Dual 704 + Digitrac 300SE/Shure M75 - igły?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Dual 704 + Digitrac 300SE/Shure M75 - igły?

Post autor: Carpenter »

Na początku był Dual 704... :) z Shure M75. Zmieniłem mu igłę Shure N75 6 na eliptyka Jico. Było znacznie lepiej. Potem kupiłem Technicsa SL7 skuszony tangencjalnym ramieniem i zainteresowany opiniami o jego świetnym brzmieniu. Oryginalną wkładkę Technicsa P202C wymieniłem na Digitraca 300SE. W tej konfiguracji Technics grał nieco gorzej niż Dual z Shure+Jico. Tak więc Technics pójdzie na sprzedaż, a wkładka Digitrac 300SE jest teraz na Dualu i gra dużo lepiej niż Shure M75+Jico.
A teraz do rzeczy! Zacząłem szukać zapasowej igły do Digitraca. I okazuje się, że samych igieł już nigdzie nie ma. Zależy mi na wersji Nude Super Elliptic, takiej jaka była założona fabrycznie do tej wkładki. Da się kupić wersje NE czyli zdaje się Nude Elliptic, ale to już nie to samo. Napisałem do Jico czy robią jakieś igły do Digitraca 300, ale odpisali mi, że nie robią.
Zdaje się, że igły Ortofon, np. OM20 lub OM30 pasują do Digitraca. Wiem, że igły od Digitraców pasują do wkładek Ortofona po odcięciu "dzyndzla". Zdaje się, że Jico robi zamienniki do OM10, OM20 i OM30. Jeśli tak, to dlaczego piszą, że nie robią igieł pasujących do Digitraca? Przyznam, że chętnie kupiłbym igłę Jico, która by była odpowiednikiem OM30.
Piszę tego posta bo zacząłem się gubić w tym wszystkim. Dodam, że zupełnie inną "drogą", którą też biorę pod uwagę, jest Jico SAS do mojej wkładki Shure M75. Nie wiem, która droga dałaby lepsze brzmienie.
Mój cel? Taki jak wszystkich: jak najlepsze brzmienie (możliwie neutralne i z dużą ilością "powietrza") za jak najmniejsze pieniądze. SAS to sporo pieniędzy. Z drugiej strony za podobną sumę mógłbym kupić jeszcze jedną całą wkładkę Digitrac 300SE (póki jeszcze są).
Poradźcie czy zamienniki OM20/30 od Jico, np. ta
http://stylus.export-japan.com/product_ ... cts_id=726
będą pasowały do kartridża Digitrac?
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2014, 12:10 przez Carpenter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Igła do Digitrac 300SE

Post autor: Wojtek »

Carpenter pisze:I okazuje się, że samych igieł już nigdzie nie ma.
Niestety. Trzeba się cieszyć, że ostały się jeszcze te zapasy magazynowe wkładek Digitrac.
Gdzieniegdzie ostały się jeszcze jakieś sztuki igieł E, NE czy SE, ale są to już rzadkie diabły.
Ortofon przestał produkować Digitraci już ponad 2 dekady temu, stąd kiedyś musiało do takiego stanu rzeczy dojść :)
Carpenter pisze:Da się kupić wersje NE czyli zdaje się Nude Elliptic, ale to już nie to samo.
A kto oferuje? Jeśli chodzi Ci o LPGear to wiedz, że nie jest to oryginalna igła.

Wiem, że Thakker ma igłę E, ale za prawie 100 euro, więc dosyć drogo jak na ten model.
Turntableneedles.com mieli kiedyś spory zapas igieł do Digitrac, ale im chyba też się pokończyło.
Carpenter pisze:Zdaje się, że igły Ortofon, np. OM20 lub OM30 pasują do Digitraca. Wiem, że igły od Digitraców pasują do wkładek Ortofona po odcięciu "dzyndzla".
Zgadza się, choć znane są przypadki montażu igieł Digitrac na body OM bez przeróbek.
Chyba tylko z wkładkami OMP są problemy wymagające modyfikacji igły.
Carpenter pisze:Zdaje się, że Jico robi zamienniki do OM10, OM20 i OM30.
W przypadku JICO jest to jedna i ta sama igła. Dlatego też wszystkie kosztują tyle samo :)

