Prośba o pomoc w wyborze (walce z małżonką ;))

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
marcinspider

Prośba o pomoc w wyborze (walce z małżonką ;))

Post autor: marcinspider »

Witajcie,

stoję przed wyborem pierwszego gramofonu. Ogólnie temat błądził mi w głowie od dłuższego czasu, ale nigdy nie było czasu by go zgłębić i zabrać się na bardziej poważnie do zakupu. Aż tu początkiem stycznia żona sama poruszyła temat winyli...więc domyślacie się, że jak druga połówka naciska to trzeba działać :lol:

Rozpocząłem jak zapewne większość mało świadomych od googla, więc drogą odrzucania najtańszych, drogą ogólnych opinii dotarłem do modeli Audio Technica. W sumie pewnie bym któryś nowy egzemplarz wybrał (byłem już prawie zdecydowany na AT-LP120X...) ale trafiłem na Wasze forum i trochę mi zaburzyło koncepcję :D Choć żona dalej obstaje przy zakupie pozycji ze sklepu

Biorę pod uwagę zakup używanego modelu ale nie znam się na gramofonach od strony technicznej, więc zapewne samemu będzie mi cholernie ciężko sprawdzić dany model czy wszystko gra czy ewentualnie i co jest w nim do naprawy. Dlatego pewnie używany wolałbym kupić od pewnego sprzedawcy - tutaj pytanie czy jesteście w stanie polecić kogoś z allegro, olx kto sprzedaje faktycznie po serwisie a nie po wizualnym odświeżeniu (optymalnie Kraków + 200km, choć wiadomo że dla okazji można się przejechać) lub od pewnego sprzedawcy z forum - tu zapewne uderzę z pytaniem do Łukasza

Idąc do kwestii najważniejszej a więc budżetu...na całość zestawu tj. gramofon / wzmacniacz / głośniki chciałbym wydać max 1,5k. I tak, wiem że będzie ciężko i mało optymalnie. Ale początki nie zawsze są łatwe a w drodze jeszcze plany remontowe. W drodze pewnego kompromisu i ograniczenia mógłbym z budżetu wyciągnąć głośniki i na początek podłączyć wzmacniacz poprzez wejście aux do Panasonic SA-PMX90 lub po prostu użyć samych głośników z tej wieży. Wtedy coś więcej zostaje na sam gramofon, zawsze przy dobrej ofercie mógłbym rozważyć delikatne zwiększenie budżetu

Co do wzmacniacza, z bardziej budżetowych widziałem w tematach polecany JVC A-X1 (X2), który podobno ma znośny przedwzmacniacz gramofonowy - no chyba, że polecacie coś bardziej adekwatnego.

Co do samego gramofonu, nie mam wymagań czy manualny, pół- czy automat; czy pasek czy dd. Chciałbym generalnie coś co na początek będzie dla laika wystarczające wg Was i co nie będzie wymagało dalszego nakładu (tutaj oczywiście pomijam, że coś może się zepsuć po jakimś czasie bo sprzęt wiadomo ma swoje lata). Jesteście w stanie polecić jakieś modele które po serwisie i z jakąś przyzwoitą wkładką i igłą na początek powinny kosztowałyby te 1-1,5k? Ciężko mi przeglądając allegro czy olx odnieść się do ceny, bo nie wiem czy adekwatna do obecnych realiów rynku

Z góry dzięki
Marcin
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Prośba o pomoc w wyborze (walce z małżonką ;))

Post autor: Mawis »

Cześć , bądź dobrej myśli. Coś sie wymysli :) . Kierunek Łukasz to dobry pomysł, juz teraz ma chyba cos ale raczej powyzej budzetu zdaje sie. Ale pewnie coś mu spadnie z Tira wiec pytaj go.
Co do wzmacniacza to kierunek JVC to dobry trop. Ten a-x1 to dobry wybór . Podobnie inne modele, szukaj ax 222, 333, 4xx czy nawet 5xxx.
Powodzenia!
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

marcinspider pisze:
10 lut 2026, 20:32
Chciałbym generalnie coś co na początek będzie dla laika wystarczające wg Was i co nie będzie wymagało dalszego nakładu
Nie ma takich kolego, bo to audio.
Wal do Łukasza, bo u niego dostaniesz z wkładką i pewnie jakąś igła zastaną, a potem wymienisz ją na bardziejszą. Za dużego marginesu ruchów i marudzenia nie masz, ale wszystko jest możliwe jakoś tam.
Wg. receptury zakupów/forum, elementy toru musisz rozbić w tematach na gramo, wzmak, itd.. podziel sobie budżet na kwałki. Gramofon zatem za 500-600 :doh: i pamiętaj, że nie umawiamy się, że nie będzie jaj. :D
Wzmak i kolumny dostaniesz bez problemu za te 2/3 budżetu. Gramofon za pińcet z wkładką i igłą, hm :doh: :doh: no może jakoś siakoś.
powodzenia!
marcinspider

