Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Re: Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

Post autor: SimonTemplar »

martin.h pisze:
05 gru 2025, 20:07
Chciałem kiedyś kupić wydanie od Analogue Production, ale
Nie ma to jak dobra używka :clap:

RON CARTER GOLDEN STRIKER
U mnie spokojne pomykanie po strunach przy szklaneczce wypełnionej procentami szkockimi.
Roland ciągle mnie zachwyca. 88 lat na karku i jeszcze ma siłę. Łatwiej wymienić pewnie tych z którymi nie zagrał. Fajny Live. Płyta godna polecenia. Zacnie wydana. Bonusowo autograf. Miłego wieczoru 🥃
Załączniki
IMG_1944.jpeg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

martin.h pisze:
05 gru 2025, 20:07
Darkmana rozumiem bo z MoFi to teraz z plebsem zadawać się nie będzie :lol:
No proszę.. Ciebie Marti. MoFi to podła cyfra, przecież. I nie mają Erica. Dziady! :)
Five Spot mam na jakimś współczesnym wydaniu tylko. Aż sprawdzę btw, ależ tu jest skład, Booker, Waldron..miodzio.
Generalnie to słabo u mnie, bo płyty Dolphyego są drogie i w słabych wydaniach z tego co dostępne.

BTW, jakieś bodaj dwa tytuły Bookera mają teraz w zapowiedziach BN TP i CV. Must mieć.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Miłość i Lester, bo miałem dorzucić to pierwsze wydanie, Lu pisał wcześniej.
To z cyklu albumy czekające na swoje edycje LP. Wydało to Biodro Rec. z Gdańska. Wtedy było w preorderze, stare dzieje. Była to jednak wówczas sensacja, a i dziś by była!
Pewnie to wydadzą, przypuszczalnie chodzi o jakieś restrykcje co do praw (może wydali tylko ja nic nie wiem).
9-10 czerwiec 1997, nagranie w Studio Polskiego Radia, Gdańsk.

Tę płytę trzymam jednak z zestawem AAOC, na półce CD, bo Ansamble mam niby całość ale na CD, płyt zaledwie kilka bo winyle były zawsze okropnie drogie i ciężko dostępne. Tam w komplecie ze dwa tribute Josepha Jarmana dla Lestera.
AAOC byli w Polsce coś dwukrotnie, aż dziwne bo nic na LP się nie ukazało, a szkoda. Koncert z Kongresowej swego czasu chodził w TV i nagrałem na VHS'a hihi.
Załączniki
IMG_4178.jpg
IMG_4177.jpg
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

John Coltrane - Giant Steps (Mono)

Zupełnie przypadkowo trafiłem na wydanie Rhino z 2017 roku, tip-on, czarny label jak w first pressie i brzmi obłędnie 8-) I to za stówkę :D
FB_IMG_17651323984737808.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
martin.h

Soul Brothers - Milt Jackson & Ray Charles

Ale ja lubię te płytę i pamiętam jak się zdziwiłem jak przyszła, a tam gruba okładka tip-on :D I wcale nie kosztowała fortuny :lol:
Dobre wznowienie Rhino/Atlantic, mono na czarnym labelu z masterem Kevina Gray'a.
I to co mnie zdziwiło to, że Ray gra też na alcie, a Milt wiadomo czlowiek orkiestra, jest gitara, pianino, vibrafon.
FB_IMG_17651358998436567.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Słucha się, słucha :) U mnie Miles, lubie jego płyty z lat 80tych a tu dodatkowo albo jak zwykle świetny skład: Marsalis, Scofield, Foster, Jones...
Miles Davis - Decoy
Załączniki
IMG_20251209_134846085.jpg
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h

Makaya McCraven - Universal Beings

Płyta, której od jakiegoś czasu nie było na rynku, wznowienie w ramach serii IA11. Lubię tego artystę, a po listopadowym koncercie jeszcze bardziej.
Zapis z 4 improwizowanych sesji, dużo gości, jest Shabaka, Nubya Garcia, Jeff Parker. Miodzio 8-)
FB_IMG_17655645510105116.jpg
Awatar użytkownika
martin.h

The John Coltrane Quartet Plays

Płyta, której chyba na forum nie było, Coltrane z najlepszych czasów (free), wydanie Acoustic Sounds Series, czyli top, obecnie na Amazonie za 161 zł.
FB_IMG_17655714910255438.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

:clap:
super!
Dwie moje ulubione serie z Impulsem - Verve by request i Verve vault. Tu świetna cena jak na ASS.