Coś z czego możesz nie zdawać sobie sprawy: wszystkie body Ortofon OM są jednakowe, różnią się tylko igłami, dlatego też same modele igieł to 5/10/20/30, itp. i każda z nich pasuje do body OM i kompatybilnych.
Carpenter pisze:Jeśli tak, to dlaczego piszą, że nie robią igieł pasujących do Digitraca?
Bo robią do Ortofona, a nie do Digitraca :) Mogą nie znać sytuacji z Digitracami albo olewać temat.
Carpenter pisze:Przyznam, że chętnie kupiłbym igłę Jico, która by była odpowiednikiem OM30.
Nie ma takiej igły w ofercie JICO.
Carpenter pisze:Dodam, że zupełnie inną "drogą", którą też biorę pod uwagę, jest Jico SAS do mojej wkładki Shure M75. Nie wiem, która droga dałaby lepsze brzmienie.
To już lepiej byłoby pierw upolować Shure V15 III L-M (czyli wersję Dualowską) i do niej dokupić SASa niż montować SAS na niższym modelu z linii Shure, jakim jest M75.
Carpenter pisze:Z drugiej strony za podobną sumę mógłbym kupić jeszcze jedną całą wkładkę Digitrac 300SE (póki jeszcze są).
Też jest to jakieś wyjście. Skoro nie ma igły to kupujemy całą wkładkę w nadal dobrej cenie.

Ortofon nadal produkuje igły serii OM, więc można sobie strzelić oryginał, ale igła 30 to bodajże koszt rzędu 200+ ojro.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Carpenter

Re: Igła do Digitrac 300SE

Wojtek pisze:
Carpenter pisze:Da się kupić wersje NE czyli zdaje się Nude Elliptic, ale to już nie to samo.
A kto oferuje?
Jest tu, ale spójrz na cenę :!: :!: :!:
http://www.adelcom.net/DigitracStylus.htm
Na zdjęciach jest cała wkładka, ale cena dotyczy igły. Jest też podstrona z wkładką Digitrac 450 SE, droższą o... $20 :lol: Domyślam się, że wymieniając różne wkładki Digitrac, do których ta igła pasuje, nie wspomnieli tam o wkładce 300 wyłącznie przez zapomnienie. Te wkładki i igły są oryginalne, zrobione przez ScanMicro A/S z Danii, które robiło Digitraci na zlecenie Ortofona. Pewnie stąd ta cena, a także z powodu zbliżającego się wyczerpania zapasów.
Wojtek pisze:Wiem, że Thakker ma igłę E, ale za prawie 100 euro, więc dosyć drogo jak na ten model.
Tzn. nie SE, tak? Moja SE gra tak sympatycznie, że nie chciałbym niczego gorszego. A mógłbyś wkleić link do tej igły, bo nie widzę takiej w ich sklepie.
Wojtek pisze:Turntableneedles.com mieli kiedyś spory zapas igieł do Digitrac, ale im chyba też się pokończyło.
Taa, wpisałem się na ich waiting list, bez wielkiej nadziei...
Wojtek pisze:
Carpenter pisze:Zdaje się, że Jico robi zamienniki do OM10, OM20 i OM30.
W przypadku JICO jest to jedna i ta sama igła. Dlatego też wszystkie kosztują tyle samo :)
Ta Jico z numerkiem 10 jest ciut tańsza. Wojtku, czy dobrze zgaduję, że te zamienniki od Jico do OM20/30 zagrają sporo gorzej niż oryginalna Digitrac Nude SE lub nawet niż NE czyli Nude Elliptical? NE chyba łatwiej i dużo taniej upolować wraz z całą wkładką, która po wyjęciu igły idzie do kosza, bo podobno tylko co trzeci kartridż jest sprawny.
Wojtek pisze:
Carpenter pisze:Jeśli tak, to dlaczego piszą, że nie robią igieł pasujących do Digitraca?
Bo robią do Ortofona, a nie do Digitraca :) Mogą nie znać sytuacji z Digitracami albo olewać temat.
Tak też pomyślałem, ale wielkie dzięki za wyjaśnienie, że gdybym chciał, te ich zamienniki mogę podpiąć pod Digitraca.
Wojtek pisze:
Carpenter pisze:Dodam, że zupełnie inną "drogą", którą też biorę pod uwagę, jest Jico SAS do mojej wkładki Shure M75. Nie wiem, która droga dałaby lepsze brzmienie.
To już lepiej byłoby pierw upolować Shure V15 III L-M (czyli wersję Dualowską) i do niej dokupić SASa niż montować SAS na niższym modelu z linii Shure, jakim jest M75.
O V15 też myślałem :) ale nie pisałem, żeby już nie mącić bardziej. Dzięki za ważną sugestię nt. M75!
Wojtek pisze:
Carpenter pisze:Z drugiej strony za podobną sumę mógłbym kupić jeszcze jedną całą wkładkę Digitrac 300SE (póki jeszcze są).
Też jest to jakieś wyjście. Skoro nie ma igły to kupujemy całą wkładkę w nadal dobrej cenie.
Już coraz mniej dobrej. W ciągu dwóch tygodni cena Digitraca u Thakkera skoczyła bodajże o 10 Euro.
Wojtek pisze:Ortofon nadal produkuje igły serii OM, więc można sobie strzelić oryginał, ale igła 30 to bodajże koszt rzędu 200+ ojro.
Taaa... Coś mi się zdaje, że opcja z V15 L-M i SASem jest chyba najrozsądniejsza. A czy V15 z SAS zagrałaby lepiej czy gorzej niż V15 z igłą VN35E ???
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 705 + Digitrac 300SE/Shure M75 - igły?