Mawis pisze:
10 lut 2026, 22:07
Kierunek Łukasz to dobry pomysł, juz teraz ma chyba cos ale raczej powyzej budzetu zdaje sie. Ale pewnie coś mu spadnie z Tira wiec pytaj go.
Co do wzmacniacza to kierunek JVC to dobry trop. Ten a-x1 to dobry wybór . Podobnie inne modele, szukaj ax 222, 333, 4xx czy nawet 5xxx.
Coś tam wypada powoli z Tira, propozycję jedną mam na Dual od niego i rozważam :) Muszę budżetowo tylko przemyśleć na szybko

JVC...znalazłem np. takie tak na szybko:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-jv ... 8302631562
https://allegro.pl/oferta/jvc-ax-555-zn ... 8149035809
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmacniacz-jvc-ax-472
https://allegrolokalnie.pl/oferta/jvc-ax333-dobry-stan
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wybacz, ale nie róbmy proszę jednego wątku o każdym typie sprzętu. Od tego mamy poszczególne działy na forum.
Sam będziesz musiał sobie jakoś podzielić budżet.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
marcinspider

darkman pisze:
wczoraj, 07:46
Wg. receptury zakupów/forum, elementy toru musisz rozbić w tematach na gramo, wzmak, itd.. podziel sobie budżet na kwałki. Gramofon zatem za 500-600 :doh: i pamiętaj, że nie umawiamy się, że nie będzie jaj. :D
Wzmak i kolumny dostaniesz bez problemu za te 2/3 budżetu. Gramofon za pińcet z wkładką i igłą, hm :doh: :doh: no może jakoś siakoś.
powodzenia!
Dlatego właśnie zaproponowałem ze pomęczę się na chwile obecna z głośnikami z zestawu Panasonica a budżet przeznaczę na gramofon i wzmacniacz. Wydaje mi się, że lepiej tak, mimo że mniejszymi krokami ;)

Czyli zakładając 300-500 na wzmacniacz JVC to zostaje jeszcze około 1-1,2k na gramofon

Wczoraj jeszcze zanim napisałem do Łukasza znalazłem taki niedaleko mnie https://www.olx.pl/1008231033/ Od Łukasza mógłbym mieć Dual 621, oczywiście w innej cenie (ale też po pewniejszym serwisie zapewne:)). Nie nastawiam się konkretnie na Dual, akurat tak się trafiło ale jakościowo wg Was jak duża jest różnica pomiędzy 621 a 1237. Oczywiście wiem, że inny napęd
Awatar użytkownika
Mawis

marcinspider pisze:
wczoraj, 13:59
Mawis pisze:
10 lut 2026, 22:07
Kierunek Łukasz to dobry pomysł, juz teraz ma chyba cos ale raczej powyzej budzetu zdaje sie. Ale pewnie coś mu spadnie z Tira wiec pytaj go.
Coś tam wypada powoli z Tira, propozycję jedną mam na Dual od niego i rozważam :) Muszę budżetowo tylko przemyśleć na szybko

JVC...znalazłem np. takie tak na szybko:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-jv ... 8302631562
https://allegro.pl/oferta/jvc-ax-555-zn ... 8149035809
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmacniacz-jvc-ax-472
https://allegrolokalnie.pl/oferta/jvc-ax333-dobry-stan
Tak jak pisze Wojtek, podziel sobie budzet i zadawaj pytania w odpowiednich dzialach. Na razie doradzanie mija sie z celem bo nie wiemy ile chcesz wydac. Generalnie te JVC to dobre wybory - mówie tu o modelach ogólnie a nie o tych konkretnych egzemplarzach w tej cenie.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
marcinspider

Wojtek pisze:
wczoraj, 14:01
Wybacz, ale nie róbmy proszę jednego wątku o każdym typie sprzętu. Od tego mamy poszczególne działy na forum.
Sam będziesz musiał sobie jakoś podzielić budżet.
Jasne, przerzuce temat wzmacniacza do odpowiedniego działu
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
wczoraj, 14:17
Tak jak pisze Wojtek, podziel sobie budzet i zadawaj pytania w odpowiednich dzialach.
Jak Q Wojtek? :) Przecie ja to napisałem już. Co tam ma_Ciek na oczach w tej owczarni.. kłaki Q!?
Dobra idę se.. bo tu Q je..ny nepotyzm jak H! :mrgreen: :roll:

p.s. oczywiście, że drobiazg i mam to w dupie, ale to nie pierwszy raz..

