZOBIE
THE GREAT SATAN Lp
Zakupy płytowe (temat ogólny)
- arturxyz
- Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
- daru0105
Z dzisiejszej giełdy lokalnej. Radom M1. Podobno objazdowa największa w Polsce. Niestety ceny moco zawyrzone. Biznes wygrywa z kolekcjonerstwem i miłością do muzyki. Coraz mniej kupuję płyt na tej giełdzie , która jest dwa razy w roku. Na znanych portalach z winylami jest taniej. Znalazłem gościa z w miarę normalnymi cenami. I coś się wybrało, bo skoro jestem na tej giełdzie to coś wezmę. Ale to już nie ta radocha co 5-8 lat temu. Niestety drożyzna zabija te giełdy. Ludzi przez to coraz mniej
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tyle lat płyty zbieram i jeszcze nie spotkałem się żeby ceny giełdowe w PL kiedykolwiek "wygrały" z cenami z neta, jeśli patrzymy głównie na stoiska zawodowych handlarzy. Tych co ściągają towar hurtem i od razu leci na opyl, a nie że "a tego i tamtego już nie słucham to puszczę dalej".
Na tym ten wic polega że jest zrzuta za stoisko i trzeba z odpowiednio wysoką marżą towar opylić.
Absolutny hit - lokalna giełda, stoją sobie kartony z płytami, cen brak, pytasz gościa po ile to czy tamto.
Sięga po telefon, sam sprawdza po ile stoi na discogs czy innym allegro, dolicza marżę i mamy rezultat
Te ekipy raczej liczą na przygodnych zakupowiczów, a nie zatwardziałych weteranów co mogą jakkolwiek zweryfikować wartość.
Druga rzecz - jak wtopisz za relatywnie wysoką cenę to potem nie bardzo masz już kogo ścigać za to
Ten Zabriskie to jakaś "nice price" reedycja z 80s chyba.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Felix1988
Rzeczywiście, ceny na giełdach, a nawet u handlarzy na pchlich targach są coraz bardziej zawyżone. Czasem nawet totalnie kosmiczne. Nie zmienia to jednak faktu, że płyty u nas ZAWSZE były drogie, szczególnie zachodnie, zwłaszcza pieczątki, tak więc nie ma co na to narzekać. Lata 70. i 80. znam z autopsji, wcześniejsze z opowiadań rodziców. Matka w roku 1966 dorabiała przez miesiąc jako lekarz obozowy czy kolonijny, nie pomnę. Zarobiła tyle, że starczyło na dwie używane, zachodnie płyty, które mam do dziś. Zapłaciła 600 zł, czyli w zaokrągleniu połowę ówczesnej pensji babci, pracującej w szkole jako bibliotekarka i zarabiającej jakieś 1000 zł. Tak więc osobiście nie narzekam na ceny, bo to i tak niczego nie zmieni. Na giełdach kupuję coraz mniej, szukam okazji i nie ukrywam, że trafia się ich naprawdę dużo, od płyt w tzw. gabeciach po 4 zł (LP i CD, single i kasety są po 2 zł) do kupowanych okazyjnie (wyprzedaż kolekcji z lat PRL albo przywożonych z Niemiec) bądź hurtowo w dużych zestawach, czasem za ciut lepszą flaszkę, czyli maksymalnie 200-300 zł. W pewnym sensie rozumiem też handlarzy, bo nikt nie będzie się tłukł ileś kilometrów bez zarobku, ale np. polskie licencje z lat 80. po 100-150 zł (New Order, Atomkraft z Tonpressu, metalowe licencje Pronitu z Mausoleum) to zdecydowana przesada.
- daru0105
Tak. Bardzo tanio policzył. Kupiłem z sentymentu do gościa. Jest w porządku, nie wciska kitu, zna się. Był na wielu koncertach rockowych za granicą. Lubię z nim pogadać. Poznałem go z 5 lat temu tu na giełdzie jak kupowałem od niego 2 płyty Riverside. Jest prawie niewidomy
Mnie się wydaje, że ceny przed pandemią były na giełdach zdecydowanie w lepszym stosunku do alle czy discogs. Teraz to już przesada. Chodzę na giełdę bo lubię. Pogadać, wiele znajomych przychodzi. Jakm kupowałem kiedyś i z 10, płyt takmteraz tylko dwie , trzy. Ale tak z sentymentu. No i zawsze jest jakiś zespół zaparaszany. A pózniej w lokalnym klubie koncert, tylko na specjalne zaproszenia. Zawsze jestem. WE tamtym roku była Kobranocka a wczoraj Closterkeller . A niech to
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer