Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta (aktualna lista testów w pierwszym poście)

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Re: Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta (aktualna lista testów w pierwszym poście)

Post autor: wydra »

darkman pisze:
06 mar 2026, 08:52
Aha! Osobno(!) Bo zapomnę potem:
- jest zbyt szybka sensorycznie reakcja na zmianę ustawienia w pozycji pierwszej / trzeci przyciski od prawej "wyboru"/ od 47.. przeskakuje zbyt niestabilnie do 100 i czasem trudno się zatrzymać; Wówczas trzeba przelecieć całą petlę do ponownego wybrania danego parametru = nie wygodne, zbyt duża czułość dotykowa przycisku wyboru.
Wymaga korekty czułości manualnej.
Czy w innych opcjach jak pojemność i gain tez to zauważyłeś? powinno byc tak że jak raz nacisniesz i trzymasz to sie nie zmienia nic każde nacisniecie i trzymanie zmienia tylko o jedną wartość mogłbym trochę programowo zwiekszyć Debouncing przycisków o ile o to chodzi :) Opisz bład bardziej łopatologicznie bo chyba nie rozumiem albo źle rozumiem.
Nicam16 pisze:
06 mar 2026, 08:03
Witam. Gdzie aktualnie znajduje się bohater tego wątku ?
Poprawiłem tytuł wątku, jakoś mi to uleciało a było tak od początku
darkman pisze:
06 mar 2026, 08:41

BTW czekamy też nieustanie na opinie, testerów z okresu poprzedzająco wczesnoporonnego.
Co jest Panowie?
Słusznie napisał Paweł, że wypowie się ale w stosownej kolejności. Zatem?
:think: :doh:
Kolega @Piterski też długo pisze posta hehe, będzie co czytać :D Może i nie warto porównywać forumowych preampów DIY, ale dla mnie opinia co do brzmienia jest ważna, czy w ogóle te zmiany idą w dobrym kierunku, a i przede wszystkim czy mój autorski układ daje rade.

Jak już o tym wspomniałem może trochę uchylę rąbka tajemnicy wklejając symulacje układu jak on działa. Tak jak wspominałem jest to hybryda aktywnej i pasywnej korekcji. Korekcja RIAA jest zrealizowana aktywnie ale są dwa stopnie które dzielą się sumarycznym wzmocnieniem tak jak w pasywnej RIAA, dzięki wzmacniaczowi błędu wszystko jest korygowane aktywnie, dzięki czemu są niskie zniekształcenia i wysokie wzmocnienie w otwartej pętli dla zachowania marginesu fazy. Dodam tylko że w układzie nie ma dwóch filtrów RIAA układ sam aktywnie rozdziela między stopnie ile i jaka częstotliwość każdy ze stopni ma wzmacniać.
Buphono2_step_meas.jpg
Ostatnio zmieniony 06 mar 2026, 12:39 przez wydra, łącznie zmieniany 1 raz.
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Re: Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta (aktualna lista testów w pierwszym poście)

Post autor: pavlos »

darkman pisze:
06 mar 2026, 08:41
Słusznie napisał Paweł, że wypowie się ale w stosownej kolejności
Nie wytrzymałem czekania na swoją kolej i już napisałem. viewtopic.php?p=515734#p515734
Awatar użytkownika
wydra

Zmian fizycznych raczej już nie będzie tak czytając twojego posta. byc może tylko ten bluetooth ale bede starał sie zrobic tak żeby to móc dodac do wszystkich już działających.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
wydra

Wróciłem di domu i pobawiłem się opcjami i wszystko już wiem. Nie wiem czemu miałem w głowie stary sposób zmiany nastaw czyli klik i się zmienia. Zmieniłem to żeby można było trzymając skakać po opcjach raty chce się przejść na około poprawie to żeby timer dłużej liczył zwłokę przeskoczenia opcji
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

wydra pisze:
06 mar 2026, 09:20
Czy w innych opcjach jak pojemność i gain tez to zauważyłeś? powinno byc tak że jak raz nacisniesz i trzymasz to sie nie zmienia nic każde naciśniecie i trzymanie zmienia tylko o jedną wartość
Tak to we wszystkich opcjach (3), niestety trzymanie to szybka pętla w koło, nie zatrzymuje sie na danej wartości w ogóle :) wbrew temu co napisałeś hihi, ale potem sprawdziłeś i OK.
wydra pisze:
06 mar 2026, 20:21
to żeby timer dłużej liczył zwłokę przeskoczenia opcji
Tak, zdecydowanie to właśnie - zwłoka! (bo obecnie to oczopląs lekki jest przy zmianie wartości).

