Prośba o pomoc w wyborze (walce z małżonką ;))

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
marcinspider

Prośba o pomoc w wyborze (walce z małżonką ;))

Post autor: marcinspider »

Witajcie,

stoję przed wyborem pierwszego gramofonu. Ogólnie temat błądził mi w głowie od dłuższego czasu, ale nigdy nie było czasu by go zgłębić i zabrać się na bardziej poważnie do zakupu. Aż tu początkiem stycznia żona sama poruszyła temat winyli...więc domyślacie się, że jak druga połówka naciska to trzeba działać :lol:

Rozpocząłem jak zapewne większość mało świadomych od googla, więc drogą odrzucania najtańszych, drogą ogólnych opinii dotarłem do modeli Audio Technica. W sumie pewnie bym któryś nowy egzemplarz wybrał (byłem już prawie zdecydowany na AT-LP120X...) ale trafiłem na Wasze forum i trochę mi zaburzyło koncepcję :D Choć żona dalej obstaje przy zakupie pozycji ze sklepu

Biorę pod uwagę zakup używanego modelu ale nie znam się na gramofonach od strony technicznej, więc zapewne samemu będzie mi cholernie ciężko sprawdzić dany model czy wszystko gra czy ewentualnie i co jest w nim do naprawy. Dlatego pewnie używany wolałbym kupić od pewnego sprzedawcy - tutaj pytanie czy jesteście w stanie polecić kogoś z allegro, olx kto sprzedaje faktycznie po serwisie a nie po wizualnym odświeżeniu (optymalnie Kraków + 200km, choć wiadomo że dla okazji można się przejechać) lub od pewnego sprzedawcy z forum - tu zapewne uderzę z pytaniem do Łukasza

Idąc do kwestii najważniejszej a więc budżetu...na całość zestawu tj. gramofon / wzmacniacz / głośniki chciałbym wydać max 1,5k. I tak, wiem że będzie ciężko i mało optymalnie. Ale początki nie zawsze są łatwe a w drodze jeszcze plany remontowe. W drodze pewnego kompromisu i ograniczenia mógłbym z budżetu wyciągnąć głośniki i na początek podłączyć wzmacniacz poprzez wejście aux do Panasonic SA-PMX90 lub po prostu użyć samych głośników z tej wieży. Wtedy coś więcej zostaje na sam gramofon, zawsze przy dobrej ofercie mógłbym rozważyć delikatne zwiększenie budżetu

Co do wzmacniacza, z bardziej budżetowych widziałem w tematach polecany JVC A-X1 (X2), który podobno ma znośny przedwzmacniacz gramofonowy - no chyba, że polecacie coś bardziej adekwatnego.

Co do samego gramofonu, nie mam wymagań czy manualny, pół- czy automat; czy pasek czy dd. Chciałbym generalnie coś co na początek będzie dla laika wystarczające wg Was i co nie będzie wymagało dalszego nakładu (tutaj oczywiście pomijam, że coś może się zepsuć po jakimś czasie bo sprzęt wiadomo ma swoje lata). Jesteście w stanie polecić jakieś modele które po serwisie i z jakąś przyzwoitą wkładką i igłą na początek powinny kosztowałyby te 1-1,5k? Ciężko mi przeglądając allegro czy olx odnieść się do ceny, bo nie wiem czy adekwatna do obecnych realiów rynku

Z góry dzięki
Marcin
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Prośba o pomoc w wyborze (walce z małżonką ;))

Post autor: Mawis »

Cześć , bądź dobrej myśli. Coś sie wymysli :) . Kierunek Łukasz to dobry pomysł, juz teraz ma chyba cos ale raczej powyzej budzetu zdaje sie. Ale pewnie coś mu spadnie z Tira wiec pytaj go.
Co do wzmacniacza to kierunek JVC to dobry trop. Ten a-x1 to dobry wybór . Podobnie inne modele, szukaj ax 222, 333, 4xx czy nawet 5xxx.
Powodzenia!
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