Kupię używany gramofon

Zablokowany
Mariozdt

Kupię używany gramofon

Post autor: Mariozdt »

Witam. Chętnie kupię używany gramofon - CENA DO 5 TYS. ZŁ

Zależy mi żeby spełniał poniższe cechy :
- był po serwisie , w pełni sprawny mechanicznie / elektronicznie z jakąś gwarancją rozruchową dłuższą niż 7 dni :D
- nie musi być automat / półautomat - może być pełny manual - im mniej wynalazków/ udogodnień tym lepiej
- nie wymagał przerabiania zasilania / przetwornic / trafo
- posiadał dobrej jakości interkonekt do spięcia go z przedwzmacniaczem
- posiadał dobre / bardzo dobre tłumienie drgań
- posiadał ramię typu S
- napęd: może być zarówno paskowy jak i bezpośredni
- posiadał regulację wysokości ramienia
- AS działający - dowolne rozwiązanie byle skuteczne
- waga ramienia średnia
- bez przedwzmacniacza
- posiadał pokrywę z normalnymi śladami użytkowania
- najlepiej bez headshella, wkładek i innych wymiennych akcesoriów

Pozdrawiam i liczę na odzew.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2025, 09:46 przez Mariozdt, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Kupię używany gramofon

Post autor: darkman »

Mariozdt pisze:
17 gru 2025, 09:23
Nie podaje przedziału cenowego,
Oczywiście można i tak, ale to jest kluczowa informacja dla ofert zwrotnych.
Ale tak od 1000 do 9000 powinieneś coś sensownego dostać, uwzględniając wymagania z grubsza.
Mariozdt

darkman pisze:
17 gru 2025, 09:38
Mariozdt pisze:
17 gru 2025, 09:23
Nie podaje przedziału cenowego,
Oczywiście można i tak, ale to jest kluczowa informacja dla ofert zwrotnych.
Ale tak od 1000 do 9000 powinieneś coś sensownego dostać, uwzględniając wymagania z grubsza.
Dobrze, masz rację wobec tego ustalmy filtr na poziomie 5 tys. zł
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

A na giełdzie przypadkiem nic nie leży w tych kryteriach? :think:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Coś tam jest...
Proponuję swój:
viewtopic.php?f=59&t=19167
W gratisie dorzucę miarkę:
viewtopic.php?p=505301#p505301
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

mrcnoos pisze:
17 gru 2025, 10:09
Proponuję swój:
Cena skrojona pod zapytanie :morda:

Tak czy siak - bardzo fajny sprzęt i dobrze by było jakby w końcu znalazł nowego właściciela :)
Wsparcie finansowe forum
Mariozdt

Wojtek pisze:
17 gru 2025, 10:17
mrcnoos pisze:
17 gru 2025, 10:09
Proponuję swój:
Cena skrojona pod zapytanie :morda:

Tak czy siak - bardzo fajny sprzęt i dobrze by było jakby w końcu znalazł nowego właściciela :)
Dziękuję.
Popatrzę, poczytam i wrócę do Ciebie pewnie z pytaniami bo nie znam kompletnie tego sprzętu .
A dlaczego on tak długo nie znalazł nowego właściciela, bo to raczej nie jest jedynie kwestia ceny ( choć pewnie oczywiście też) . ?
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mariozdt pisze:
17 gru 2025, 10:29
A dlaczego on tak długo nie znalazł nowego właściciela, bo to raczej nie jest jedynie kwestia ceny
To bardzo złożone pytanie. I nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Ten akurat sprzęt jest świetny i z bdb ręki.
Jednak popyt na forum to kwestia zupełnie pozanormatywna.
Przyczyny mogą być i są dość interdyscyplinarne.
Ze swojej strony dodam, że ludzie są leniwi, to po pierwsze. Jak nie przypominasz, to strony do tyłu nie odwrócą. Z drugiej to dość małe środowisko u nas tu. Z kolejnej zaś to nie kwesti ceny lecz bardziej budżetowe. większość poszukujących pierwszego gramofonu dysponuje małym budżetem itd.. itp, szkada nawet czasu by wyliczać domniemane przyczyny.
Dla udowodnienia powyższej ceny dodam, że mój Sony PSX60 w świetnym stanie i w doskonałej kompletacji wisi w ogłoszeniach nadal, bo jest nieodświeżany w ogłaszaniu, a poniekąd aktualny. Co prawda to gramofon żony obecnie, a Ona nie zamierza sprzedawać.. (bo chyba zwariowałem i mam swój, więc od jej wara) i cena też zbyt atrakcyjna już w tej chwili musiałaby ulec weryfikacji in ++. Ot nikt nie zagląda do starych ogłoszeń. Itd..itp..
Idąc dalej w płytach ludzie w większości nie wiedzą co to LZ label maroon i oczekują, że jego cena to np 150 zeta - nie tędy droga, zaś label "warner plant" wydaje im się słaby, bo nie jest to pierwszy press, choć mało osób widziało w ogóle ów pierwszy iwie jak wygląda. No taki świat. Czasem ktoś ma misję edukacyjną do wykonania, a czasem nie. I tyle.
Reasumując, że coś długo nie idzie w żaden sposób nie może stanowić ani o jakości, ani o klasie oferowanego item.
Przykłady to wkładki, płyty, gramofony i wzmacniacze. W pewnym sensie zwłaszcza zwzmacniacze. W najmniejszym igły w mojej opinii, bo tego ludzie zawsze szukają jakoś tam i chętnie pozyskują.
Mariozdt

