Wkładka MC do Technics sl-1500c

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Wkładka MC do Technics sl-1500c

Post autor: Bacek »

Winylem można się cieszyć i na tańszych wkładkach. Czar winylu to mastering dobrych płyt także bardziej na nich bym się skupił niż na wkładkach. Natomiast pewnych aspektów CD winyl nie przeskoczy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Nicam16

Post autor: Nicam16 »

Myślę że tu masz rację by zacząć od tego 2m Red co jest zamontowany by chociaż zdobyć jakieś doświadczenie. Może kupić najpierw pre by ewentualna późniejsza zmiana wkładki była bardziej sensowna i odczuwalna ? Czy pre Iskra jest dobrym kierunkiem patrzenia na początek lub trochę dłużej w kwocie do ok. 2000 zł. ?
Nicam16

Bacek pisze:
07 lis 2025, 08:51
Winylem można się cieszyć i na tańszych wkładkach. Czar winylu to mastering dobrych płyt także bardziej na nich bym się skupił niż na wkładkach. Natomiast pewnych aspektów CD winyl nie przeskoczy.
Tak zdaję sobie z tego sprawę (płyty cd i pliki też mają różne wydania i jakość ). Po prostu chcę spróbować bo inaczej to się nie przekonam :)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Moze najpierw posluchaj tego Reda na tym co masz. A po chwili osluchania zdecydujesz o kupnie zewnetrznego pre i kierunku wkładek MC.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bacek

Renia239 pisze:
07 lis 2025, 08:04
ustawienie na 52mm pokrywa się z ustawieniami na dwie kropki
Tak wyglądają zniekształcenia śledzenia na fabrycznej geometrii technicsa (Overhang 15mm (ustawienie na 52mm) i kąt 22)
1.png
A tak po przestrzeleniu kąta o dwa stopnie na 24 przy tym samym ustawieniu na 52mm.
2.png
Nicam16

Bacek pisze:
06 lis 2025, 21:30
Nicam16 pisze:
06 lis 2025, 21:20
No szablon z punktami do ustawienia wkładki.
Jeżeli mówisz o prostej linijce z dwoma punktami to daj sobie z nim spokój. Jako świeżynka prędzej nim coś rozregulujesz niż ustawisz. Albo użyj tego co Renia329 poleca albo wydrukuj szablon z łukiem konkretnie do Technicsa a nie uniwersalny. Tu masz pdf
viewtopic.php?p=411438#p411438 to fabryczna geometra Technics, zmierz czymś po wydrukowaniu czy długości są prawidłowe.
Wydrukowałem ale wymiary na osi x i y mi się zgadzają ( brakuje mi 3 mm ) . Co może być powodem ?
Awatar użytkownika
Renia239
Gramofon: Technics 1210 M5G

Post autor: Renia239 »

Bacek pisze:
07 lis 2025, 09:15
Tak wyglądają zniekształcenia śledzenia na fabrycznej geometrii technicsa (Overhang 15mm (ustawienie na 52mm) i kąt
Ale ja nic nie przestawiam bo nawet niem takiej możliwości na MG 10 :D spojrzałem tylko czy wkładka jest równolegle do lini bocznych po postawieniu na kropce.
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103,Denon dl 110 Lehmann BC SE2 ,Creek 50A, Triangle Antal EZ
Technics Sl 1300 G , Denon Dl 103, , Lehmann Decade, Musical Fidelity M6 si, Dali Helicon 300mk2
Nicam16

Bacek pisze:
07 lis 2025, 09:15
Renia239 pisze:
07 lis 2025, 08:04
ustawienie na 52mm pokrywa się z ustawieniami na dwie kropki
Tak wyglądają zniekształcenia śledzenia na fabrycznej geometrii technicsa (Overhang 15mm (ustawienie na 52mm) i kąt 22)

1.png

A tak po przestrzeleniu kąta o dwa stopnie na 24 przy tym samym ustawieniu na 52mm.

