Zakupiłem dokładnie taki jak na zdjęciu. Ok. Jak jest dedykowany technics to dzięki za podesłanie.Renia239 pisze: ↑06 lis 2025, 21:231. Jako szablon wystarczy Ci technicsowy Overhang Gaug zdjęcie załączeniu w niskich modelach nie ma w komplecie albo sówmiarka lub linijka żeby odmierzyć 52 mm i nic więcej ale jak kupiłeś to sobie sprawdzisz.Nicam16 pisze: ↑06 lis 2025, 20:59zięki za wskazówki. Wagę i szablon pod ramię 9" już zakupiłem jak i poziomice i inne "pierdoły" . Bardziej mi chodziło czy takim urządzeniem pro-jecta jestem w stanie to dokładniej zrobić ? Myślę , że tylko szybciej ale czy dokładniej to nie wiem.
Gramofon będzie z oryginalnie zamontowaną wkładką 2m Red więc rozumiem jak będzie nie prostopadle hana to podnieść lub opuścić kolumnę ( czy zrobić to na samym początku czy po wyważeniu i ustawieniu wkładki ) ?
2. Sądzę, że wysokość ramienia dla 2 M nie będzie ustawiona po wyjęciu z pudełka. Dokładnie jak będzie leć w przód lub w tył igła odpowiednio podnieć albo obniżyć ramie, wysokość wstępnie ustaw na początku jeszcze przed zamontowaniem headshela.
Wkładka MC do Technics sl-1500c
-
Nicam16
Re: Wkładka MC do Technics sl-1500c
-
Nicam16
Nie bardzo rozumiem ten rysunek. Pokazuje kąt samej igła czy wkładki ? To, że czoło wkładki musi być idealnie prostopadle do płyty to rozumiem.Bacek pisze: ↑06 lis 2025, 21:30Jeżeli mówisz o prostej linijce z dwoma punktami to daj sobie z nim spokój. Jako świeżynka prędzej nim coś rozregulujesz niż ustawisz. Albo użyj tego co Renia329 poleca albo wydrukuj szablon z łukiem konkretnie do Technicsa a nie uniwersalny. Tu masz pdf
viewtopic.php?p=411438#p411438 to fabryczna geometra Technics, zmierz czymś po wydrukowaniu czy długości są prawidłowe.
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
To wszystko co jest potrzebne
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103,Denon dl 110 Lehmann BC SE2 ,Creek 50A, Triangle Antal EZ
Technics Sl 1300 G , Denon Dl 103, , Lehmann Decade, Musical Fidelity M6 si, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl 1300 G , Denon Dl 103, , Lehmann Decade, Musical Fidelity M6 si, Dali Helicon 300mk2
-
Nicam16
Chyba zrobiło się trochę zamieszanie z tymi wkładkami. Ja rozważam nad hana MC EL lub EH. Kurde nie jeden sprzedawca nic się nie odezwał, że wkładka EL nie będzie kompatybilna z wbudowanym pre w m6si. Może faktycznie lepiej kupić w pierwszej kolejności zewnętrzny pre i na początek używać z oryginalną wkładką 2m Red MM a następnie iść dopiero w hanę MC EL ?Renia239 pisze: ↑06 lis 2025, 21:40Mam m 6si ale nigdy nie korzystałem z tego pre ale sądząc po jego parametrach to EL się nie nadaje z HL może być różnie bo Musical nie podaje jaki jest poziom wzmocnienia dla MM i MC jak 41db/56 czy 66 db to dla HL na wejściu MM będzie za mało a na 56 dla MC zdecydowanie za dużo, ja mam Denona dl 110 wysokopoziomowy MC i ma ustawione 46 db i jest ok. Do takiego wewnętrznego wejścia najlepiej kupić dobrą MM a po zakupie preampa zacząć dalsze manewry z MC.Nicam16 pisze: ↑06 lis 2025, 21:05Pytanie czy to zagra jakoś na "start", czy będzie kicha. Ogólnie początkowo był zamysł na EH ale pewnie sprzedawca mnie przekonywał, że jak już iść w MC to lepiej kupić EL (lepsza jakość dzwięku). Ogólnie finalnie będzie przedwzmacniacz zewnętrzny ale chciałbym chociaż dla poznania różnicy zacząć na wbudowanym w zmacniacz pre-ampie.
-
Nicam16
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wyleję trochę zimnej wody na ten temat.
Nie potrzebujesz wagi, nie potrzebujesz szablonów, nie potrzebujesz bloczka z podziałką, nie potrzebujesz poziomicy.
To są bonusiki do zabawy tudzież ewentualnej weryfikacji, a nie coś nieodzownego.
Słowem - myślisz że to konieczne, a tak na prawdę zaczynasz od dupy strony.
Mówisz "Hana EL", a ja zapytam - czemu akurat ta, a nie inna?
Tylko nie zaczynaj proszę od "a bo sprzedawca w sklepie..." bo zatłukę.
Dopiero co kupiłeś gramofon? Osłuchaj się z tą 2M Red.
Najważniejsze to nie świrować.
Szczególnie "na dobry start", bo można w tym hobby bardzo łatwo palić hajsy i szybko stwierdzić, że winyl to nie dla ciebie.
Głupotą jest gadanie głównie ze sprzedawcami i założenie że dobrze radzą/wiedzą co mówią.