Post autor: Wojtek »

Carpenter pisze:Na zdjęciach jest cała wkładka, ale cena dotyczy igły.
Ja widzę tylko igły, a nie wkładki :)
Carpenter pisze:Domyślam się, że wymieniając różne wkładki Digitrac, do których ta igła pasuje, nie wspomnieli tam o wkładce 300 wyłącznie przez zapomnienie.
Pewnie tak.
Carpenter pisze:zrobione przez ScanMicro A/S z Danii, które robiło Digitraci na zlecenie Ortofona.
Jakie tam zlecenie... ScanMicro należało i nadal należy do Ortofona ;)
Carpenter pisze:Tzn. nie SE, tak? Moja SE gra tak sympatycznie, że nie chciałbym niczego gorszego. A mógłbyś wkleić link do tej igły, bo nie widzę takiej w ich sklepie.
http://www.zum-shop.de/Ortofon-D-200-E- ... 547_x2.htm
Jak nie chcesz nic gorszego to zbieraj na igłę 30 ;)
Carpenter pisze:Wojtku, czy dobrze zgaduję, że te zamienniki od Jico do OM20/30 zagrają sporo gorzej niż oryginalna Digitrac Nude SE lub nawet niż NE czyli Nude Elliptical?
Tak. Z tego co pamiętam to są to w porównaniu dość proste eliptyki, nic "nagiego", ale z drugiej strony zdecydowanie lepsze od innych zamienników.

Krótko mówiąc, jak kogoś interesuje Digitrac to obecnie lepiej wymieniać wkładki niż polować za samymi igłami.
Carpenter pisze:A czy V15 z SAS zagrałaby lepiej czy gorzej niż V15 z igłą VN35E ???
Byłoby śmiesznie, gdyby podstawowy model igły zagrał lepiej od igły bardziej zaawansowanej niż topowa oryginalna igła V15 III.
Poczytaj sobie wątek o V15 III. Porównałem ją tam z AT-440MLa.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Carpenter

Re: Dual 704 + Digitrac 300SE/Shure M75 - igły?

Wojtek pisze:
Carpenter pisze:A czy V15 z SAS zagrałaby lepiej czy gorzej niż V15 z igłą VN35E ???
Byłoby śmiesznie, gdyby podstawowy model igły zagrał gorzej od igły bardziej zaawansowanej niż topowa oryginalna igła V15 III.
Chodziło Ci pewnie o słowo "lepiej" zamiast "gorzej".
Wojtek pisze:Poczytaj sobie wątek o V15 III. Porównałem ją tam z AT-440MLa.
Poczytałem. Rzeczywiście teraz już mi się rozjaśniło w głowie. NB wątek o V15 III czytałem już wcześniej, ale wtedy nie miałem żadnego pojęcia o wkładkach i igłach tam opisywanych, oprócz, rzecz jasna, słynnej V15.
W każdym bądź razie już wiem który kierunek obrać ----> V15III L-M + SAS
Dzięki, Wojtku, za pomoc :)
ODPOWIEDZ