2.png
Tak dla mojej nauki to rozumiem, że te 22 stopnie to kąt już samej igły, która pada w rowek płyty ? Dlatego tak ważne jest ustawienie idealnie wkładki w poziomie i pionie ?
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Wieszałem i kalibrowałem Hanę EH na Technicsie GR. Fabryczny headshell, szablon łukowy wydrukowany z:
https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... .00#result
Udało się wyważyć i skalibrować ten duet bez żadnych problemów. Hanka i Technics to fajne połączenie, grało to na wzmacniaczu Technics SU-G700M2 i kolumnach KEF Q11 Meta i jak dla mnie dźwięk petarda! Sam muszę chyba jakąś Hanie zaprosić do siebie na dłuzej :D
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Renia239
Gramofon: Technics 1210 M5G

Post autor: Renia239 »

Nicam16 pisze:
07 lis 2025, 09:19
Wydrukowałem ale wymiary na osi x i y mi się zgadzają ( brakuje mi 3 mm ) . Co może być powodem ?
Daj sobie spokój z tym łukiem ustaw na 52 mm zgodnie z instrukcją i będzie dobrze.
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103,Denon dl 110 Lehmann BC SE2 ,Creek 50A, Triangle Antal EZ
Technics Sl 1300 G , Denon Dl 103, , Lehmann Decade, Musical Fidelity M6 si, Dali Helicon 300mk2
Awatar użytkownika
Bacek

Nicam16 pisze:
07 lis 2025, 09:24
Tak dla mojej nauki to rozumiem, że te 22 stopnie to kąt już samej igły, która pada w rowek płyty ? Dlatego tak ważne jest ustawienie idealnie wkładki w poziomie i pionie ?
Chyba nie do końca rozumiem pytanie.
Generalnie igła działa najlepiej kiedy jest idealnie styczna do rowka płyty (czyli prostopadła do promienia). Niestety to jest możliwe tylko przy ramionach liniowych. W naszych obrotowych ramionach takie miejsca gdzie to występuje mogą być tylko dwa (w wypadku gdy mamy overhang), jedno (w wypadku underhangu) lub wcale jak geometria jest solidnie skopana. Te punkty nazywamy punktami zerowymi i w nich błąd śledzenia rowka wynosi 0.

Ustawienie overhangu i konta styczności to nie dwa różne ustawienia tylko jedno. Jego wynikiem jest ustawienie dwóch poprawnych punktów zerowych na promieniu płyty. W tych punktach błąd śledzenia rowka płyty wynosi 0. Pomiędzy nimii i poza nimi błąd rośnie.

Zmiana przesięgu lub/i kąta powoduje że te punkty wychodzą poza obszar płyty i zostaje w ramach płyty tylko jeden lub żaden i w konsekwencji zniekształcenia mocno rosną.

I teraz na przestrzeni dziejów wyznaczono sobie kilka sposobów wyznaczania tych punktów. Jedne metody minimalizują błąd śledzenia, inne minimalizują maksymalne zniekształcenia. Tem metody nazywane są geometiami od nazwisk panów którzy je wynaleźli. Są różne w zależności od przyjętych założeń i długości ramienia. Dwa szablony wg geometrii Baerwalda nie muszą wskazywać tych samych punktów zerowych. W ramach różnych geometrii na pewno nie będą.

To jest podstawowe ustawienie wkładki. Bez zrozumienia a głównie prawidłowego przeprowadzenia takiej kalibracji, poprawne efekty można uzyskać tylko przypadkiem a zazwyczaj będą niezbyt dobre. Moze nie na całej płycie będzie to słychać ale już pod koniec są duże szanse na kiepski dźwięk

Powinienem z tego chyba zrobić jakiś wątek i do niego się odnosić bo już któryś raz pisze tu to samo.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2025, 10:58 przez Bacek, łącznie zmieniany 3 razy.
Nicam16

Bacek pisze:
07 lis 2025, 09:55
Nicam16 pisze:
07 lis 2025, 09:24
Chyba nie do końca rozumiem pytanie.
Generalnie igła działa najlepiej kiedy jest idealnie styczna do rowka płyty (czyli prostopadła do promienia). Niestety to jest możliwe tylko przy ramionach liniowych. W naszych obrotowych ramionach takie miejsca gdzie to występuje mogą być tylko dwa (w wypadku gdy mamy overhang), jedno (w wypadku underhangu) lub wcale jak geometria jest solidnie skopana. Te punkty nazywamy punktami zerowymi i w nich błąd śledzenia rowka wynosi 0.