darkman pisze:
17 gru 2025, 10:55
Mariozdt pisze:
17 gru 2025, 10:29
A dlaczego on tak długo nie znalazł nowego właściciela, bo to raczej nie jest jedynie kwestia ceny
To bardzo złożone pytanie. I nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Ten akurat sprzęt jest świetny i z bdb ręki.
Jednak popyt na forum to kwestia zupełnie pozanormatywna.
Przyczyny mogą być i są dość interdyscyplinarne.
Ze swojej strony dodam, że ludzie są leniwi, to po pierwsze. Jak nie przypominasz, to strony do tyłu nie odwrócą. Z drugiej to dość małe środowisko u nas tu. Z kolejnej zaś to nie kwesti ceny lecz bardziej budżetowe. większość poszukujących pierwszego gramofonu dysponuje małym budżetem itd.. itp, szkada nawet czasu by wyliczać domniemane przyczyny.
Dla udowodnienia powyższej ceny dodam, że mój Sony PSX60 w świetnym stanie i w doskonałej kompletacji wisi w ogłoszeniach nadal, bo jest nieodświeżany w ogłaszaniu, a poniekąd aktualny. Co prawda to gramofon żony obecnie, a Ona nie zamierza sprzedawać.. (bo chyba zwariowałem i mam swój, więc od jej wara) i cena też zbyt atrakcyjna już w tej chwili musiałaby ulec weryfikacji in ++. Ot nikt nie zagląda do starych ogłoszeń. Itd..itp..
Idąc dalej w płytach ludzie w większości nie wiedzą co to LZ label maroon i oczekują, że jego cena to np 150 zeta - nie tędy droga, zaś label "warner plant" wydaje im się słaby, bo nie jest to pierwszy press, choć mało osób widziało w ogóle ów pierwszy iwie jak wygląda. No taki świat. Czasem ktoś ma misję edukacyjną do wykonania, a czasem nie. I tyle.
Reasumując, że coś długo nie idzie w żaden sposób nie może stanowić ani o jakości, ani o klasie oferowanego item.
Przykłady to wkładki, płyty, gramofony i wzmacniacze. W pewnym sensie zwłaszcza zwzmacniacze. W najmniejszym igły w mojej opinii, bo tego ludzie zawsze szukają jakoś tam i chętnie pozyskują.
Może to też wiesz być trochę urok sprzętu , który nie ma odpowiednika na rynku tj. nie wychodził z fabryki i nie jest dostępny na półce, żeby go z czymś gotowym - tym samym - podobnym porównać .
Bo tu masz tylko jako punkt odniesienia części ( ramię / talerz) a nie kompletne "dzieło", które stworzyłeś wkładając w to swoją kreację, czas i wiedzę o tym co tworzysz .
Prośba o podanie wymiarów na początek i przenieśmy się może na kanał prywatny, żeby nie zanudzać kolegów :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Prawda jest taka że mrcnoos daje też opcję zakupu samego napędu i wtedy sam sobie dobierasz jakie ramię tam chcesz wsadzić, więc pełen luksus tak jakby, ale samo ramię Sony jest spoko. Nie wiem też z jakiego gramofonu "wychodzisz" więc trudniej się odnieść na ile by to byłby upgrade.

