Wkładka MC do Technics sl-1500c

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Wkładka MC do Technics sl-1500c

Post autor: Bacek »

Nicam16 pisze:
07 lis 2025, 11:31
I dla upewnienia się 52 mm to wymiar od środka igły do końca headshela?
Do punktu mocowania headshella/jego uszczelki.
over.png
A dźwięk jest "najlepszy" w punktach zerowych ale tylko jeżeli mówimy jedynie o błędzie kąta śledzenia bo generalnie im bliżej środka to i tak jest gorzej bo płyta wolniej "przebiega" pod igłą (mniejsza prędkość liniowa).
Fabryczna geometria Technicsa to Stevenson. Wg. niej lewy punkt zerowy jest na końcu płyty więc to co po lewo od niego już nie ma znaczenia.
W rzeczywistości płyty są różnie tłoczone i jedne kończą się wcześniej a inne trochę później ale generalnie on będzie raczej na w najgorszym wypadku prawie na samym końcu dowolnej płyty.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Nicam16

Post autor: Nicam16 »

Bacek pisze:
07 lis 2025, 11:38
Nicam16 pisze:
07 lis 2025, 11:31
I dla upewnienia się 52 mm to wymiar od środka igły do końca headshela?
Do punktu mocowania headshella/jego uszczelki.

over.png

A dźwięk jest "najlepszy" w punktach zerowych ale tylko jeżeli mówimy jedynie o błędzie kąta śledzenia bo generalnie im bliżej środka to i tak jest gorzej bo płyta wolniej "przebiega" pod igłą (mniejsza prędkość liniowa).
Fabryczna geometria Technicsa to Stevenson. Wg. niej lewy punkt zerowy jest na końcu płyty więc to co po lewo od niego już nie ma znaczenia.
W rzeczywistości płyty są różnie tłoczone i jedne kończą się wcześniej a inne trochę później ale generalnie on będzie raczej na w najgorszym wypadku prawie na samym końcu dowolnej płyty.
Dziękuję Tobie bardzo za poświęcony czas i "uczenie mnie " . Już dużo więcej rozumiem niż na początku pisania tego tematu ( to jest przykład że jak znajdą się ludzie z cierpliwością i chęcią pomocy to forum ma sens :) ) Wyprzedziłeś trochę moje pytania o tą uszczelkę :) i fajnie że dodałeś że to w zasadzie ustawienie Stevensona bo też mnie to zastanawiało. To zadam jeszcze jedno : czy jest jakaś wyższość ustawienia Stevensona kontra Baerwalda ? Czy dane ustawienia są dedykowane danym urządzeniom czy predyspozycjom słuchaczy ?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Internety mówią tak:

Baerwald

Zalety:
Minimalizuje średnie oraz sumaryczne zniekształcenia w całym zakresie płyty.
Dobra równowaga bas/środek/góra.

Wady:
Nieco większe zniekształcenia pod koniec płyty niż Stevenson (ale zwykle niezauważalne).

Stevenson

Zalety:
Optymalizuje koniec płyty – czyli ma najniższe zniekształcenia w ostatnich minutach nagrania.
Dobre do nagrań z gęstą muzyką blisko labela.

Wady:
Więcej zniekształceń w pierwszej i środkowej części płyty niż Baerwald.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Bacek

Przy czym to więcej, mniej to najczęściej wartości pomiarowe i też różnice nie są wielkie a na słuch pewnie nie specjalnie słyszalne o ile każda z tych geometrii jest ustawiona poprawnie. Nie zawracał bym sobie głowy niczym innym niż fabryczna geometria.

No chyba że masz fizyczny protractor to ustawiasz na nim to na co jest zrobiony i tyle. Przy czym fizyczne protractory też nie są magicznym panaceum na błędne ustawienie geometrii bo w zależności od ramienia/gramofonu można w nich źle ustawić punkt obrotu ramienia i i tak będzie du.a
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Bacek pisze:
07 lis 2025, 09:55
Powinienem z tego chyba zrobić jakiś wątek i do niego się odnosić bo już któryś raz pisze tu to samo.
Niepotrzebnie, skoro przecież jest cały duży wątek o ustawianiu wkładki, a kolega Nicam wciąga to tutaj przy okazji zarazem udowadniając że raczej nie czytał nic o zagadnieniu i teraz oczekuje żeby mu ktoś to ładnie wytłuścił żeby sam nie musiał się naszukać odpowiedzi :)

Było już parę razy o tym pisane tutaj i jest już nieco oklepane, ale - ustaw sobie Nicam standardowy dystans 52mm i z głowy.
Na prawdę.
Bo tak to się namęczysz, a i tak guzik Ci z tego wyjdzie.
Zresztą podejrzewam że jak ta 2M Red jest fabryczna to już masz/miałeś ustawione na 52mm :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Wojtek pisze:
07 lis 2025, 13:26
Nicam wciąga to tutaj
Generalnie nie tylko on. A wątek o ustawianiu jest tak zabagniony że mnie samemu trudno coś tam znaleźć, chociaż i to pewnie tam wrzucałem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak jak lubię tłumaczyć różne rzeczy tak też lubię naprowadzać "do celu" i nie mitologizować pewnych spraw.