p.s. bis". Skoro tak to po internetowemu będzie: Mejwi forma czasu teraźniejszego jest niepoprawna dla czynności dokonanej. Język Polska, trudna język. Zatem nie pisze lecz napisał.. choć to akurat ktoś inny "napisał" :lol:
Spadaj! :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mawis po prostu bezpiecznie założył, że Wojtek pewnie już coś takiego tutaj napisał, bez sprawdzania faktów (bo i po co?).
Całkiem lojalnie zarazem.

A potem na sekretarce słyszę "łubu-dubu, łubu-dubu, niech ży-je nam admin naszego forum, niech żyje nam! To byłem ja, Mawis Wacław, forumowicz trzeciej klasy" ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
marcinspider

Oj tam, pogodzę Was :lol: Zapewne Mawis czytał tak jak ja, od dołu a ostatni post w tym temacie był faktycznie Wojtka. Ale oczywiście darkman pierwszy zwrócił mi uwagę by pisać oddzielnie w odpowiednich tematach :!:

Ale w tym zamieszaniu, zerkniecie na pytanie gdzieś wyżej w poście nr 6 o Duala :D
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
wczoraj, 14:57
Mawis pisze:
wczoraj, 14:17
Tak jak pisze Wojtek, podziel sobie budzet i zadawaj pytania w odpowiednich dzialach.
Jak Q Wojtek? :) Przecie ja to napisałem już. Co tam ma_Ciek na oczach w tej owczarni.. kłaki Q!?
Dobra idę se.. bo tu Q je..ny nepotyzm jak H! :mrgreen: :roll:

p.s. oczywiście, że drobiazg i mam to w dupie, ale to nie pierwszy raz..

p.s. bis". Skoro tak to po internetowemu będzie: Mejwi forma czasu teraźniejszego jest niepoprawna dla czynności dokonanej. Język Polska, trudna język. Zatem nie pisze lecz napisał.. choć to akurat ktoś inny "napisał" :lol:
Spadaj! :D
Jesu qufa...dobra juz dobra siem nie będę odzywał... :snooty:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
wczoraj, 15:08
Mawis po prostu bezpiecznie założył, że Wojtek pewnie już coś takiego tutaj napisał, bez sprawdzania faktów (bo i po co?).
Całkiem lojalnie zarazem.

A potem na sekretarce słyszę "łubu-dubu, łubu-dubu, niech ży-je nam admin naszego forum, niech żyje nam! To byłem ja, Mawis Wacław, forumowicz trzeciej klasy" ;)
Et tu, Brute, contra me?? :snooty:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

darkman pisze:
wczoraj, 14:57
nepotyzm jak H!
Nie "H", a "Ch", jeśli już mowa polska nam bliska :morda:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Paweł ale to było o kolegach przez "duże H" :)
p.s. wiem, że nie ma dużego H, tylko jest wielka litera H, ale koledzy mali to i pisownia dostosowana :D . Jak ja tam wpadnę to tej Howczarni, to wszystkie owce na łyso!
marcinspider pisze:
wczoraj, 15:24
zerkniecie na pytanie gdzieś wyżej w poście nr 6 o Duala
ale, że co? Wszystkie Duale są fajne. Gdyby tak nie było to by ich ludzie się nie pozbywali. :)
No jak wyżej napisałem, nie masz za bardzo marginesu wyboru. A ponieważ .. to dodam - ma Łukasz sprzęty robione zwykle przez dwóch bdb serwisantów. Duale najczęściej są od Olszy i to jest wystarczająca rekomendacja.
Natomiast co do modelu, to nie masz za bardzo argumentów budżetowych np na serię 7xx Duala. Bierz co jest i tyle. Jednak jeszcze poczytaj o wybranym/oferowanym modelu, bo Duale mają kilka specyficznych cech w zależności od modelu, które czasem mogą być kłopotliwe np dobór headshella, choć da się z tym żyć.
Z drugiej strony skoro budżet 1500.. to nawet przyzwoity w dolnych rejestrach - "idź do tematu gramofon do 1500" i pogadacie. Popatrz na giełdę forumową, może ktoś, coś oferuje?
ODPOWIEDZ