Ustawienie overhangu i konta styczności to nie dwa różne ustawienia tylko jedno. Jego wynikiem jest ustawienie dwóch poprawnych punktów zerowych na promieniu płyty. W tych punktach błąd śledzenia rowka płyty wynosi 0. Pomiędzy nimii poza nimi i poza rośnie.

Zmiana przesięgu i kąta powoduje że te punkty wychodzą poza rozmiar płyty i zostaje w ramach płyty tylko jeden lub żaden i w konsekwencji zniekształcenia mocno rosną.

I teraz na przestrzeni dziejów wyznaczono sobie kilka sposobów wyznaczania tych punktów. Jedne metody minimalizują błąd śledzenia, inne minimalizują maksymalne zniekształcenia. Tem metody nazywane są geometiami od nazwisk panów którzy je wynaleźli. Są różne w zależności od przyjętych założeń i długości ramienia. Dwa szablony wg geometrii Baerwalda nie muszą wskazywać tych samych punktów zerowych. W ramach różnych geometrii na pewno nie będą.

To jest podstawowe ustawienie wkładki. Bez zrozumienia a głównie prawidłowego przeprowadzenia takiej kalibracji, poprawne efekty można uzyskać tylko przypadkiem a zazazwyczaj będą niezbyt dobre. Moze nie na całej płycie będzie to słychać ale już pod koniec są duże szanse na kiepski dźwięk
I dzięki za wyjaśnienie :)
Nicam16

winylowy_luke pisze:
07 lis 2025, 09:25
Wieszałem i kalibrowałem Hanę EH na Technicsie GR. Fabryczny headshell, szablon łukowy wydrukowany z:
https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... .00#result
Udało się wyważyć i skalibrować ten duet bez żadnych problemów. Hanka i Technics to fajne połączenie, grało to na wzmacniaczu Technics SU-G700M2 i kolumnach KEF Q11 Meta i jak dla mnie dźwięk petarda! Sam muszę chyba jakąś Hanie zaprosić do siebie na dłuzej :D
Dzięki za ciekawą stronkę. Wygenerowałem sobie ustawienia pod fabryczne Technics i pytanie czy tak gdybym ustawił w przyszłości to będzie odpowiednio ?
https://alignmentprotractor.com/custom- ... ery=100.00
Awatar użytkownika
Bacek

To jest to samo co w pliku który ja Ci wskazałem. Także to jest ok. Po prostu wygenerowane innym programem. Jedynie to o czym pisałem, zweryfikuj jakąś pewną miarką czy całość nie wydrukowała się w skali. Z kilku linijek które mam w domu niektóre rozjeżdżają się z suwmiarką.

Przy czym to jest fabryczna geometria więc możesz sobie to ułatwić wstępnie ustawiając na te 52mm i weryfikując/poprawiając to tylko na łuku.
Nicam16

Bacek pisze:
07 lis 2025, 11:24
To jest to samo co w pliku który ja Ci wskazałem. Także to jest ok. Po prostu wygenerowane innym programem. Jedynie to o czym pisałem, zweryfikuj jakąś pewną miarką czy całość nie wydrukowała się w skali. Z kilku linijek które mam w domu niektóre rozjeżdżają się z suwmiarką.

Przy czym to jest fabryczna geometria więc możesz sobie to ułatwić wstępnie ustawiając na te 52mm i weryfikując/poprawiając to tylko na łuku.
Wydruk teraz się zgadza co do wymiarów :) A tak na marginesie patrząc na ten wykres to finalnie dzwięk z płyty jest najlepszy między tymi dwoma punktami "0" a poza nimi dochodzi do "pewnych zniekształceń od punktu 0 ") ? I dla upewnienia się 52 mm to wymiar od środka igły do końca headshela?
ODPOWIEDZ