Chyba właśnie z tego się wzięło panujące przeświadczenie że bez całej skrzynki narzędziowej czy protraktora za kilka stów to nawet nie podchodź do gramofonu bo wybuchnie :D

Tymczasem czytasz sobie instrukcje obsługi czy to z dzisiaj czy sprzed 50 lat i sobie myślisz "jak ci jaskiniowcy żyli, bez wagi do mierzenia nacisku, bez firmy Pro-Ject ?". Dzisiaj precyzyjne wagi są dostępne i tanie jak barszcz, ale zarazem nadal nie są nieodzowne.

Nie wiem jak u pozostałych, ale u siebie od lat mam to samo - ustawiam ręcznie i jak już mnie najdzie ochota na kontrolę to wychodzi dokładność na poziomie 0.01g :morda:

Gdzie waga rzeczywiście się przydaje to ustawienia skrajne, gdzie może skali nam brakuje czy coś w tym guście albo musimy jakoś inaczej dociążać.
Ale kto ma tego typu problemy?

Szablony i różne geometrie - spoko, fajnie, warto wiedzieć, ale to już jest jakieś dalsze szlifowanie czy też rozwiązywanie ew. zastanych problemów, a nie że to jest "A" w "ABC" skoro Technics tak to ładnie zaprojektował że wystarczy 52mm by było dobrze/poprawnie.

Niech się chłop zacznie cieszyć muzyką i osłucha z 2M Red.
Wsparcie finansowe forum
Nicam16

Wojtek pisze:
07 lis 2025, 13:26
Bacek pisze:
07 lis 2025, 09:55
Powinienem z tego chyba zrobić jakiś wątek i do niego się odnosić bo już któryś raz pisze tu to samo.
Niepotrzebnie, skoro przecież jest cały duży wątek o ustawianiu wkładki, a kolega Nicam wciąga to tutaj przy okazji zarazem udowadniając że raczej nie czytał nic o zagadnieniu i teraz oczekuje żeby mu ktoś to ładnie wytłuścił żeby sam nie musiał się naszukać odpowiedzi :)

Było już parę razy o tym pisane tutaj i jest już nieco oklepane, ale - ustaw sobie Nicam standardowy dystans 52mm i z głowy.
Na prawdę.
Bo tak to się namęczysz, a i tak guzik Ci z tego wyjdzie.
Zresztą podejrzewam że jak ta 2M Red jest fabryczna to już masz/miałeś ustawione na 52mm :)
Wiem , że trochę rozciągnołem temat ale może i dobrze bo jak piszecie inne wątki są już tak zaśmiecone ,że ciężko by mi było wyciągnąć to co mi jest potrzebne. Zasada jest moim zdaniem taka, że im więcej razy coś przeczytasz , usłyszysz to lepiej zapamiętasz. Moim zdaniem zaśmiecaniem forów są bezsensowne kłótnie i "znęcanie" się na osobach uczących się przez osoby, które uważają, że już wszystko wiedzą ( tu tego na razie nie odczułem i to jest fajne ). Może faktycznie powinienem mocniej na początku zajrzeć do literatury ale czasem lepiej jak ktoś wytłumaczy coś bardziej przystępnie dla uczącego się.
Na tą chwilę wystarczy mi wstępnej wiedzy i będę chociaż wiedział o czym czytam :)
Nicam16

Tak. Zacznę od 2m Red by zdobyć chociaż doświadczenia odsłuchowe.
Pytanie jeszcze odnośnie przedwzmacniacza.
Patrzę w stronę Audiokultura Iskra ( cena mi odpowiada i słyszałem o nim dobre opinie). Wiem, że za chwilę mogą się pojawić reprymendy typu : po co Ci to osłuchaj się na wbudowanym , ale w końcu będzie trzeba iść do przodu :)
Awatar użytkownika
Bacek

Wojtek pisze:
07 lis 2025, 13:45
Tymczasem czytasz sobie instrukcje obsługi czy to z dzisiaj czy sprzed 50 lat i sobie myślisz "jak ci jaskiniowcy żyli, bez wagi do mierzenia nacisku, bez firmy Pro-Ject ?". Dzisiaj precyzyjne wagi są dostępne i tanie jak barszcz, ale zarazem nadal nie są nieodzowne.
Niby tak. Ale potem przychodzi ktoś świeży albo nie koniecznie świeży który naczytał się 10 sprzecznych teorii ustawiania z problemem że źle gra i tak na prawdę nie wiesz co ustawił. Jak położy na wagę to przynajmniej będzie 99% szansy że właśnie tyle jest.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nicam16 pisze:
07 lis 2025, 14:01
Patrzę w stronę Audiokultura Iskra
Iskra fajna pod MC, pod MM mniej fajna, kiedyś była tańsza i wtedy też to byłą inna rozmowa w kwestii cena/jakość.

Uśmiechnij się do Jaculka w sprawie Dyskretnioka albo do wydry jak już BuPhono 2 skończy.
Cenowo chyba nawet korzystniej wyjdzie.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