Mariozdt pisze: ↑17 gru 2025, 10:29
A dlaczego on tak długo nie znalazł nowego właściciela, bo to raczej nie jest jedynie kwestia ceny
To bardzo złożone pytanie. I nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Ten akurat sprzęt jest świetny i z bdb ręki.
Jednak popyt na forum to kwestia zupełnie pozanormatywna.
Przyczyny mogą być i są dość interdyscyplinarne.
Ze swojej strony dodam, że ludzie są leniwi, to po pierwsze. Jak nie przypominasz, to strony do tyłu nie odwrócą. Z drugiej to dość małe środowisko u nas tu. Z kolejnej zaś to nie kwesti ceny lecz bardziej budżetowe. większość poszukujących pierwszego gramofonu dysponuje małym budżetem itd.. itp, szkada nawet czasu by wyliczać domniemane przyczyny.
Dla udowodnienia powyższej ceny dodam, że mój Sony PSX60 w świetnym stanie i w doskonałej kompletacji wisi w ogłoszeniach nadal, bo jest nieodświeżany w ogłaszaniu, a poniekąd aktualny. Co prawda to gramofon żony obecnie, a Ona nie zamierza sprzedawać.. (bo chyba zwariowałem i mam swój, więc od jej wara) i cena też zbyt atrakcyjna już w tej chwili musiałaby ulec weryfikacji in ++. Ot nikt nie zagląda do starych ogłoszeń. Itd..itp..
Idąc dalej w płytach ludzie w większości nie wiedzą co to LZ label maroon i oczekują, że jego cena to np 150 zeta - nie tędy droga, zaś label "warner plant" wydaje im się słaby, bo nie jest to pierwszy press, choć mało osób widziało w ogóle ów pierwszy iwie jak wygląda. No taki świat. Czasem ktoś ma misję edukacyjną do wykonania, a czasem nie. I tyle.
Reasumując, że coś długo nie idzie w żaden sposób nie może stanowić ani o jakości, ani o klasie oferowanego item.
Przykłady to wkładki, płyty, gramofony i wzmacniacze. W pewnym sensie zwłaszcza zwzmacniacze. W najmniejszym igły w mojej opinii, bo tego ludzie zawsze szukają jakoś tam i chętnie pozyskują.