BTW, zbierajta na Milesa: 30 stycznia premiera, Miles Davis (II Wielki Quintet)
The Complete Plugged Nickel Live 1965 (10 Vinyl)
W zapowiedziach też wznowienie na 8 CD.
Max rekomendacja z mojej strony, to jedne z najciekawszych nagrań kwintetu Milesa z Shorterem, ever.
preorder np:
https://www.swiatksiazki.pl/the-complet ... uzyka.html

Wznowienia są na 100lecie Milesa.
Sam prawdopodobnie nie nabędę, bo mam pierwotne wydanie tego boxu 8 CD, już tak z 15 lat albo i lepiej, ale będę Wam kibicował! Bo wydanie zacne.
Wersja Winylowa "dla biednych jak ja" powinna też być jako higlight jedno czy dwupłytowy.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

darkman pisze:
13 gru 2025, 08:19
BTW, zbierajta na Milesa: 30 stycznia premiera, Miles Davis (II Wielki Quintet)
TAK! Zdecydowane "Must Have" dla fanów Milesa.
Pozwolisz Darku że rozwinę troszkę temat i dodam swoje trzy grosze ;)
darkman pisze:
13 gru 2025, 08:19
Wersja Winylowa "dla biednych jak ja" powinna też być jako higlight jedno czy dwupłytowy.
Z okazji RSD Black Friday 2025 Sony wypuściło 2 płytowe wydanie a na nim cały drugi set z 23go Grudnia 1965! Taki trailer przed x10LP boksem.
https://www.discogs.com/release/3577542 ... Second-Set
IMG_2006.jpeg
Świetne zagranie z marketingowego punktu widzenia. Już wyjaśniam. Otóż jest niepewność wśród fanów czy ten box da radę pod kontem jakości dźwięku? Czy to AAA czy digital? Kto to masterował i gdzie będzie tłoczone? Pytań sporo, gorzej z odpowiedziami. Informacje jakie możemy uzyskać z ogłoszenia to: " ...cut from the high-res Mosaic masters and pressed on 140-gram black vinyl..." i itd. Fora internetowe jak zwykle zgłębiają temat ale potwierdzonych odpowiedzi nie ma (domysły raczej).
Ja mam za to swoje spostrzeżenia :mrgreen:
Wydanie dwupłytowe RSD Black Friday dało mi odpowiedź na kilka z tych pytań. Wg moich rozkmin jest to dokładnie to samo tłoczenie/mastering który dostaniemy w x10 płytowym boksie. Obie płyty są wytłoczone idealnie. Płaskie i bez żadnych defektów wizualno dźwiękowych. 100% jakość. Są opinie od innych nabywców że pofalowane itp historie. To się zdarza ale z tego co widzę to odsetek skarżących się jest relatywnie niski. Musimy tu wziąć poprawkę (szczególnie na opinie z discogs). Ludzie są bardziej "zmotywowani" napisać jak im coś nie pasuje niż spędzać czas na pozytywnych opiniach. Taka Sajmona spiskowa teoria dziejów :doh:
Najważniejsze pytanie czyli "Jak to brzmi???". Śpieszę poinformować że BARDZO dobrze :clap: .Słucha się z wielką przyjemnością. Byłem sporo zaskoczony tym, jak detaliczny, czysty i przestrzenny dźwięk mają te stare nagrania. A ten klimat jaki tworzą ludzie i dźwięki w tle - miód na uszy. Jest magia.
Wątpliwości pozostają co do jakości wykonania 10 płytowego boksu, okładek itp. Na jakość oprawy w stylu AP UHQR czy MoFi One-Step bym nie liczył natomiast popatrzcie na cenę. Wg mnie jak za x10 lp jest całkiem ok. Jak przy tej cenie dostanę kopię 10 płyt tego, co dostałem w wydaniu RSDx2 to już jestem happy bunny :dance: Jak ktoś ma czas i ochotę to poczytajcie sobie treść z fotek. Jest tam sporo odpowiedzi ;)