Nie potrzebujesz wagi, nie potrzebujesz szablonów, nie potrzebujesz bloczka z podziałką, nie potrzebujesz poziomicy.
To są bonusiki do zabawy tudzież ewentualnej weryfikacji, a nie coś nieodzownego.
Szczególnie "na dobry start", bo można w tym hobby bardzo łatwo palić hajsy i szybko stwierdzić, że winyl to nie dla ciebie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To nie rysunek tylko szablon. Dziurkę musisz sobie wyciąć sam i założyć na płytę.
Generalnie we wkładce zawsze chodzi o igłę. Od biedy można przyjąć że czoło wkładki. Ale zanim przejdziesz do jakichkolwiek kątów musisz wkładkę ustawić tak, przód/tył, żeby po jednym ustawieniu igły na łuku, bez ruszania talerzem, ramię w dowolnym miejscu opadało na łuk. Oczywiście wystarczy sprawdzić dwa skrajne położenia.
Jak już overhang będzie perfekcyjny to możesz w jednym z tych punktów sprawdzić czy kąt się zgadza. W drugim i tak będzie tak samo.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Bacek
Dodatkowo lepiej obsługi gramofonu uczyć się na taniej wkładce. Złamanie igły mniej wtedy boli.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To swoją drogą
Ale 2M Red tania przecież jest 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Nie, nie i jeszcze raz nie ...... Było już wielokrotnie o tym pisane. Nie można ustawiać overhangu z jednej geometrii a kąta styczności z innej ( ten szablon/linijka jest do innej geometrii niż fabryczna) bo to tylko rozreguluje ustawienie.
Wszystko się robi jedną metodą. Albo 52mm i wkładka równolegle do headshela. Albo ta linijka i jej karkołomne ustawianie którego sam bym się nie podjął, albo szablon z łukiem na którym bardzo precyzyjnie można zweryfikować overhang.
Ustawienie overhangu Stewansona i kąta z Baerwalda to herezja i dobra recepta na kłopoty z dźwiękiem.
Broń Boże, nie. To nie jest ustawianie geometrii tylko rozregulowywanie.
-
Nicam16
To już powoli zaczynam się gubić. Wnioskuję że najlepszym do ustawiania jest dedykowany szablon pod technics sl-1500c taki jak przesłałeś ? Chyba jeszcze muszę trochę zasięgnąć wiedzy ale na pewno pokazaliście mi pewne kierunki, w które powinienem patrzeć.
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
Ja przeważnie używam headshella bez fasolek i ustawienie na 52mm pokrywa się z ustawieniami na dwie kropki
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103,Denon dl 110 Lehmann BC SE2 ,Creek 50A, Triangle Antal EZ
-
Nicam16
No dobra to może od początku zaczniemy
Prosiłbym bardzo osobę , która ma wiedzę na tyle odpowiednią, że może się ją podzielić ze mną (i też z innymi czytającymi) jak mam to wszystko ustawić krok po kroku by było jak trzeba ( chodzi o ustawienie technics sl-1500c + wkładka Hana EL ). Może najlepiej w punktach by lepiej było się odnieść z ewentualnym zapytaniem do danego punktu ). Będę wdzięczny
Prosiłbym bardzo osobę , która ma wiedzę na tyle odpowiednią, że może się ją podzielić ze mną (i też z innymi czytającymi) jak mam to wszystko ustawić krok po kroku by było jak trzeba ( chodzi o ustawienie technics sl-1500c + wkładka Hana EL ). Może najlepiej w punktach by lepiej było się odnieść z ewentualnym zapytaniem do danego punktu ). Będę wdzięczny
- Bacek
NIe ma prawa. Matamatyka to nie kwestia dyskusji. Zazwyczaj te linijki to Baerwald a na Technicsie to będzie więcej niż 52mm (52mm to overhang 15mm a Baerwald na Technics to ponad 17mm ).Dlatego dwie kropki są kiepskie bo wszystkim się wydaje że coś poprawnie ustawili nawet jeżeli w poprawny sposób jej używali (czego Ty nie robisz bo wtedy overhang też byś zmienił). Nawet gdyby na tej linijce był uniwersalny Stewenson to też nie był to nadal nie było by to 52 mm.
Co to znaczy że się pokrywa? Odchodzisz od równoległego ustawienie igły od boków heashella ale overhang na dwóch kropkach pozostaje na 52mm? To dokładnie to o czym pisałem, mix różnych geometrii. To nie jest poprawne ustawienie.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2025, 08:59 przez Bacek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Nicam16
Wiem , że sprzedawca nie zawsze odpowiednio doradzi ale są i tacy co "wcelują w punkt"Wojtek pisze: ↑06 lis 2025, 23:03Wyleję trochę zimnej wody na ten temat.
Głupotą jest gadanie głównie ze sprzedawcami i założenie że dobrze radzą/wiedzą co mówią.
Dlaczego Hana EL ? Bo na daną chwilę mam tylko odniesienie do denona DP-300f (automat z podstawową wkładką) i trochę nie porwał mnie ten "czar winylu" mając już "niezły" tor cyfrowy ( temat rozbudowy cyfry na daną chwilę zamykam i chce dać drugą szansę czarnej płycie ). Hana mieści się w moim budrzecie i z opisu może trafić w mój gust dzwięku. Słucham muzyki dosyć żadko ale jak już mam okazję to chciałbym mieć z tego przyjemność ( to tak jak już coś pić to dobrego byle nie na kredyt