2". Jest jeszcze tak i tu nie mam zdania jak lepiej dla użytkowników, ale dla mnie "nie".
Otóż po wyłączeniu sprzęta z danej sesji w ciągu dnia, nastawione parametry (bez zapisu) są zachowane - czuli włączasz ponownie i masz to co zostawiłeś jako ustawienia ostatnie. Jednak wybór "Sup" nie zostaje zachowany i się resetuje do opcji wyboru / trzeba to zrobić ponownie, chyb że się zapisało własne ustawienia wyboru bieżącego"fix".
Dla mnie wygodniej byłoby gdyby wyłączenie Sub było opcjonalne, a wybór pozostawał po wyłączeniu preampa.
Jednak ludzie być może wolą tę opcję saute i dopiero po włączeniu wybierają Sub lub pozostawiają nie - bo nie jest defaut obecnie. Mnie to nie pasuje, a niekoniecznie chciałbym zapisywać opcje wybrane.
Wzmocnienie bez "zapisu" też resetuje się na 40dB.. umm.., mnie to fQrvia :D bo przestawiam na 45dB, choć oczywiście mógłbym to zapisać.. ale mi się nie chce :lol:
Natomiast zerowanie" na 40dB jest OK funkcjonalnie i ludzie raczej na pewno tak będą woleli.. ja jestem inny, oczywiście w użytkowaniu już własnego zapisujesz swoje preferencje i sprawa załatwiona. No ale jest jak opisałem.

Czas wyświetlania 'podświetlenia' jest OK i zdaje się ustawialny w opcjach. Nie zmieniałem, bo dla mnie jest dobrze.
Awatar użytkownika
wydra

Jeśli dobrze zrozumiałem, jeśli nie zapiszesz I przy nastawię jest romb to to ystawienie w ale nie jest ustawione gdyż nie słyszałeś przekaznikiw które się przestawiają. Na wyświetlaczu możesz sobie kręcić do woli również gain i sub ale dopiero po opcji sub jest zapis. Ale w nowym wsadzie już jest inaczej bo zamiast sub jest wyciszenie a sub jest w opcjach i zmienia się z palca beż pytania.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Tak. No OK, kwestia przyzwyczajenia do samego interface, spoko. Jeszcze pobaraszkuję z opcjami. Zapis na końcu jak najbardziej OK.
No fajnie.

W sumie gdyby realizacja aplikacji doszła do skutku, to mamy tak czy siak gotowe presety do wyboru już default. Opcja dla leniwych lub niedoinformowanych, ale też bardzo wygodna.
Co do samej aplikacji, to o tyle fajne, że można sobie grzebać off line i np ustawiać presety w wolnych chwilach.. metro, tramwaj, samolot, piwnica, drewutnia, trawnik latem w obliczu kosiarki. No i spoko bo soft zewnętrzny już bez zmian dla wersji ostatenej B_2.. hm.. a aplikacją to już będzie zaiste superforteca B_52.
Awatar użytkownika
wydra

darkman pisze:
wczoraj, 09:22
OK
Może lepiej by było jak wysłałbym Ci programator usbasp gdyż procek jest bez usb i nie ma bootloadera bardzo łatwo wgrać surowy wsad i od razu zobaczyłbyś czy zmiany dla Ciebie są dobre. I czy o to chodziło. Później wyślesz sprzęt razem z programatorem do kolejnej osoby? Tak chyba łatwiej niż wysyłać preamp do mnie za każdym razem gdy coś zmienię. Co Ty na to czujesz się na siłach by wepchnąć jedną wtyczkę w plytke buphono i że 3 razy kliknąć na laptopie:) to nawet jest kwestia napisania skryptu. Podłączasz klikasz na plik który wysyłam w paczce i się programuje
Ostatnio zmieniony 07 mar 2026, 17:13 przez wydra, łącznie zmieniany 1 raz.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Oj, niestety nie uda się tego spiąć czasowo. Kończę odsłuchy już jutro, pakuję temat do wysyłki na poniedziałek rano, bo od wtorku mam już zatwierdzony stacjonarny harmonogram zabiegów. Nie ma więc szans nawet na odbiór przesyłki z paczkodromu obecnie.
Z tym, że kolejny jest Wojtek, a zatem to masz na miejscu bo w city.
Proszę tylko o info co do odesłania sprzętu. Jutro już drukuję naklejkę docelowego adresu.
Dziękuję za zaproszenie do testingowania i udostępnienie sprzętu.
To była przyjemność.

p.s. jak się ogarnę (robiłem notatki-uwagi), to oczywiście coś jeszcze napiszę, ale na razie muszę się zająć bardziej przyziemnymi sprawami :doh:
Awatar użytkownika
wydra

Ok. Dzięki za poświęcony czas i uwagi które zostały już wdrożone:) do Wojtka może podjadę osobiście ale to dogadamy się jak już podotyka
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
ODPOWIEDZ