Podsumowując. W końcu doczekaliśmy się reedycji na x10 LP "The Complete Plugged Nickel Live 1965"!!! Drugi wielki quartet Milesa w ponad siedmio-godzinnym występie. Długa sesja się zapowiada!
Panowie ja w to idę jak dzik w żołędzie i już biere wolne w pracy :D
Załączniki
IMG_2008.jpeg
IMG_2007.jpeg
IMG_1997.jpeg
IMG_2012.jpeg
IMG_2010.jpeg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

A tak własnie tego hajlajta miałem na myśli, tylko już nie sprawdziłem pisowni ani czy to 2LP :) Dzięki Szymon.
Mój box jest z 1995 na Legacy. Musiał być długo na rynku, bo kupiłem nówkę jeszcze w starym sklepie po "Jabłkowskich" był tam świetny Traffic swego czasu z całym piętrem płytowym, jakoś na początku XXI wieku brałem. Cenówki już nie mam, ale piszę to tytułem ceny tego wydania 10LP.
Box co do opakowania jest w fanym tekturowym pudełku ale to nie ta klasa co seria "metalowa", której mam coś 4-5 wydań.. no może 4 bo Evansa nie brałem, a In A Silent Way jest też kartonowy, a i Miles and Coltrane (czerwona blacha) też nie brałem bo całość tam publikowaną mam na winylach.
No właśnie, nie wiem ile za ten box 10LP ziewają w UK, ale tu jak linkowałem 1tk. Czy to dużo?
I tak i nie w mojej opinii.
Bo niby jak za sztukę to looz, jak za 10 LP z tego samego set klubowego w sali Plaza, to drogawo lekko.
Oczywiście sekstet Milesa mimo de facto niemal takiego samego repertuaru (tu się różni akurat), nigdy nie grał tak samo. Zatem to esencja i tip top brzmienia 65' z Shorterem i Hancockiem.. Tonnym.. no szkoda gadać, lepiej klęknąć od razu i po sprawie.. pare piw mniej.. no nie bardzo jednak :lol:
Dlaczego tak uważam, bo mieć, a nie mieć to ogromna róznica, ale u mnie set 4 nadal nie jest otwarty. Zapieczętowany*. Uwielbiam ten gig i to poza Blackhowkiem mój bodaj najbardziejszy, jednak 10LP czy 8 CD, to kawał słuchania.
Reasumując, dobra cena to po max 80 za płytę. Moim zdaniem. Czyli 8 stówek i wyciągam portfel.. o kurde, nie mam chyba tyle, ale coś by się wymyśliło pewnie. Dozbierać? No jest to jakieś rozwiązanie w sumie.
A pro po boxu CD - linear notes jest słaby i cienki, koło tych z metalic boxów to on nawt nie stał. Tamte mają po 100 stron z kupą informacji w bdb formie graficznej, tylko ten format.. mały, ale cóż, hm :doh:

