SL 1600 Mk2 nie unosi sie ramię
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
SL 1600 Mk2 nie unosi sie ramię
Wczoraj położyłem płytę na talerz, nacisnąłem start, siadam na kanapę, a muzyka nie gra, ramię stoi w miejscu.
Nie podnosi sie w ogóle, słychać silniczek, ale dalej nic.
Pewnie będę musiał go rozebrać. Co mogło paść? Pasek? Zębatka?
Nie podnosi sie w ogóle, słychać silniczek, ale dalej nic.
Pewnie będę musiał go rozebrać. Co mogło paść? Pasek? Zębatka?
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 + AT VM540ML + Nagaoka MP-110/ Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: SL 1600 Mk2 nie unosi sie ramię
Jeden kolega chciał "pomóc" wrzucając losowy wysryw z AI - wybacz, ale to średnio pomaga jak rzucamy 8 opcjami przy zerowej samodzielnej wiedzy by to jakoś oddzielić.
Obstawiam że pasek pękł. To wystarczy, bo winda już nie zadziała.
Jak podniesiesz talerz i wykręcisz osłonę to będziesz widział przekładnię i resztki paska.
Jako rozwiązanie tymczasowe wystarczy odpowiednia gumka-recepturka, a docelowo lepiej sobie sprawić nowy pasek klinowy na kolejne xx lat.
Obstawiam że pasek pękł. To wystarczy, bo winda już nie zadziała.
Jak podniesiesz talerz i wykręcisz osłonę to będziesz widział przekładnię i resztki paska.
Jako rozwiązanie tymczasowe wystarczy odpowiednia gumka-recepturka, a docelowo lepiej sobie sprawić nowy pasek klinowy na kolejne xx lat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Sprawdzone i faktycznie pasek, na razie dałem gumkę i działa 
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 + AT VM540ML + Nagaoka MP-110/ Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- zelazny
Rozumiem, kolega zapytał o to co mogło paść. Choć teraz zauważyłem, że w odpowiedzi AI nie pojawił się możliwy problem z gumką. Dopiero po zapytaniu AI o problem z gumką, dostałem odpowiedź, że on także występuje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlatego proszę, nie kolportujcie porad od AI na oślep. To jest świetna metoda na ogłupienie czy powielanie nieprawdy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest właśnie sedno sprawy Seba
A teraz pomyśl ile kolega by czasu zmarnował gdyby wziął te 8 punktów za pewnik?
Osobiście przerobiłem już dziesiątki bzdur wypisywanych przez pomocnika AI google, z różnych dziedzin, które były sensownie opisane, ale jednak były fałszywe.
Przykład:
Jak zapytasz o zalecany przez producenta olej do pewnego modelu auta to wiele modeli podaje fałszywą odpowiedź, posiłkując się informacją że takie są zalecenia z japońskiej serwisówki auta. Tymczasem jak zajrzysz sobie do tej japońskiej serwisówki to nigdzie nie ma takiej gęstości oleju w zaleceniach ani jako alternatywy. Skąd więc źródło informacji? Reddit. Wielokrotnie powielane kłamstwo na łamach tej sieci wśród fanów marki spowodowało że AI uznało że może tej informacji zaufać, pomimo że jest to wymysł niepoparty faktami.
Nie bez powodu ostatnio wikipedia zakazała używania AI do tworzenia nowych treści na łamach jej stron.
Ko-piloty itd. to spoko pomocnicy, ale nadal mamy niestety eldorado technologiczne i nie można tego traktować bezkrytycznie jako "alfę i omegę".
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195