A teraz do rzeczy! Zacząłem szukać zapasowej igły do Digitraca. I okazuje się, że samych igieł już nigdzie nie ma. Zależy mi na wersji Nude Super Elliptic, takiej jaka była założona fabrycznie do tej wkładki. Da się kupić wersje NE czyli zdaje się Nude Elliptic, ale to już nie to samo. Napisałem do Jico czy robią jakieś igły do Digitraca 300, ale odpisali mi, że nie robią.
Zdaje się, że igły Ortofon, np. OM20 lub OM30 pasują do Digitraca. Wiem, że igły od Digitraców pasują do wkładek Ortofona po odcięciu "dzyndzla". Zdaje się, że Jico robi zamienniki do OM10, OM20 i OM30. Jeśli tak, to dlaczego piszą, że nie robią igieł pasujących do Digitraca? Przyznam, że chętnie kupiłbym igłę Jico, która by była odpowiednikiem OM30.
Piszę tego posta bo zacząłem się gubić w tym wszystkim. Dodam, że zupełnie inną "drogą", którą też biorę pod uwagę, jest Jico SAS do mojej wkładki Shure M75. Nie wiem, która droga dałaby lepsze brzmienie.
Mój cel? Taki jak wszystkich: jak najlepsze brzmienie (możliwie neutralne i z dużą ilością "powietrza") za jak najmniejsze pieniądze. SAS to sporo pieniędzy. Z drugiej strony za podobną sumę mógłbym kupić jeszcze jedną całą wkładkę Digitrac 300SE (póki jeszcze są).
Poradźcie czy zamienniki OM20/30 od Jico, np. ta
http://stylus.export-japan.com/product_ ... cts_id=726
będą pasowały do kartridża Digitrac?