* stwierdziłem to przed chwilą z ogromnym zdumieniem, ale tak jest. Nie mam pojęcia jak się to uchowało, pewnie tak - zwykle rozpoczynam słuchanie setów po kolei, od jedynki, a 7 december 65, set ostatni i pewnie, aż tak długo nie słuchałem nigdy w ciągu :D .. a może zostawiłem na deser. Czy to już? Teraz?! Cholera, może!
No cóż to wydawnictwo dla koneserów. Tacy nie patrzą na cenę. To też prawda, ale i truizm swego rodzaju.
(zrobię fotki tego mojego set 8CD i dorzucę dla potomności).
Chyba się jednak złamię na te 10LP.. :think: :scared-eek:
Awatar użytkownika
SimonTemplar

darkman pisze:
13 gru 2025, 14:02
Chyba się jednak złamię na te 10LP..
:) A co tam. Raz się żyje. Inna sprawa co z tymi cudeńkami zakupionymi zrobią nasze spadkobiercy :think:. Byle się zapoznali zanim przepiją. Zdrówko :obscene-drinkingcheers:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Doobraaa słucham. Zacząłem od disc 3 december 22 1965, tym razem.
Jest lekko archaicznie, naturalnie, tło klubu słyszalne, nieco myszowate, ale tak to pamiętam. Jest atmosfera.
Nagrania dość hm.. surowe. Nie wiem czy to dobre słowo, ale jakoś tak.
Muszę sprawdzić w linear notes co to za master i czy było "oczyszczane" cyfrowo.

Miałem się nawet doradzić żony, czy bierzemy Wish you na 50kę czy Milesa z Nickela, ale to daremny trud, od razu zaczęła podrygiwać i: O! Miles, to jest muzyka!
.. no to co się bede pytał gupio?
(tylko zeznałem półgębkiem: "Bartek też nie bierze Pinków" .. i widzę ten uśmieszek aprobaty 8-) .. eh.. no przecież mamy ten tytuł.
No mamy. Kilka.

disc 6., teraz zarzuciłem december 22 1965 third set, tromba bardzo wyraxna w pierwszym planie, sekcja robi tło w planie, Hancock akcentuje na ciszy. Publika spokojna, bo już na lekkim rauszu lub dopiero, Shortera na razie nie słychać.. na siku poszedł lub pali w kulisie.. eee tam chyba nie ma kulis.
No jest i Wayne, typowa nosówka tenorowa i potem piękny ciąg tenorowy jakby od niechcenia, rozwija impro i zwiększa tempo. Czad!
Awatar użytkownika
martin.h

Michał Barański - No Return No Karma

Powrót serii Polish Jazz po 2 latach przerwy, i powrot Michała Barańskiego po dobrej plycie Masovian Mantra.
Widac nową jakość, ładna okładka, grubaśny winyl 200g, a muzyka jak to serii Polish Jazz rewelacja 8-)
2 miesiące czekałem na tę płytę od momentu jak pierwszy raz przesłuchałem, dobry materiał.
FB_IMG_17656532054874853.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Tak, muszę nabyć ten vol.90. Tej Mazowii mantry w końcu chyba nie mam, bo zdaje się jak chcieliśmy zamówić z Bartkiem, to nas wywaliło i były tylko CD jakoś w podaży, a zdaje się kasę wzięli wcześniej czy coś nawet - nie pamiętam, bo mieliśmy z buta odbierać w ŚK. Potem zapomniałem o niej :) :doh: aha nadal tego nie mam na winylu, sprawdziłem czyli dobrze pamiętam. eee to kicha Panie :roll:

Martin, to jest to wydanie 200g z tą obi_wolutą jakby? Za 103 widzę, brać?

p.s. jeszcze coś z zapowiedzi PJ, Przemek Psikuta puszczał, ale mnie się nie podobało, więc nie kupię raczej - zapomniałem co, al e straszniejsze niż Orfowska Carmina burana, a tegoż nie lubię się bać gdy słucham.

No fajnie, czyli zakup PF 50's oddala się bezpowrotnie (kupa krytycznych ocen w necie jednak tytułem sensu), bo jeszcze widzę Elvina Jonesa z Davisem Richardem na Verve by request. A to nibydźwiedzie lubią najbardziej :D i drugi Jones na Vinyl Classic, jest też.
ODPOWIEDZ