Nowa plinta też robi swoje.

A jak sprzęt nie schodzi to jest to też jakaś podstawa do negocjacji :morda:

Żeby nie było - sam posiadam gramofon oparty o ten sam napęd Victora co tutaj.
Bardzo fajny i też po słowie z Ukaniu - łatwy w konserwacji/ew. naprawie.
Wsparcie finansowe forum
Mariozdt

Wojtek pisze:
17 gru 2025, 12:10
Prawda jest taka że mrcnoos daje też opcję zakupu samego napędu i wtedy sam sobie dobierasz jakie ramię tam chcesz wsadzić, więc pełen luksus tak jakby, ale samo ramię Sony jest spoko. Nie wiem też z jakiego gramofonu "wychodzisz" więc trudniej się odnieść na ile by to byłby upgrade.

Nowa plinta też robi swoje.

A jak sprzęt nie schodzi to jest to też jakaś podstawa do negocjacji :morda:

Żeby nie było - sam posiadam gramofon oparty o ten sam napęd Victora co tutaj.
Bardzo fajny i też po słowie z Ukaniu - łatwy w konserwacji/ew. naprawie.
Wychodzę z czegoś co się nie chce zepsuć pomimo, że liczyłem po cichu że tak się stanie :D - jest to prezent od mojej żony , który dostałem dwa lata temu pod choinkę - Teac TN 3b - więc już mniej więcej wiecie jaki jest punkt startu. Skupiłem się w pierwszej fazie na zbudowaniu akceptowalnego dla mnie ( dla moich uszu) toru, przedwzmacniacz black cube II, wzmacniacz Naim Nait Si, kable , kolumny Polk ES 60, wkładki MM, MC , i kable, płyty z czasów gdzie winyl był podstawowym źródłem na którym "sprzedawany był dźwięk.
W tym Teac wyregulowałem obroty bo były nie takie, podniosłem ramię za pomocą 3mm dystansu , dodałem gruba matę na talerz, wytłumiłem talerz od spodu oraz wykleiłem wnętrze masą butylową.
Zrobiłem sobie też platformę DIY antywibracyjną pod gramofon.
Więc tak to wygląda na starcie. Teraz przyszedł czas na gramofon. Cała historia w skrócie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No to myślę że ten gramek od mrcnoosa fajnie pod ten setup pasuje + widać że lubisz DIY to tym bardziej.
Będziesz mógł w razie czego kombinować z ramionami, a napęd już będzie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mariozdt pisze:
17 gru 2025, 11:13
Prośba o podanie wymiarów na początek i przenieśmy się może na kanał prywatny, żeby nie zanudzać kolegów :D
Kolego Marioz, to pisz PW do Marcinka @mrcnoos, bo to jego sprzęt (mój PSX60) nie jest obecnie na sprzedaż, choć czasem jest zapytanie i chętny, ale zwykle odmawiam w wyniku prostych negocjacji).
Wymiary, ramiona, modele, napędy itp wielorakich Sony masz w dziale Gramofony-Sony-, dział bdb zrobiony i zadbany. Uzyskasz też odpowiedź na każde postawione pytanie.
Mariozdt

darkman pisze:
17 gru 2025, 12:59
Mariozdt pisze:
17 gru 2025, 11:13
Kolego Marioz, to pisz PW do Marcinka @mrcnoos, bo to jego sprzęt (mój PSX60) nie jest obecnie na sprzedaż, choć czasem jest zapytanie i chętny, ale zwykle odmawiam w wyniku prostych negocjacji).
Wymiary, ramiona, modele, napędy itp wielorakich Sony masz w dziale Gramofony-Sony-, dział bdb zrobiony i zadbany. Uzyskasz też odpowiedź na każde postawione pytanie.
Jasne, przez nieuwagę powiązałem swoją prośbę z Twoim postem.
Z @mrcnoos rozmawiamy.
Pozdrawiam
Mariozdt

Gramofon zarezerwowałem u @mrcnoos. Także nie szukam już .Dziękuję.
Zablokowany