Kolego przepraszam że się wtrace ale mi chodziło o myciu w ciepłej wodzie szmatką z mikrofibry ale mokrą szmatką. Ja nie miałem na myśli wycierania. Tylko odłożyłem umyty winyl do wyschnięcia.
Mycie winyli ciepłą wodą
-
tomsoul
- Gramofon: Technics SL-BD2
Re: Mycie winyli ciepłą wodą
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
tomsoul
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Myję na myjni, spłukuję, a osuszam bo taki mam zwyczaj. Żeby nie było zacieków po kurzu i wodzie.
- dale
A to dałeś ciała... Przyjąłem że to był skrót myślowy, no i znowu się przeliczyłem licząc na czyjąś inteligencję.
-
tomsoul
Ty nie bądź taki przemądrzały bo jeśli twoja inteligencja sprowadza się do skrótów myślowych to nie mamy o czym gadać.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
tomsoul
Ja się odnosze do tego, ty skrócie myślowy... Jak rozpoczynałem ten wątek nie pisałem nic o wycieraniu winyli po myciu...
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
- dale
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ręce tak talerze same schną.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
tomsoul
Zgadza się, nie mamy o czym rozmawiać bo chamstwo aż nadto z twoich postów się wylewa.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
- Marcinlenda
...a w temacie mycia winyli wodą...
To ja myję. Ale przed myciem właściwym w myjce Analogis z miksturą forumową.
Czyli najpierw skręcam uszczelki na label, opłukuję płytę letnią wodą, daję kroplę płynu do mycia naczyń, rozprowadzam po okręgu kilka razy w obie strony szczoteczką (taką z włosia koziego dla niemowlaków - można kupić w Smyku), to samo z drugiej strony płyty, opłukuję obracając płytę w obie strony i dopiero wtedy do myjki.
To ja myję. Ale przed myciem właściwym w myjce Analogis z miksturą forumową.
Czyli najpierw skręcam uszczelki na label, opłukuję płytę letnią wodą, daję kroplę płynu do mycia naczyń, rozprowadzam po okręgu kilka razy w obie strony szczoteczką (taką z włosia koziego dla niemowlaków - można kupić w Smyku), to samo z drugiej strony płyty, opłukuję obracając płytę w obie strony i dopiero wtedy do myjki.
Pro-Ject Carbon Debut Evo + Hana EH
Fezz Audio Titania Evo, Fezz Audio Gaia, Marantz CD6007, Fyne Audio 502, Tellurium Q Black phono, Tellurium Black speaker, Oyaide Tunami Terzo V2 rca
Fezz Audio Titania Evo, Fezz Audio Gaia, Marantz CD6007, Fyne Audio 502, Tellurium Q Black phono, Tellurium Black speaker, Oyaide Tunami Terzo V2 rca
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tak to dobry deal, ja daję 1/2 (pół) kropli detergentu tyle, że wprost do roztworu, bo myją ręczną nie myję już od lat. ( w zestawie ssającym i tak potem całość jest odessana na czysto - to generalnie do mocniej zbrudzonych płyt, ale to bdb metoda).
Natomiast w czasach sonicznych to z Blisem dawaliśmy też kroplę detergentu do wanienki na całość. (znaczy Blis to jak jeszcze nie słuchał kabli i plików, Blis Gamoniu, a te pliki to czym myjesz?)
- Bacek
Generalnie to pewnie nie najgorsze podejście do bardzo brudnych płyt ale trzeba wziąć poprawkę na to że z tej wody do drugiego płynu też zanieczyszczenia wprowadzamy, bardziej kamień niż syf z płyty i dużo mniej ale jednak też. Po kilkunastu czy kilkudziesięciu płytach będzie to rzutować na jego czystość.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ano tak, dlatego napisałem o wanience, bo to średnio 3,5-4 litry mixtu i tu jedna kropla nie czyni wiosny, a robi robotę.
- Krzysztof_M
A rozważaliście kiedyś dodanie do wody płynu do odkamieniania np. ekspresów do kawy?
To pięknie rozpuszcza kamień w wodzie, potem można wypłukać na końcu płytę w czystej destylowanej/demineralizowanej.
To pięknie rozpuszcza kamień w wodzie, potem można wypłukać na końcu płytę w czystej destylowanej/demineralizowanej.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
- Bacek
To jest kwasek cytrynowy. Generalnie jak będziesz płukał demineralką to i tak wypłuczesz z kwaskiem czy bez. Do czasu aż jej nie zanieczyścisz.
Odsysania i tak nicznym się nie obejdzie, można tylko zmniejszać efekty.
Odsysania i tak nicznym się nie obejdzie, można tylko zmniejszać efekty.